KGF ile tedarikçilikten üretime

Vodafone ve Turkcell'e altyapı tedarik hizmeti veren Venura Telekominikasyon, KGF desteğiyle Ar-Ge projelerini tamamladıktan sonra üretime geçecek. Şirket, baz istasyonlarında enerji tüketimini azaltacak projesi ile Türkiye'nin enerji maliyetlerinin düşürülmesine de katkı sağlamayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İki genç girişimci tarafından 2013 yılında İzmir'de kurulan Venura Telekomünikasyon, GSM operatörlerine altyapı ve ürün tedarik hizmeti veriyor. Kuruluşunun 4'üncü yılını geride bırakan şirket, işletme sermayesi ihtiyacını KGF aracılığıyla Ziraat Bankası'ndan karşılarken, üzerinde çalıştığı Ar-Ge projelerini tamamladıktan sonra halen sadece ürün tedariki olan hizmet alanına üretimi de dahil edecek. Venura Telekomünikasyon, baz istasyonlarında enerji tüketimini azaltacak projesi ile Türkiye'nin enerji maliyetlerinin de düşürülmesine katkı sağlamayı öngörüyor.

Sektörde gördükleri boşluğu değerlendirmek için Venura Telekomünikasyon Elektronik Makine İth. İhr. Sanayi ve Ticaret AŞ'yi kurduklarını belirten şirket ortağı Gökhan Akıncı, Vodafone ve Turkcell'e altyapı tedarik hizmeti verdiklerini söyledi. İki genç girişimci tarafından 2013'te kurulan şirketin kısa sürede iyi bir noktaya geldiğini belirten Akıncı, yaşanan küresel sıkıntılar ve iç gelişmelerin genel anlamda bir talep daralmasına yol açtığını hatırlattı.

Talep daralmasına bağlı olarak o dönemde bankaların politikalarının da değiştiğini söyleyen Gökhan Akıncı, "KGF'nin yeni mekanizması devreye girmeden önce ciddi bir kaynak sıkıntısı ortaya çıkmıştı" dedi. Birçok firmanın sistemi dış kaynakla döndürdüğünü belirten Akıncı, "Bankalar teminat karşılığı olsa bile kaynak temin etmekten çekiniyordu. KGF'nin sermayesi güçlendirilerek daha ciddi destek sağlamaya başlamasıyla birlikte devlet garantisi de sisteme dahil oldu ve kaynak miktarı otomatikman arttı" diye konuştu.

Telekom sektörüne faydalı model ortaya çıkardı

Firma olarak dövizle alım satım yaptıkları için döviz fiyatlarındaki hareketlilikten çok etkilenmediklerinin altını çizen Akıncı, KGF kaynaklarıyla birlikte daha güçlü bir sermaye yapısına kavuşunca, daha rahat bir şekilde Ar-Ge faaliyeti yürütmeye başladıkları ve bu kapsamda telekom sektöründe bir 'faydalı model' ortaya çıkardıklarını belirtti.

Mevcut baz istasyonlarında enerji tüketiminin daha da azaltılmasına yönelik alternatif çalışmalar yaptıklarını dile getiren Gökhan Akıncı, bu projenin hayata geçirilmesiyle birlikte Türkiye'nin enerji ihtiyacının karşılanmasına da katkı yapacaklarını söyledi.

Finansal rahatlamayla birlikte başta alternatif çalışmalara da yöneldiklerini dile getiren Akıncı, bu kapsamda CNC tezgahlarında kullanılan kesici uçlarla ilgili de bir çalışma yaptıklarını aktardı. Bu çalışmanın fizibilitesinden olumlu sonuç alınması halinde, yeni bir satış organizasyonu oluşturacakları bilgisini veren Akıncı, aynı zamanda yeni istihdam yaratacaklarını vurguladı.

"Kaynaklar doğru alanlara yönlendirilmeli"

İşletme sermayesi güçlüğü çeken firmaların Kredi Garanti Fonu mekanizmasından mutlaka yararlanması gerektiğini kaydeden Akıncı, sistemin önemli miktarda faiz avantajı sağladığını belirtti. Firmaların bu şekilde temin ettikleri dış kaynakları doğru alanlara kanalize etmeleri tavsiyesinde bulunan Gökhan Akıncı, "Maalesef bizim insanımızın en büyük hatası, kredi kaynağını kendi parası gibi zannedip harcamasıdır. Şunu unutmamalılar ki kesinlikle o para kendilerinin değil, borç paradır. Dolayısıyla bu kaynaklar doğru alanlara yönlendirilerek, sadece iş ve işin geliştirilmesi amacıyla kullanılmalı. Böylece hem şirketin iş hacmi genişler, hem de ülke ekonomisine sağlanan katık artar" dedi.

KGF desteğiyle sağlanan uygun faiz ve vadeli finansmanın ciddi bir fırsat olduğunun altını çizen Akıncı, "Firmalar kendi imkanlarıyla yaratamayacakları bu kaynağı iyi değerlendirmeli" diye konuştu.