Zhuangzi

Murat BERK
Murat BERK UZMAN GÖRÜŞÜ

Günümüzden yaklaşık iki bin beş yüz yıl önce yaşadığı tahmin edilen Çinli filozof Zhuangzi, kendi ismini taşıyan kitapta şöyle der: “Önemsiz meseleler için endişe içinde kendilerini tüketirler, fakat gerçekten çekinilmesi gereken şeylere karşı kibirli bir kayıtsızlık içinde davranırlar. Yavaş düşüşleri, sonbahardan kışa geçiş gibidir ve gün geçtikçe solarlar.”

Piyasalarda açık fikirli bir şekilde, değişik yatırım zaman dilimleri için geçerli olabilecek ana ekonomik ve sosyal dinamikler ile trendleri öngörmeye çalışmak faydalıdır.

Bu şekilde baktığımızda, uzun vadeli diyebileceğimiz ana trendin iki dinamiğinin olacağını düşünmeye devam ediyoruz. Bu dinamiklerden ilki stagflasyonist bir küresel konjonktür ve emtiaların özellikle de altının en iyi performans gösteren varlık olma potansiyeli. Diğeri ise gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş olan ülkelere göre daha iyi performans göstermesi.

Daha kısa vadeye baktığımızda ise yılbaşından bu yana borsalarda yaşanan yükselişler sonrası, özellikle de ABD borsalarında düzeltme olasılığının arttığını düşünmeye devam ediyoruz. Yılbaşından bu yana gördüğümüz yükselişe birkaç faktörün sebep olduğu görüşündeyiz.

Bu faktörlerden ilki, daha önce de vurguladığımız gibi piyasalarda karamsarlığın abartılmış olması ve pozisyonların bunu yansıtacak şekilde değiştirilmiş olması. Bir diğeri ise Amerika Merkez Bankası’nın (FED) açıklamaları. ABD ekonomik süprizler endeksine baktığımızda yılbaşından itibaren bir yükseliş var. Bu endeks Kasım 2018’den beri ilk defa artıya geçti. Yani piyasalarda ABD yavaşlaması zaten büyük oranda fiyatlanmış olabilir. Bu ekonomik veriler altında FED’in açıklamaları ve geçen Cuma günkü Wall Street Journal haberinden sonra piyasalara bu hafta daha ne kadar güvercince bir sürpriz gelebilir bizce soru işareti.

Çin – ABD ticaret anlaşması umudunun artması faktörlerden bir diğerini oluşturuyor. Bu konuda kısa vadede nasıl bir haber akışı olur kestirmek çok zor. Fakat konu Çin’in ne kadar soya fasulyesi alacağından çok daha karmaşık. ABD’nin devlet güvenliğini ilgilendirdiğini iddia ettiği teknoloji konularında hızlı bir çözüm bulunması olasılığı düşük bulunuyor.

Son olarak da Çin’in attığı ve devamının beklendiği gevşeme adımları… Bu konuda geçen hafta Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) attığı adım bizce son derece ilginç ve yeterince analiz edilmedi. Aslında PBOC’nin yaptığı dolaylı olarak para basma veya parasal genişleme olarak görülebilir. Buna benzer haberlerin artabileceğini düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda bu trend haline gelebilir ki bizce stagflasyonun yolları buna benzer taşlarla döşenecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelecek zaten burada 02 Eylül 2019
Sıcaklık artıyor 05 Ağustos 2019
Büyük umutlar 29 Temmuz 2019
Faiz Açmazı 11 Haziran 2019
Yuan’a dikkat 20 Mayıs 2019
Devam eder mi? 14 Mayıs 2019
Laplace’ın Şeytanı 07 Mayıs 2019
Reflasyon esintisi 05 Mart 2019
Mindball ve Wu Wei 11 Şubat 2019