KGF, KOBİ kredilerine ilişkin risklerin makul düzeyde kalmasını sağladı

Merkez Bankası'nın Finansal İstikrar Raporunda, KGF'nin KOBİ kredilerindeki risklerin makul düzeyde kalmasını sağladığına işaret edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası tarafından yayınlanan Finansal İstikrar Raporunda, KGF'nin KOBİ kredilerindeki risklerin makul düzeyde kalmasına yol açtığı belirtildi.

Raporda, özellikle 2017 yılı mart ayının ikinci yarısından itibaren Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatlı firma kredisi kullandırımlarının ivmelenmesi ile firma kredilerinde güçlü bir artış gerçekleştiği kaydedildi. Toplam kredi hacmindeki toparlanmada KGF destekli TL firma kredi büyümesinin belirleyici olduğunun altı çizilen raporda, "Bireysel kredi tarafında konut ve ihtiyaç kredisindeki canlanma da bu süreci desteklemiştir. Bu gelişmelerin önümüzdeki dönemde ekonomik faaliyete pozitif katkı sağlamaya devam etmesi beklenmektedir" denildi.

Sektördeki son verilerin, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde yukarı yönlü hareketlenen yakın izleme rakamlarının gerilemeye başladığını gösterdiğinin vurgulandığı raporda, "KOBİ'lere yönelik alınan teşvikler ve KGF projesi yanında ekonomik faaliyetteki canlanma beklentileri ile bu kredilere yönelik risklerin önümüzdeki dönemde makul düzeyde kalması beklenmektedir. Mevcut sermaye düzeyi ve son dönemde karlılık oranlarında gözlenen toparlanma bankaların sermaye yapısını ve kredi verme kapasitesini desteklemektedir" ifadelerine yer verildi.