Finansal kuraklık KGF ile aşılacak

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan, sanayicinin finansmana erişiminde yaşanan sıkıntıların ciddi anlamda azalacağını ümit etiklerini ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KGF'nin daha işlevsel kılınmasını değerlendirirken; Türk sanayicisinin finansmana erişiminde yaşanan sıkıntıların 2017 yılında ciddi anlamda azalacağını ümit etiklerini belirten İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, "Bu çerçevede bizim de içinde bulunarak katkı sunduğumuz "Reel ekonomiye destek" paketindeki "Nefes Kredisi" olarak adlandırılan önlemleri de çok önemli buluyorum.

Bu kredilerin özellikle KOBİ boyutundaki küçük ve orta boy işletmelere önemli bir can suyu olacağını düşünüyorum. 250 milyar liraya kadar ulaşabilecek ve Kredi Garanti Fonu'nun ana dinamo olarak kullanılacağı yeni mekanizmanın, 2017'nin ilk dönemlerinde finansal kuraklık ve daralma yaşayan sektörlerimize mutlaka çok önemli bir kaynak sağlama fırsatı vereceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

İSO olarak uzun zamandır gündeme getirdikleri Eximbank kredilerine erişimin de yine KGF sayesinde rahatlayacağına değinen Bahçıvan, "KGF'nin kredi garantisi verilecek projelerde sürdürülebilirlik, yapılabilirlik, istihdamı artırma gibi temel özellikler aradığını biliyoruz. KGF bakış açısının, bunun yanı sıra, özellikle kalkınma ihtiyaçlarımız doğrultusunda stratejik öneme sahip projelere, sektörler ve bölgeler çerçevesinde odaklanıp önem vermesi ve bu ağırlıkta bir dağılım yapması vizyoner bir yaklaşım olacaktır" dedi.

'Dünyadaki kefalet kuruluşlarının sorunu ortak'

Dünyadaki uygulamalara bakıldığında, birçok ülkedeki kredi kefalet kuruluşlarının ortak bir zorlukla karşılaştığının görüldüğünü anlatan Bahçıvan, şunları aktardı: "O da kefi l olabilecekleri KOBİ'lere ulaşmakta ve etkin bir iletişim kurmakta yaşadıkları güçlüklerdir. Ülkemiz için de zaman zaman dile getirilen bu sorunun aşılması, ancak meslek kuruluşlarının aktif bir rol üstlenmesiyle mümkün olabilir. İşte bu noktada üyelerini yakından tanıyan Sanayi Odalarının Kredi Garanti Fonu ile fi rmalar arasında arzu edilen güçlü iletişimi kurması, sistemin sağlıklı ve verimli işlemesi açısından son derece önemlidir."

İSO olarak, bu konuya öncülük edip bünyelerinde bir kredi danışma hattı kurdukları bilgisini veren Erdal Bahçıvan, sanayinin kaliteli finansmana erişimi için yoğun bir çaba sergilediklerini, KGF ile başlattıkları bu güzel işbirliği ve diyalogun samimiyet ve güven eşliğinde, başka projelerin üretilmesine yol açacağına inandığını aktardı.