“KGF konjonktürel değil yapısal bir reformdur”

KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli: KGF bankacılık sistemini dizayn eden değil sisteme güvenerek risklerini paylaşan önemli bir ekonomik aktördür...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İsmet Gergerli
KGF Genel Müdürü

Geçtiğimiz günlerde Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın bir açıklaması sonrasında BIST100, 113 bin puanı geçerek tarihi bir rekora imza attı.

Pekiyi neydi ‘borsaya bayram ettiren’ bu haber?

“KGF devam edecek”

★ ★ ★

Kredi Garanti Fonu’nun kefalet hacmini 250 milyar TL’ye yükselten kararın öncesinde yani Mart 2017’de durum neydi? Bankalar yeni kredi vermekte çekingen davranıyor, siyasi otoritenin faiz indirimi telkinleri karşısında olumlu adımlar atılmıyor, reel sektörün gerek işletme sermayesi gerekse yatırım kredi talepleri istenen düzeyde ve hızda karşılanmıyordu, kredi kalitesinde de bozulmalar baş gösteriyordu.

Bugün geldiğimiz noktada ise sadece 7 ayda 200 milyardan fazla kredi 350 binden fazla işletmenin cansuyu oldu.

★ ★ ★

Bankaların sermaye yeterlilik rasyoları düzelirken sorunlu kredi oranları hızlı bir şekilde aşağı yönlü bir ivmeyle azalıyor, işletmeler bilançolarını düzeltmekle birlikte bu sayede yatırım kararlarına yoğunlaşıyor. Ödenmeyen çek ve senet oranları hızla düşüyor, ihracat ve istihdam ve Türkiye bu dönemde beklentilerin çok üstünde büyüyor. KGF özünde bir derecelendirme sistemidir. Bu sistem hem yeni ekonomik sistemin hem de işletmeleri derecelendiren ve kayıt altına alarak kayıtlı ekonomiye de katkı sağlayan ve bunun da bankacılık sistemi tarafından doğru algılanmasını sağlayan yeni paradigmanın anahtarıdır. Bankacılık sistemi üzerinde baskı yaratan değil yükünü hafifl eterek Türkiye’nin ekonomi politikalarına entegre eden bir araçtır.

★ ★ ★

Kredi Garanti Fonu işin odağına hem reel sektör hem de bankacılık sistemini alarak iki tarafın da ortak çıkarlarını en üst seviyeye çıkarak aynı paydada buluşmalarını sağladı. KGF kısa sürede Türkiye’nin kalkınmasına önemli destek sağlayan bir kuruma dönüştü.

KGF bankacılık sistemini dizayn eden değil sisteme güvenerek risklerini paylaşan önemli bir ekonomik aktördür.