'Biz garanti veriyoruz para değil'

KGF Genel Müdürü Gergerli, Adanalı sanayicileri finansman ve ihracat destekleri hakkında bilgilendirme toplantısında, "Biz garanti veriyoruz para değil" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli ve Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, temsil ettiklerini kurumların finansman ve ihracat destekleri hakkında Adanalı sanayicileri bilgilendirdiler.

Adana Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Adana Valisi Mahmut Demirtaş, özel sektörün yatırım ve ihracatını arttırmasının önündeki en büyük engelin finansmana erişim olduğunu söyledi. Demirtaş, bu kapsamda devletin özel sektörün finansmana daha kolay erişimi için yeni politikalar ürettiğini vurguladı.

Kredi Garanti Fonu’nu çok bilinen ama yeterince tanınmayan bir kurum olarak nitelendiren Genel Müdür İsmet Gergerli, üç temel hissedarın TOBB, KOSGEB ve 21 banka olduğu bilgisini verdi. Bir yandan ortaklarının kaynaklarını kullanırken, diğer taraftan dışardan sağladıkları fonlarla da iş yaptıkları bilgisini veren Gergerli, Avrupa Yatırım Fonu ve İslam Kalkınma Bankası gibi kuruluşlarla çalıştıklarını belirtti. Hazine’nin sağladığı garantiden aldıkları güçle de kredilere aracılık ettiklerini kaydeden Gergerli, KGF’nin para veren değil garanti veren kurum olduğunu anlattı.

Yılbaşına kadar KGF ve banka kefalet şartını ortadan kaldıracağız

KGF ile Hazine arasındaki ilişkinin 2009'da başladığını hatırlatan İsmet Gergerli, 2008 krizinin etkilerini azaltmak için devreye giren projenin kurgusunun bugün değiştiğini, ocak sonu itibarıyla 6.7 milyar liralık büyüklüğe ulaştıklarını. yaklaşık yüzde 258'lik büyüme sağladıklarını söyledi. KGF’nin günlük 15 bin talebi karşılayacak altyapıyı kurduğunu belirten Gergerli, 39 şube ve 170 çalışanla hizmet vermekle birlikte, 150 bin çalışanı olan bankacılık sektörüyle de entegre çalıştıklarını anlattı.

Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım da merkezi İstanbul’da bulunan ve 630 kişinin çalıştığı Eximbank’ın Ankara ve İzmir’de bölge müdürlüğü bulunduğunu belirtti. Yıldırım, Gaziantep’te şube, Adana dahil 9 ilde ise irtibat bürosu olduğunu ve yakında Adana’daki irtibat bürosunu şube haline getireceklerini anlatan Yıldırım, işlemlerin nisan ayında başlayacağını bildirdi. Eximbank’ın sigorta işlemlerine yönelik raiting çalışmaları yaptığını, Adana’da ise henüz analiz aşamasında raiting yapamadıklarını ifade eden Yıldırım, bu durumda firmaların bankalardan ve KGF’den yüzde 100 kefalet istediklerini, yılbaşına kadar ise KGF ve banka kefalet şartını ortadan kaldıracaklarını vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir