Çetinkaya: Kredi büyümesinde ivmelenme devam ediyor

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, destekleyici makro ihtiyati politikaların etkisi ve KGF desteğiyle kredi hacmindeki büyümenin sürdüğünü söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Merkez Bankası'nın yılın üçüncü enflasyon raporuna ilişkin düzenlediği bilgilendirme toplantısında, destekleyici makro ihtiyati politikaların etkisi ve KGF desteğiyle kredi hacmindeki büyümenin sürdüğünü söyledi. Çetinkaya, bu yılın ikinci çeyreğinde tüketici güvenindeki olumlu seyir ve destekleyici makro ihtiyati politikaların etkisiyle tüketici kredilerindeki artış eğiliminin sürdüğünü belirterek, buna ek olarak KOSGEB kredileri ve Hazine destekli Kredi Garanti Fonu kefalet imkanı gibi teşviklerin etkisiyle ticari kredi büyümesinin de ivmelenmeye devam ettiğini söyledi.

Çetinkaya, "Kredilere yönelik tedbirlere bağlı olarak ikinci çeyrekte bankaların işletmelere verdikleri kredilere ilişkin standartlar da gerek bir önceki çeyreğe gerekse tarihsel ortalamalara göre daha gevşek seyrederken, üçüncü çeyrekte ilave bir gevşeme beklentisi bulunmamaktadır." ifadelerini kullandı.

Büyüme konusundaki beklentilerinin sorulması üzerine Çetinkaya 15 Temmuz'daki darbe girişimi, terör olayları, yakın coğrafyadaki kaos nedeniyle geçen yıl Türkiye'nin büyük bir şok yaşadığını söyledi. Bu şokun kendilerini büyüme konusunda bir miktar tedirginliğe ittiğini dile getiren Çetinkaya, ülke ekonomisinin temellerinin sağlam olmasına karşın yine de ciddi tedbirler aldıklarını ifade etti.