'Değişim ancak içeriden açılabilen bir kapıdır'

KGF Genel Müdürü Gergerli: Google aramalarında dahi son sayfalarda çıkan bir kurum, hemen her gün hakkında makaleler yazılan, onlarca haber yapılan, otoritenin gündeminde üst sıralarda yer alan Türkiye'nin en stratejik kurumu haline gelebilir. Biz bunu başardık...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İsmet GERGERLİ
KGF Genel Müdürü

Değişim zor değil zahmetlidir. Ancak personelden üst yöneticilere, ortaklardan iştiraklere işin tüm paydaşları bu sürece katılır ve süreci sahiplenirlerse mümkün kılınır. Bir yılda ne değişebilir? 'Google' aramalarında dahi son sayfalarda çıkan bir kurum, hemen her gün hakkında makaleler yazılan, onlarca haber yapılan, otoritenin gündeminde üst sıralarda yer alan Türkiye'nin en stratejik kurumu haline gelebilir. Biz bunu başardık. Bir yılda akıl almaz bir değişime imza attık.

Değişime önce kadrolarımızdan başladık. Özellikle finans sektöründe her işin başı ve temeli insan beynidir. Dolayısıyla insan unsuruna büyük yatırım yapmalıydık. Personel sayımızı artırmadan mevcutta değişiklikler yaptık. Nitelikli insanların, bilgi eksikliklerini giderebilecekleri bir sistemimiz olması gerekiyordu. Bu da ancak eğitimle mümkün olabilirdi. Çalışanların mevcut görevlerini daha iyi ve etkin yapabilmesini ya da farklı görevler üstlenebilmesini sağlayacak eğitimler aldık.

Kurumsal kültürümüzü belirledik. Bir kurumun kültürü ve değer yargıları iş stratejisinden çok daha üstündür; o kurumu başarıdan başarıya uçurabilecek bir güçtür. İş dünyasında fırsatlar gelir geçer ama insan faktörü daima kritik farkı yaratır. Beraber bir ekip çalışması sergileyebilen insanlar, yenilikçi ve sorumluluklarının bilincinde, birbirlerine başarılı olmaları için yardım eden, hizmet sevdasını gönüllerinde taşıyan ve şirket içinde veya ülkelerindeki sorunları çözebilmek için hemen seferber olabilen insanlardır. Bizim ekibimiz de öyle. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra bir karar aldık; daha önce bir günde yaptığımız işi yarım günde bitirdik. Tüm süreçleri; politikalar, yönetmelikler ve uygulama talimatları belirleyerek yazılı hale getirdik. Artık talepleri aynı gün değerlendiriyoruz.

Kredi onay komitelerini kaldırdık, kurum içsel değerlendirme sistemi KOBİS ile objektif kriterler doğrultusunda talepleri değerlendirmeye başladık. Özkaynaklarımızda uyguladığımız Portföy Garanti Sistemi'ni Hazine kaynaklı kefaletlerde de uygulamaya başladık. Bu sayede geçmişte 35-40 günü bulan talep sonuçlandırma sürelerini 1 güne kadar kısalttık. Tüm bu 'zahmetli' çalışmalar sonucunda sadece 2016 yılında, KGF'nin 25 yılda ulaştığı işletme sayısı ve kefalet tutarının tam iki katına ulaştık. Kredi Garanti Fonu bugün Türkiye ekonomisini regule eden, reel sektör ve bankacılık sektörünü aynı paydada buluşturan, sadece KOBİ'lerin değil tüm işletmelerin finansmana erişimde en büyük destekçisi haline geldiyse bu başarı siz değerli paydaşlarımızın ve özverili ekibimizin sayesindedir.

Fakat başarıyı yönetmek yakalamaktan zordur. Yeni başarıların önündeki en büyük engel sağlanan başarıdır. KGF olarak sürdürülebilir başarı için yeni işbirlikleri arayışına, yeni sistemler geliştirmeye, gelişerek değişime devam edeceğiz. 2017 yılında yeni rekorlar kırmaya devam edeceğimize inancımız tam güvenimiz sonsuz.