KGF durgunluğun aşılmasında önemli bir işlevi yerine getirdi

Türkiye'de işletmelere nefes aldıran KGF'nin, dünyanın diğer ülkelerinde de örnekleri bulunuyor. Son yıllarda hızlı bir gelişme içerisinde giren Güney Kore'de de bu işlevi KODİT üstleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kredi Garanti Fonu ve beraberindeki teknik düzeydeki bir heyet, Güney Kore'nin kalkınmasına ve gelişmesine büyük katkı sağlayan kredi garanti kuruluşu KODİT'i ziyaret etti.

Ziyaret sırasında sorularımızı cevaplandıran KODİT Başkanı Hwank Rok, Güney Kore'de finansal desteğe ihtiyaç duyan KOBİ'lerin ilk etapta KODİT'i düşündüklerini söyledi. Güney Kore'nin önde gelen kamu finansman kuruluşu olduklarını belirten Rok, ülkede ekonomik büyüme ve yeni iş alanları yaratmanın temel kaynağının KOBİ'ler olduğunu aktardı. Hwank Rok, KODİT'in özellikle yenilikçi ve yaratıcı KOBİ'leri desteklediğinin altını çizerek, "Kuruluşumuz, KOBİ'lere verdiği destekle birlikte Güney Kore ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunmuştur. Biz KODİT olarak bu yöndeki çalışmalarımıza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

KODİT'in Güney Kore ekonomisi içindeki yerini değerlendiren Hwank Rok, ülkede 1970 yılında KOBİ kredilerinin toplam kurumsal kredilere oranının yüzde 35 olduğunu belirtirken, 2016 yılına gelindiğinde, yıl sonu itibarıyla bu oranın yüzde 80'e yükseldiği bilgisini verdi. Bu süreçte KODİT tarafından sağlanan garantinin, KOBİ kredilerinin artışına büyük katkıda bulunduğunun altını çizen Rok, kurumun özellikle 1997-2008 yıllarında yaşanan mali krizlerde hızlı likidite sağlayarak krizin üstesinden gelinmesinde de önemli rol oynadığını vurguladı.

KODİT'in desteklerinin sadece KOBİ'lerle sınırlı olmadığına değinen Hwank Rok, aralarında Samsung, Hyundai ve LG gibi küresel marka haline gelmiş sanayi devlerinin büyümesinin de yine KOBİ'lerin rekabetçiliği ve teknolojisine dayandığını anlattı.

Kredi Garanti Fonu'na ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Rok, 1991 yılında kurulan KGF'nin kısa bir geçmişe sahip olmasına rağmen, hızla büyüdüğünü bildirdi. Özellikle yapısının güçlendirilmesiyle birlikte, ekonomik durgunluğun önüne geçmek için KGF'nin önemli bir işlevi yerine getirdiğini dile getiren Hwank Rok, "KGF'nin operasyonel sistemi de arzın hızlı açılımı için uygun şekilde geliştirilmiştir. KGF'nin bu çabası ekonomik küçülmenin üstesinden gelinebilmesi için en önemli mali politika olacaktır" şeklinde konuştu. Kredi Garanti Fonu'na yönelik tavsiyelerde de bulunan Hwank Rok şunları söyledi: "KGF'nin, risk yönetim araçlarını tasfiye etmesi ve istikrarlı finansman kaynaklarını güvence altına alması önemlidir çünkü garanti arzındaki ani artış, portföy riskinin artmasına neden olabilir."

KGF, liderliği elinden aldığı kurumu inceledi

Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli ile ilgili birim yetkililerinden oluşan teknik bir heyet, uluslararası boyutta yeni işbirlikleri geliştirme çalışmaları kapsamında Güney Kore'de resmi temaslarda bulundu. Bir yıl öncesine kadar dünya kredi garanti kurumlarının lideri konumundaki KODİT, bu sıfatı elinden alan KGF heyetini Güney Kore halkının sıcaklığı ve samimiyetiyle karşıladı. Gerçekleştirilen görüşmeler sırasında, KGF'nin sistemini büyük bir dikkatle inceleyen KODİT Başkanı Hwank Rok, aynı sistemi Güney Kore'de uygulamak için çalışma yapmak istediklerini söyledi.

KODİT'in konvansiyel yapısından kaynaklı olarak ağır çalıştığını belirten Rok, artık günümüz şartlarına uygun, sistemlere dayanan bir değerlendirme ve onay yapısına geçmek istediklerini, bu doğrultuda KGF'nin kendileri için başarılı ve uygun bir örnek olduğunu belirtti.

KGF'nin kısa sürede hacmini yükselterek Türkiye ekonomisine sağladığı katkıyı yakından takip ettiklerini belirten Rok, bunun tam anlamıyla bir başarı öyküsü olduğunun altını çizdi.

KODİT olarak KGF'ye her türlü katkı ve desteği vermeye hazır olduklarını ve Türkiye'ye gelerek işbirliği yapılacak alanlarda çalışmak üzere yerinde incelemelerde bulunacaklarını söyledi.

Kredi Garanti Fonu'ndan sonra dünyanın en büyük kredi garanti kuruluşu olan KODİT, kendisine gelen kefalet başvurularını ortalama olarak 30-40 günde sonuçlandırıyor. Hizmetlerini 2 bin 300 personel ve 109 şube aracılığıyla veren KODİT, ülkedeki 17 bankanın tamamıyla çalışıyor.