OKN İnşaat KGF desteğiyle geometrik büyüme yakaladı

TCDD'nin projelerine taahhüt hizmeti veren OKN İnşaat, KGF desteğiyle geometrik büyüme yakaladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İş hayatına 1992 yılında aile şirketi aracılığıyla atılan Orhan Yıldız, 2008 yılında yeni bir şirket satın alarak, özellikle TCDD'nin projelerine taahhüt hizmeti vermeye başladı. Bu tarihten itibaren belirli dönemlerde Zirat Bankası aracılığıyla KGF desteklerinden yararlanan şirket, geometrik büyüme başarısı yakaladı.

Şirketin yıllık 1 milyon lira civarında olan iş hacmi, yeni dönemle birlikte 30 milyon liranın üzerine çıktı. OKN İnşaat, TCDD'nin ağırlıklı olarak İzmir ve Manisa civarındaki çeşitli projelerine hizmet verirken, KGF desteğiyle sağladığı işletme sermayesiyle birlikte, daha önce hizmet alımı yoluyla sağladığı araç, lojistik gibi işleri artık şirkete ait makinelerle vermeye başladı. Bu durum şirket bünyesindeki istihdam miktarının yükselmesine ve kadrolu çalışan personel sayısının 3'ten, 40'a çıkmasına yol açtı. Aile şirketi kimliğini koruyan OKN inşaat, 3'er yıllık dönemde hazırladığı projeksiyonuna, 2020 yılından itibaren inşaat müteahhitliğini de ekleme yönünde karar aldı.

1992 yılında İzmir Karşıyaka'da iş hayatına atıldığını belirten OKN İnşaat ortaklarından Orhan Yıldız, ağırlıklı olarak TCDD Bölge Müdürlüklerinin projelerini gerçekleştirdiklerini aktardı. Demiryollarında, yol, köprü işleri, sanat yapıları, restorasyon gibi faaliyetleri yerine getirdiklerini söyleyen Orhan Yıldız, başta İzmir olmak üzere, Adana, İstanbul, Afyon gibi bölgelerde faaliyetleri bulunduğunu anlattı.

İş hayatına 1992 yılında atılmakla birlikte 2008 yılında OKN'yi satın aldığını ve o dönemde şirketin 200 bin lira yıllık cirosu bulunduğunun altını çizen Yıldız, satın alma tarihinden bugüne ise şirketin sürekli atılım yaparak, önemli büyüme başarısı yakaladığını bildirdi.

Yıllık iş hacmi 1 milyon liradan 30 milyon liraya çıktı

Büyüme sürecinde KGF desteğinin çok faydalı olduğunu vurgulayan Orhan Yıldız, yeni mekanizma devreye girene kadar sürekli ipotek karşılığı kredi kullanırken, artık devlet destekli bağımsız kredi kullanma imkanına kavuştuklarını aktardı.

Daha önce üstlendikleri projelerde iş makineleri, kamyon gibi ekipmanları şoförleriyle birlikte dışardan temin ettiklerini hatırlatan Yıldız, artık bu sistemi de değiştirerek, kendi ekipman ve personelleriyle hizmet verdiklerinin altını çizdi. Böylece kadrolu istihdam sayısını 3'ten 40'a çıkardıklarına değinen Orhan Yıldız, yıllık iş hacminin ise 1 milyon liradan 30 milyon liraya kadar yükseldiğini söyledi. Yıldız, OKN İnşaat'ın geometrik büyüme performansı yakaladığına vurgu yaptı.

"Yatırım yapanlar KGF desteği kullansın"

Bir aile şirketi olan OKN'nin 3 yılda bir toplanarak stratejik programını ve yol haritasını belirlediği bilgisini veren Yıldız, önümüzdeki 3 yıllık zaman diliminde de mevcut sektörde faaliyete devam edeceklerini bildirdi. Takip eden dönemde ise bugüne kadar OKN olarak edindikleri proje tecrübesini inşaat sektörünün yapı alanına aktarma yönünde karar aldıklarını dile getiren Orhan Yıldız, bu kapsamda konut müteahhitliği yapmayı öngördüklerini söyledi.

İşletme sermayesi güçlüğü çeken firmalara KGF desteklerinden mutlaka yararlanması tavsiyesinde bulunan Yıldız, ancak bunu tavsiye ederken de gerçekten yatırım yapacaklarsa bu işe girmeleri gerektiğine işaret etti. Sektörde, gerekli analiz ve fizibilite yapmadan kredi kullanıp batıran çok şirket olduğunu belirten Yıldız, "Bunu kendi parası gibi görenler var. Oysa Kredi Garanti Fonu'nun bu desteği ihtiyacı olan firmalar için adeta bir nefes yerine geçiyor" şeklinde konuştu.

Orhan Yıldız, OKN İnşaat olarak KİF desteğini 1 yıl vadeli ve yıl sonunda tek ödemeli şekilde kullanmayı tercih ettiklerini dile getirdi.