Zor zamanlarda yapılması gerekenler

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

MUHAMMED SATILMIŞ - Ekonomist

Bir cümleyle zor zamanlar gelmeden hazırlıklı olmaktır. Kestirme uygulamalardan en meşhur olanlarını hatırlayalım; personel azaltma, pazarlama ve tanıtım faaliyetlerini durdurma, tasarruf tedbirleri (seyahat, eğitim, araç, kırtasiye, enerji giderleri vs. azaltma)

Eğer şirketiniz bulunduğu sektörde kalmayı düşünüyorsa, bu uygulamaların fayda sağlamadığını artık herkes biliyor. Bilakis kısa süre sonra şirkete maliyeti çok yüksek olmakta. Çok basit bir mantıkla, eğer personel sayısı fazla ise dün neden personel azaltmaya gidilmedi sorusunu cevaplamalıyız. Veya şirketimizin, markamızın tanıtımına ayırdığımız bütçe fazla ise daha önce neden azaltmadık?

Peki ne yapılmalı? Yine bir cümleyle özetlersek, sürekli iyileştirme kültürüyle değer zincirinin tamamında verimlilik sağlanmalı.

Derin bir konu, kestirme bir yol yok maalesef. Bazı hususları paylaşacağım.

- Sürekli iyileştirme kültürünün bir sistemle kurumda oluşturulması. Yalın yönetim, toplam verimli yönetim (TPM) veya operasyonel mükemmellik (OPEX) sistemlerinden birisi seçilebilir.

- Ne kadar mükemmel olursa olsun, her sistemin iyileşebileceği kabul edilmeli. Her zaman daha iyisi vardır. Özellikle teknolojik gelişmeler buradaki önemli faktörlerden birisidir.

- Daha iyisi için araştırma ve çözüm günlük işler arasında olmalı, projelere bağlı olmamalı.

- Herkes işin içinde olmalı. Sistem kişilere bağlı olmamalı. Ekibe yeni katılanlar kısa sürede sisteme dahil olmalı, öğrenmeli ve uygulayabilmeli.

- Bu serüvende motivasyon artıran, ekip ruhunu besleyen ve “sahanın sesini duyma” aracı olan öneri ve ödüllendirme sistemleri etkin olmalı.

- Süreklilik; tek seferlik iyileşmelerin peşinde olunmamalı. Az olsa dahi sürekli olan hedeflenmeli. Örneğin bir üretim şirketinde, aylık kurulan kaizen takımlarını takip etmek, aylık yapılan iyileştirmeleri incelemek ve ödüllendirmek söz konusu sürekliliği sağlamada kullanılacak performans göstergeleri arasındadır.

Ve bu kültürün tamamlayıcıları: Stratejik yönetim ve kurumsal risk yönetimi

Bu yapıyı oluşturduktan sonra, zor zamanlarda hayat her zamanki rutininde olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ufuk çizgisi 03 Nisan 2024