Kredi talebi normale dönmeye başladı

KGF'ye ortak olan bazı bankaların Nisan ve Mayıs aylarındaki çok hızlı kullanımları nedeniyle kefalet limitleri dolarken, limitini doldurmayan ortak bankaların KGF işlemleri ise hızla devam ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kredi Garanti Fonu kefaletiyle verilen 250 Milyar TL'lik kredide Cuma günü akşamı itibariyle 207 Milyar TL'ye ulaşıldı. Nisan ve Mayıs aylarındaki yoğun başvurular yerini normalleşmeye bırakırken günlük talep sayısı 2 bine kadar düştü.

20 Mart 2017 tarihinde Hazine Müsteşarlığı ile Kredi Garanti Fonu arasında imzalanan protokolle KGF'ye sağlanan destek 25 Milyar TL'ye çıkarılmış, bu destekle verilecek kredi hacmi 250 Milyar TL olarak belirlenmişti.

Bazı bankaların limitleri doldu…

KGF'ye ortak olan bazı bankaların Nisan ve Mayıs aylarındaki çok hızlı kullanımları nedeniyle kefalet limitleri dolarken, limitini doldurmayan ortak bankaların KGF işlemleri ise hızla devam ettiği belirtiliyor. Bu bankaların birçoğunun yurtdışı kaynaklı mevduatı Türkiye'ye getirerek mevduat yarışına girmeden kaynak yarattıkları gözlemleniyor.

Kredilerin yüzde 60'ı yeni kredi…

KGF'nin bugüne kadar aracılık ettiği 207 milyarlık kredinin yüzde 66'sı özel sermayeli, yüzde 29'u kamu sermayeli, yüzde 5'i katılım bankaları tarafından kullandırıldı. Kullandırılan kredilerin yüzde 75,1'i KOBİ, yüzde 24,9'u KOBİ dışı firmalar olup, toplam kredilerin yüzde 30'u mikro ve küçük işletmelere kullandırıldı. Kullandırılan kredilerin yüzde 60'ı yeni kredi, yüzde 26'ı ilave, yüzde 4,3'ü ise yenileme/refinansman kredilerinden oluştu.

Kredilerde ortalama faiz yüzde 15,08 seviyelerinde...

Yüzde 30'u imalat sanayinde, yüzde 44,3'ü ticaret ve hizmetler sektöründe kullandırılan kredilerin ortalama kefalet büyüklüğü 517 bin lira olarak gerçekleşti. Kredilerin yüzde 87,1'i TL, yüzde 12,9'u döviz bazında.

Yatırım kredilerinde ortalama vade 66 ay

Kredi Garanti Fonu tarafından kefaletlendirilen işletme kredilerinin ortalama vadesi 40 ay. Yatırım kredilerinde ortalama vade ise 66 ay. KGF'nin bu uygulamasıyla bankaların ödenmeyen çek ve senet istatistiklerinde gözle görülür gerileme yaşandı. KGF desteklerinden yararlanan firmalar, vergi ve SGK borçlarını aldıkları krediler ile öderken eş zamanlı olarak Hazine'nin tahsilat miktarında da artış yaşandı. Bu süreçte, kredi hacmine bağlı olarak banka kârlılıklarında da yükselme yaşanırken, bu durumun da bankaların ödeyeceği kurumlar vergisinde artış sağladığı kaydediliyor.