Bilge İnoks, KGF desteğiyle ihracatta daha rekabetçi oldu

Denizbank aracılığı ile KGF desteği kullanan Bilge İnoks, 5 kıtada 50'ye yakın ülkeye ihracat yapıyor. Son desteklerle dünya markası olma yönünde attığı adımları hızlandırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Endüstriyel mutfak sektörüne yönelik yan sanayi hizmeti veren Bilge İnoks AŞ, Denizbank aracılığıyla kullandığı KGF desteğiyle, ihracatta daha rekabetçi bir konuma ulaştı. Bugün 5 kıtada 50'ye yakın ülkeye ihracat yapan şirket, Ar-Ge odaklı çalışmalarıyla dünya markası olma yönünde stratejik hedefine doğru hızla ilerliyor.

Şirketin faaliyetleri hakkında bilgi veren Bilge İnoks AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Bilge, 60 yılı geçen sanayici kimliği ile günümüzde endüstriyel mutfak sektöründe faaliyet gösteren, kendi alanında öncü firmalarından birisi olduklarını söyledi.

Bilge İnoks'un geçmişten bugüne faaliyet gösterdiği her alanda ilklerin ve yeniliklerin peşinde koştuğunu belirten Bilge, "1990 yıllar ile başladığı endüstriyel mutfak alanında da sektörde her zaman Türk sanayicisini uluslararası rekabette bir adım daha ileriye götürecek yatırımlar yapmış ve bugün de sektörde faaliyet gösteren üretici firmalarımızı öne çıkaracak yenilikler peşindedir" dedi.

Endüstriyel mutfak sektörünün vazgeçilmezi olan paslanmaz çeliğin pres baskıyla işlenmesi ile derin çekme operasyonunda uzmanlaştıklarını ifade eden Ergun Bilge, "Sektörde faaliyet gösteren üretici firmaların pek çoğuna yan sanayi alanında hizmet vermektedir. Bu anlamda ülkemizdeki pek çok sektördeki ortak sorun olan "yan sanayi" problemine, endüstriyel mutfak sektöründe, ürettiği ürünler ile çözüm üretmekte ve ülkemizin dışa bağımlılığını en aza indirerek ulusal üretimimize katkı sağlamaktadır" diye konuştu.

Bilge, uzman kadroları ile Ar-Ge ve proje geliştirme aşamasından, tasarım ve dizayn, ürün geliştirme, test üretimi ve sonrası seri üretim sürecinin bütününü, kendi bünyesinde gerçekleştirebilecek makine parkuru ve imalat kabiliyetine sahip olduklarını aktardı. Bu özellikleriyle çok sayıda yerli ve yabancı üreticiler ile ortak projeler yürüttüklerini dile getirene Ergun Bilge, şunları söyledi:

"Şirketimiz, bir yandan ulusal sanayimizi hem nitelik hem nicelik anlamında destekleyerek uluslararası rekabette ön plana çıkarmakta, hem de 5 kıtada 50 ‘ye yakın ülkeye yaptığı satışlar ile ihracatımıza katkıda bulunmaktadır."

Dünya markası olma hedefi

Bilge, yaptıkları işin doğası gereği yatırım maliyetlerinin yüksek olduğunu ve bu yüzden kısa dönemde yurtdışında yapılanma imkanının zor olduğu gerçeğini gösterse de, orta ve uzun vadede tüm dünya da söz sahibi olmak ve bir dünya markası olmak vizyonu ile planlar yaptıklarını ve bu hedefe ulaşmak için yol haritası çizdiklerini söyledi. Bu kapsamda ana hedefleri "uluslararası rekabette kabul edilebilir bir firma vizyonunu daha ileriye taşıyarak ihracat hedeflerini arttırmak" şeklinde özetleyen Ergun Bilge, "Tüm stratejik plan ve hedefl erimizle bir dünya markası olma hedefine doğru koşuyoruz" dedi.

Sermaye yapısındaki kısıtlılık sebebiyle Türkiye'de büyüme için kredi kullanımının vazgeçilmez bir unsur olduğunun altını çizen Bilge, "Günümüzde işletmelerin banka kredilerine ulaşması çok güçlü bir teminatı gerekli kılmaktadır. Öte yandan KOBİ'lerin uzun vadeli kredi kullanmalarında da bankaca talep edilen yüksek teminatlar önemli bir engel olarak ortaya çıkmakta idi. Bunun dışında KOBİ'lerin işlerini büyütürken mevcut kredi limitlerinin artırılmasında bankaca talep edilen ek teminatlar çoğu kez işletme ve banka arasında çözülmesi gereken bir sorun olarak görülmekteyken. Kredi Garanti Fonu, KOBİ'lere verdiği kefalet ve üstlendiği risk ile bu işletmelerin daha çok banka kredisi kullanabilmelerini sağlamaktadır" şeklinde konuştu. Bilge, sağlanan kredilerin teknoloji seviyesinin yükselmesi yanı sıra ihracatın desteklenmesi, üretim ve büyümeye ciddi katkı sağlayacağını vurguladı.

KGF desteğini Denizbank aracılığıyla uzun vadeli bir yatırım kredisi gibi kullandıklarını belirten Ergun Bilge, bu kredi aracılığıyla, teknoloji seviyesini yükselttiklerini, uygun koşullarda hammadde temin ettiklerini, ihracatın finansmanında kullandıklarını, ayrıca teminat mektubu olarak da değerlendirdiklerini anlattı. Bilge, bu destekle birlikte ihracatta daha rekabetçi bir yapıya kavuştuklarına değindi.

Öte yandan, KGF'nin, bankacılığa karşı alternatif bir finansman aracı olmadığının bilincinde olunması gerektiğini bildiren Bilge, ihtiyacı olan KOBİ'lerin bu finansman imkanından yararlanması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de şirketlerin kredi sağlamada en büyük sorunlarının teminat yetersizliği olduğuna vurgu yapan Ergun Bilge, KGF sayesinde bu sıkıntının aşılmasıyla, piyasalarda önemli bir rahatlama olduğunun altını çizdi.