Zorlu: Daewoo’yu satın almak için teklif verdik

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Türk şirketlerin küresel markalara ilgisi son dönemde hızla arttı. Zorlu Grubu’ndan Koç Holding’e, Doğuş’tan Yıldız Holding’e birçok Türk şirketi küresel yolculuğunu köklü markaları bünyesine katarak yapıyor. Bunlar arasında Zorlu Grubu dikkat çeken şirketlerden.

Önceki gün hatırlayacağınız gibi Güney Kore’nin en büyük şirketlerinden Dongbu Daewoo’nun beyaz eşya birimini satışa çıkardığını yazdık. İlk kez DÜNYA Gazetesi’nde yer alan bu haberde ilgililer arasında 4 ülkeden şirketler olduğunu sizlere paylaşmıştık. Bu şirketlerin bulunduğu ülkeler arasında Fransa, Meksika, İsveç ve Türkiye vardı.

Bir gün sonra açıklandı

Türkiye’den ise Zorlu Grubu’na ait Vestel’in ilgililer arasında olduğunu paylaştıktan sonra dün haberimize yanıt Ahmet Nazif Zorlu’dan geldi. Zorlu Grubu’nun patronu Ahmet Nazif Zorlu, Dünya Gazetesi’nin haberini doğrulayarak Dongbu Daewoo Elektronik için teklif yaptıklarını söyledi. Zorlu, “Daewoo’da kısa listedeyiz, bir teklif daha yapacağız” dedi. Bilindiği üzere Vestel, nisan ayında bir başka dev Japon Toshiba’nın TV birimini satın almak için de bir teklif yapmıştı. Bununla ilgili Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan 21 Ekim’de son açıklamasını yaptı. Toshiba’nın TV ünitesini satın almak için teklifini sunan Vestel’in 6 Uzakdoğulu rakibiyle sonucu beklediklerini anlatan Turan Erdoğan, “En geç eylül sonu açıklayacaklardı. Son karar bugün yarın açıklanır“ diyordu.

Güney Kore’nin en büyük teknoloji şirketlerinden olan Dongbu Daewoo, kimyadan uçak sanayisine çeşitli sektörlerde çalışıyor. Şirketin 1971’de kurulmasına rağmen son açıklanan rakamlara göre 90.5 milyar dolarlık varlığı, 10.7 milyar dolarlık cirosu var. Çalışan sayısı 276 bin. Samsung ve LG’nin ardından ülkenin en büyük üçüncü teknoloji devi. 1999’da yaşanan Asya Krizi’nden nasibini aldı ve iflas bayrağını çekti. Alacaklıların şirketi devralmasıyla tekrar ayağa kalktı. Ancak 2008 krizine dayanamadı ve şimdilerde bazı bölümlerini vitrine çıkarma kararı aldı.

Uzun süredir nakit sıkıntısı yaşanan şirketin satış sürecine girdiği ve NH Investment & Securities'le teklifleri almaya başladığı DÜNYA’nın yazdığı haberde de yer aldı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar