'Bankaların ve firmaların yüzü gülüyor'

ATO Meclis Toplantısında konuşan Maliye Bakanı Ağbal, "Bakıyorum bu günlerde bankaların yüzü gülüyor, işletmelerin yüzü de gülüyor... Cepte para var, bankalardan krediler açılıyor. Ekonomide ve reel sektörde çarklar da dönüyor, müşteriler de geliyor..." değerlendirmesinde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) Meclis Toplantısına katılan Maliye Bakanı Naci Ağbal, Hazine destekli kredi kefaletlerine ilişkin geniş bir değerlendirme yaptı.

29 Mart itibarıyla Hazine destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) kaynaklarından yararlanan firma sayısının 109 bin olduğu bilgisini veren Bakan Ağbal, verilen teminat tutarının ise 60.7 milyar liraya ulaştığını söyledi. Sadece 1 haftalık zaman diliminde, 39 bin işletmeye 20 milyar liralık KGF limiti kullandırıldığını vurgulayan Naci Ağbal, "Şu anda 60 milyar lira düzeyinde görülen rakam, önümüzdeki haftalarda çok süratli şekilde 250 milyar liraya doğru gidecek" diye konuştu.

"Bankaların ve işletmelerin yüzü gülüyor"

Gelinen noktayı, "Bakıyorum bu günlerde bankaların yüzü gülüyor, işletmelerin yüzü de gülüyor" şeklinde özetleyen Naci Ağbal, "Cepte para var, bankalardan krediler açılıyor. Ekonomide ve reel sektörde çarklar da dönüyor, müşteriler de geliyor dolayısıyla ekonomide tekrar o bizim bütün o can sıkıcı olayların üstesinden hep beraber milletçe geldik. 'Bunlar iyice çukura düşsün' diyenler de boyunun ölçüsünü almış olacak. İnşallah 2017'de ekonomi uçacak ve çok daha iyi noktalara gelecek" dedi.

Bir süre önce de KOSGEB üzerinden esnafa faizsiz olarak 50 bin liralık kredi desteği sağlanmasını öngören bir paket açıkladıklarını hatırlatan Bakan Ağbal, bu kapsamda da yaklaşık 11 milyar liralık kredi hacmi ürettiklerini söyledi. Burada bütün faizi devletin ödeyeceğini ve esnafın cebinden faiz çıkmayacağını anlatan Ağbal, bunun da bütçeye 2.5 milyar liralık maliyeti olduğunu anlattı.

Naci Ağbal, yapısal reformların önemine de vurgu yaparak, "Türkiye olarak bizi mutlaka süper lige sokacak yapısal reformları yapmamız lazım" ifadelerini kullandı.