'KGF bankacıların elini sermaye olarak rahatlattı'

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Utku, KGF'nin bankaların elini sermaye olarak rahatlattığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Melikşah Utku, reel sektörü rahatlatmak adına güçlendirilen Kredi Garanti Fonu'nun (KGF), aynı zamanda bankaların da elini sermaye olarak rahatlattığını söyledi.

Yeni dönemde, rahatlayan bankaların ellerinde kullanıma hazır yeni kaynaklar oluşacağına dikkat çeken Utku, bu kaynakların da yine reel sektöre kredi olarak dönebileceğini bildirdi. Sözkonusu kredilerin batık kredi oluşturma riski de bulunmadığının altını çizen Utku, Hazine'nin bu konuyu yüzde 7 ile sınırlandırdığını hatırlattı.

Başka bir ifade ile devletin yüzde 7'nin üzerindeki batık krediye destek vermeyeceğini anlatan Melikşah Utku, "Ben banka olarak neye tahammül edebileceksem, KGF'ye de o tahammül sınırı içerisinde bir portföy sunmam lazım" dedi.

Bu bankaların çalışmak istediği ancak çalışmakta zorlandığı şirketleri bir araya getirip portföy olarak sunmasına, buna karşılık da boşalan sermaye kaynaklarını yeni krediler vermesi için kullanabilecekleri bir mekanizma geliştirildiğini dile getiren Utku, "Bu batık kredileri artıracak değil, aksine kaliteli kredilerle yaşaması gereken şirketleri bir araya getiren iyi bir model oldu. Bugün hemen yansımayabilir ama ticarete, büyümeye, istihdama kesinlikle pozitif etki yapacaktır" ifadelerini kullandı.