KGF destekleri yaygınlaştırılmalı

TOBB'a bağlı oda ve borsaların başkanları, Türkiye ekonomisinin büyümesine büyük katkı sağlayan KGF destek mekanizmasının yaygınlaştırılmasını istediler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı oda ve borsaların başkanları, Türkiye ekonomisinin büyümesine büyük katkı sağlayan KGF destek mekanizmasının yaygınlaştırılmasını istediler.

KGF aracılığıyla kullanılan kredilerin iyi takip edilmesi konusunda uyarıda bulunan iş dünyası temsilcileri, desteklerin piyasada çarkların dönmesini sağladığı görüşünde birleştiler.

İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli:
KGF desteğinde tarıma ayrılan pay artırılmalı

İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye ekonomisinin, küresel şartların zorluğu ile mücadele ederken geçen yılın 15 Temmuz'unda hain bir darbe girişimine maruz kaldığını hatırlatarak, "Bütün olağanüstü şartlara karşın ekonomimiz yüzde 2.9 büyüme refleksi gösterdi. Bu yılın ilk çeyrek büyümesi yüzde 5 oldu. Takdir edilecek bu performansta, hükümetimizin KOSGEB kanalıyla verdiği faizsiz kredilerin, vergi indirimlerinin, istihdam seferberliği düzenlemelerinin ve TOBB liderliğinde başlatılan Nefes Kredisi'nin büyük payı var" dedi.

Bu desteği, zor dönemler için dünyaya örnek olabilecek ölçekte çok önemli bir politika tavrı olarak değerlendiren Kestelli, "KGF'yi kullandırmak ve iş dünyasına anlatmak için İzmir'den başlayarak 20'den fazla ilde program yapan Türk Eximbank'ın tavrını ayrıca takdir etmek gerekir. Bundan sonraki aşamada dikkat edilmesi gereken konu, bu kredilerin geri dönüşünün ekonomi üzerinde stres yaratmasını önleyecek önlemlerin alınmasıdır" diye konuştu. Kur ve faizlerde istikrar sağlanmasının ve bankaların yapıcı tavrının önemine vurgu yapan Kestelli, "KGF kapsamındaki kredi ve kefaletlerin dağılımına baktığımızda tarım ve hayvancılığın payının yüzde 2.5 olduğunu görüyoruz. Tarım ve hayvancılığın uygun finans koşullarına erişimini kolaylaştıracak düzenlemelerin etkinleştirilmesi de bu anlamda önem arz ediyor" ifadelerini kullandı.

Adıyaman TSO Başkanı Mustafa Uslu:
KGF piyasada çarkların dönmesini sağladı

Adıyaman TSO Başkanı Mustafa Uslu, KGF desteğinin piyasalara canlılık getirdiğini vurgulayarak, "Piyasaların canlı kalması için bu destek devam etmeli ve artırılmalı" dedi. KGF desteklerinin piyasada can suyu etkisi yarattığını ve Türkiye çapında önemli bir katkı sağladığını belirten Uslu, "Piyasada çarkın dönmesine vesile oldu. Bankaların nazlı olduğu dönemde KGF pozitif bir katkı sundu. Bizim bölgemizde de ciddi rakamlar piyasaya girdi" diye konuştu.

KGF'nin kesintiye uğramamsı gerektiğini dile getiren Uslu, "Bazı bankaların kredi limitlerinin bittiği söyleniyor. Bu kesintiye uğramamalı. KGF devam etmeli. Bu ciddi bir hareket getirecektir. Herkes üzerine düşeni yapmalı. Sıkıntılı süreçten geçiyoruz. Bankalar krediye ulaşımda zorluk çıkarıyordu KGF bu noktada son derece faydalı oldu" ifadelerini kullandı.

Bitlis TSO Başkanı Davut Tezcan:
Destek işletmelere çok faydalı oldu

Bitlis TSO Başkanı Davut Tezcan KGF desteğinin işletmeler için çok faydalı olduğunu ancak bölgelerinde bazı bankalarla sıkıntı yaşadıklarını söyledi. İşletmelerin yoğun bürokratik işlerinin azaltılmasını beklediklerini belirten Tezcan, "KGF desteği güzel bir gelişme oldu piyasalar için ancak bizim burada yaşanan olaylar özellikle göçün devam etmesi sıkıntılı oluyor. Bizim bölgemizde KGF olsa bile bazı bankalar sıkıntı yaratıyor. Bizim gibi illerde işletmenin yoğun ve bürokratik işleri azalmalı. Bugüne kadar teşvik yasalarının göz önünde bulundurularak eksikler nedir bakılmalı. Kredi kullanılıyor iyi ama ileriye dönük amaçların netleşmesi gerek bölgemiz bunu yakalayamadı. Net anlaşılabilir daha hızlı şekilde ilerlemeli" dedi.

Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon:
KGF'nin varlığı ülke ekonomisi için çok önemli

Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, KGF'nin varlığının ülke ekonomisi için çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Kredi Garanti Fonu, 1993 yılında ülkemizin ilk kredi ve kefalet kuruluşu olarak kurulmuş olup, birçok banka olmak üzere KOSGEB desteklerinin de en önemli paydaşı olarak günümüze kadar pek çok KOBİ ve Şirkete destek sağladı. Elbette ki kuruluş amacı ve faaliyetleriyle KOBİ ve şirketlerimizin bu desteklerle hem ticari hayatları gelişirken, daha çok ihracat daha kaliteli üretim ile ülke ekonomimiz canlanıyor" dedi.

Kocadon, "Son 3 yıldır yaşadığımız küresel ve ulusal ölçekteki konular bu desteğe ihtiyacı olan işletmelerin daha farklı ve uygulanabilir bir kredi-kefalet desteği ile şekillendirilmesi ihtiyacını doğurmuştur" diye konuştu.

Türkiye'de KGF'nin ilçe bazında hizmet veren 3. Şubesinin 2012 yılında Bodrum'da açıldığını hatırlatan Kocadon, tüm Muğla ili ekonomisini desteklemesi yönünde başarılı bir sonuç elde ettiklerini söyledi. Önceleri daha çok kullanılan KGF desteklerinin, günümüzde ülkemizin ve Muğla ilinin yaşadığı turizm sezonundaki kötü gidişattan dolayı; işletmeler tarafından yeterince kullanılmadığını aktaran Kocadon, "Bu nedenle KGF desteklerinin sektörlere, bölgelere ve genel ekonomik potansiyelimize göre özel destek paketleriyle çeşitlendirildiğinde faydalanacak KOBİ ve şirket sayısının artacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

2018 yılı turizmi için şimdiden doğru adımların atılması gerektiğini belirten Kocadon, "Bu nedenle başta KGF olmak üzere ülkemizdeki tüm destek mekanizmalarının "turizm ve destekleyici" sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ ve şirketler yönelik olarak, daha kolay ulaşılabilir hale getirilmesini bekliyoruz" dedi.

Çankırı TSO Başkanı Hayrettin Çelikten:
Desteklerin uygulaması takip edilmeli

Çankırı TSO Başkanı Hayrettin Çelikten, KGF sayesinde piyasalarda önemli bir rahatlama yaşandığını vurgulayarak, "Nefes aldı esnaf arkadaşlarımız. Ama ben ticari kredilerin işletme için kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Amacına uygun kullanılmalı takibi yapılmalı" dedi. KGF desteğinin amaca uygun düzenlenmesi gerektiğini belirten Çelikten, "Amacında ve nitelikli kullanılmalı işini geliştirecek projelere verilmeli. Takip edilmeli" diye konuştu. Çelikten, bölgelerinde elemanla ilgili de sıkıntı yaşadıklarını kaydederek "Bize yakın bölgelerden işçi servisleri geliyor. İşçi bulmakta zorlanıyoruz. İş beğenmezlik noktasında sıkıntımız var" ifadelerini kullandı.

Kilis TSO Başkanı Mehmet Özçiloğlu
KGF desteği yaygınlaştırılarak artırılmalı

Kilis TSO Meclis Başkanı Mehmet Özçiloğlu, KGF desteğinin daha da yaygınlaşması gerektiğini vurgulayarak, "Üretici ve sanayiciye ulaşmalı daha çok. Zorluk çıkarmadan herkese verilmeli talebi boş çevirmemeli. Kilis'te de çok yaygınlaşmalı. Bölgemizde bu desteklerle büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi lazım. Yemciliğin, mısır ekiminin desteklenmesi gerek. Yem pahalı olursa hayvancılığın desteklenmesi işe yaramaz" diye konuştu.

Malkara TSO Başkanı Ümran Bilgin
KGF desteği mutlaka devam etmeli

Malkara TSO Başkanı Ümran Bilgin, KGF desteğini yeterli bulduklarını ancak KGF'nin kredi kullanımında, SGK ve vergi borcundan birini kabul etmesinin daha makul olacağını söyledi. İşletmelerin borç yükünün fazla olduğunu ve kullanılan kredi miktarlarının büyük bölümünün borçlara ayrıldığını aktaran Bilgin, "Maalesef borçlardan para kalmıyor işletmelere. İkisinden birini kaldırmalı KGF. Çünkü piyasaya şu an iyi bir etki etti bu destek. Dönüşleri iyi olur diye düşünüyoruz. Daha kolaylık sağlanılarak bu destek devam etmeli. Yetkililerle buluşmalıyız ve dileklerimizi paylaşmalıyız" dedi.