'İzmir taahhütlerine bağlı ve kapasitesi yüksek'

KGF Genel Müdürü Gergerli, 250 milyar liralık kredinin önemli bir kısmının İzmir için kullanılmasının gerektiğini, İzmir'in taahhütlerine bağlı ve kapasitesi yüksek bir şehir olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İzmir'de katıldığı EBSO toplantısında konuşan Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli, şehrin taahhütlerine bağlı, istihdam ve üretim kapasitesi yüksek olduğuna vurgu yaparak, "İzmir ihracat için iyi bir hinterland. Bunun bilincindeyiz ve İzmir'e ihtimamla yaklaşıyoruz. 250 milyar liralık kredi imkanının önemli bir kısmının İzmir için kullanılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

KGF'nin politikalarını yeniden dizayn ettiğinde, birinci sırada, ihracatçılar ve döviz kazandırıcı hizmetlerin geldiğini söyleyen İsmet Gergerli, "Biz işletme kredilerinde 5 yıla kadar vade ile kefalet, yatırım kredilerinde 10 yıla kadar kefalet veriyoruz. Eximbank'ın bütün vadelerinde yer alıyoruz. Banka, 10 yıl kullandırıyorsa 10 yıl, 540 gün ise 540 gün teminat verecek şekilde çalışıyoruz" diye konuştu.

Vergi ve SGK borçluları da yararlanabilecek

Eski sistemde, vergi ve SGK borcu bulunan işletmelerin destekten yararlanmasının mümkün olmadığını hatırlatan Gergerli, 2016 yılı Kasım ayında çıkarılan bir Bakanlar Kurulu kararı ile bu kapsamdaki borçların krediden mahsup edilmesiyle yararlanma imkanı getirildiğini söyledi.

Bu yeniliğin de sistemi rahatlatıcı bir faktör olduğunu belirten İsmet Gergerli, "Yine Eximbank örneğinden devam edelim. Hazine işlemlerine daha önce doğrudan kefalet veremiyorduk. Yeni yapıda 1.5 milyon dolara kadar Eximank'a Hazine kaynaklı kefalet sisteminde teminat mektubu verebiliyoruz. Ancak daha büyük rakamlar kullanmak isteyen şirketler de 3 milyon dolara kadar bankacılık sistemi üzerinden başvuru yapabiliyor" ifadelerini kullandı.

Gergerli, KOBİ dışındaki daha büyük ölçekli şirketlerin de 100 milyon dolara kadar ihracat kredilerinin finansmanında kefalet desteği alabildiğini dile getirdi.