"Başarıyı sistemi yeniden kurgulayarak yakaladık"

KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli, "Elde ettiğimiz başarıyı sistemi yeniden kurgulayarak yakaladık" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı (TOSYÖV) tarafından düzenlenen “Endüstri 4.0’dan Toplum 5.0’a” başlıklı toplantıda konuşan KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli, geri dönüşlerin tekrar kredi olarak kullandırılması yönünde çalışma yaptıklarını söyledi.

KGF olarak verdikleri garantiyle finansman erişiminde sorun yaşayan işletmelere kolaylık sağladıklarını belirten Gergerli, bunu da ortakların sermayesi, yurt dışından sağlanan kaynaklar ve Hazine desteği ile gerçekleştirdiklerini aktardı.

Yapısını farklılaştırabiliriz

KGF’nin geldiği noktanın, var olan kurumların fonksiyonlarının geliştirilmesine örnek teşkil ettiğini vurgulayan İsmet Gergerli, “2009 yılında başlayıp 2015 sonuna kadar toplamda 5 bin işletmeye sadece 1.8 milyar garanti verebilen bir yapı nasıl oldu da bugün 200 milyara ulaştı? Aslında çok basit, biz sistemi yeniden kurguladık, günün ihtiyaçlarına uygun hale getirdik, çözümleri buna göre dizayn ettik” dedi.

Bugün itibarıyla 353 bin işletmeye 220 milyar liralık kredi kullandırıldığı bilgisini veren Gergerli, verdikleri garanti miktarının ise 196 milyon lira olduğunu dile getirdi.

KGF’nin 250 milyar liralık garanti imkanı bulunduğuna değinen İsmet Gergerli, “Bunun ilerleyen dönemde şeklini, yapısını biraz farklılaştırabiliriz. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in de kalan 50 milyar liranın daha çok üretim, ihracat ve istihdama yönelik olmasına ilişkin açıklamaları oldu. Bir çalışma var, henüz netleşmediği için bir şey söyleyemiyorum. Kullandırılan kredilerin geri dönüşlerinin tekrar kullandırılması da üzerinde çalıştığımız bir konu” diye konuştu.

Büyümeye katkı yaptı

KGF’nin verdiği desteklerle Türkiye’nin büyümesine önemli katkı sağladığının altını çizen Gergerli, SGK’dan aldıkları verilerle kredi kullanan 353 bin firmanın analizini yaptıklarını, 3 milyona yakın çalışanı olan şirketlerin, istihdam sayısını 213 bin arttırdıklarını kaydetti.

İsmet Gergerli, bu firmaların ödedikleri primlerin Haziran ayı itibarıyla 2.2 milyar liraya ulaştığını bildirdi.