Hazine destekli kefalette 160 milyar lira aşıldı

30 Nisan itibarıyla 234 bine yakın firmaya verilen kefalet tutarı 162 bin liraya ulaştı. Bu kefaletin yüzde 62'si ile yeni kredi kullanıldı. İmalat, inşaat, turizm ve denizcilik ve havayolu sektörlerinde verilen kefaletlerin payı yüzde 49.5 olarak hesaplandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) yeni dönemde Hazine destekli kefalet uygulamasında, Nisan ayı sonu itibarıyla verilen toplam kefalet miktarı 160 milyar lira sınırını da aşarak önemli bir seviyeye ulaştı.

KGF'den derlenen verilere göre, 30 Nisan 2017 tarihi itibarıyla desteklerden yararlanan toplam firma sayısı, 233 bin 962 olurken bunlar için verilen kefalet tutarı ise 162 milyar liraya ulaştı.

KGF desteklerinden yararlanan firmaların kredi niteliklerinin dağılımı da önemli verilere işaret ediyor. Bu kapsamda KGF'nin verdiği kefaletin sadece yüzde 3'ünün mevcut kredilere sağlanan kefaletlerden oluşması dikkat çekti. Kefaletin yüzde 19'u ile ilave kredi kullandırılırken, yüzde 62 gibi büyük bir kısmı ile ise yeni kredi kullanımı sağlanmış oldu.

KGF desteği ile kullandırılan kredilerin sektörel dağılımı da dikkat çekti. İmalat, inşaat, turizm, denizcilik ve havayolu sektörlerinde verilen kefaletlerin, toplam kefalet içindeki payı yüzde 49.5 olarak hesaplandı.

Toplam kefaletin yüzde 90'ı ile KOBİ'ler desteklendi

KGF kefaletinden yararlanan işletmelerin büyüklüğü de Türkiye'nin genel işletme yapısına uyumuyla dikkat çekti. Toplam kefaletin yüzde 90'ı ile KOBİ'ler desteklendi. KGF'den destek alan KOBİ'lerin içinde mikro ve küçük işletmelerin payı ise yüzde 66 oldu.

Bu oranlar Türk sanayisinin bel kemiğini oluşturan KOBİ'lerin kritik süreçte desteklenmesinin ülke ekonomisine sağlayacağı katkıyı da ortaya çıkardı. Nitekim Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, KGF kefaletiyle sağlanan desteğin büyümeye yüzde 1 oranında katkı yapmasının beklendiğinin altını çizmesi de desteğin önemini ortaya koyuyor.

Kullandırılan kredilerin ortalama faiz oranı yüzde 14

Bankaların KGF işbirliği ile kullandırdıkları kredilerde, şirketler açısından faiz oranlarında da avantajlı bir durum ortaya çıkıyor. Bu çerçevede kullandırılan kredilerin faizi ortalama yüzde 14 seviyesinde gerçekleşti. Bunların ortalama vadesi ise 40 ay oldu. KOBİ'lerin kullandığı kredilerin yüzde 90'ını Türk Lirası cinsinden krediler, yüzde 10'unu ise döviz kredileri oluşturdu.

Büyüme hedefi revizesine KGF etkisi

Uluslararası Finans Entitüsü (IIF), Türkiye ekonomisine yönelik tahminlerini yeniden belirledi. Uluslararası Finans Entitüsü'nün Türkiye raporunda, özellikle 16 Nisan referandumuna işaret edilerek, siyasi belirsizliğin azaldığına dikkat çekildi. IIF raporunda Türkiye ekonomisi için 2017 ve 2018 yıllarına ilişkin büyüme tahminleri de yukarı yönlü revize edildi.

Büyüme tahminlerinin yukarı yönlü revize edilmesinde ise Kredi Garanti Fonu kefaletiyle oluşan 160 milyar lira civarındaki etki ve bunun ekonomik büyümeye yansımasının etkili olduğu ifade ediliyor. Buna göre, Uluslararası Finans Enstitüsü, Türkiye ekonomisi için 2017 yılına ilişkin daha önce belirlediği büyüme tahminini yüzde 3'ten yüzde 4.2'ye yükseltti. Enstitü, 2018 yılı büyüme tahminini ise yüzde 3.2'den yüzde 3.5'e çıkardı.

Buna karşılık, Uluslararası Finans Enstitüsü raporunda, yüksek faizlerin 2018 boyunca ekonomik aktivite üzerinde baskı yaratmasının muhtemel olduğu ifade edildi. IIF, reformların hızlandırılmasının da Türkiye'nin kendi yurt içi tasarrufl arı ile fonlanan potansiyel büyümesinin artırılması ve dış kırılganlığın azaltılması için kritik önemde olduğunun altını çizdi.