Şimşek: KGF dahil alınan önlemlerle hedeflerin üstüne çıkacağız

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye'nin, başta KGF destekleri olmak üzere alınan önlemlerle geçen yıl yaşanan şoku çabuk atlattığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, geçen yıl yaşanan hain darbe girişimi yanı sıra yakın coğrafyadaki kaos nedeniyle şok yaşayan Türkiye'nin, başta KGF destekleri olmak üzere alınan önlemlerle bunu çabuk atlattığını bildirdi. Şimşek, güçlü seyreden büyümede, Orta Vadeli Program hedeflerinin de üstüne çıkılacağını söyledi.

Katıldığı bir televizyon programında geçen yıl yaşanan gelişmeler üzerine büyüme konusunda bir miktar tedirginlik yaşadıklarını hatırlatan Mehmet Şimşek, ülke ekonomisinin sağlam olmasına rağmen, yine de ciddi tedbirler aldıklarını vurguladı.

Şimşek, büyümenin hükümetin şoklara karşı başarılı tepkisi nedeniyle güçlü seyrettiğini aktarırken, küresel fon akışının da kısmen olumlu olduğunun altını çizdi. Büyümenin ilk çeyrekte yüzde 5 olduğunu, öncü göstergelerin ikinci çeyrekte de büyümenin en az o kadar güçlü olacağını gösterdiğini dile getiren Mehmet Şimşek, "Üçüncü çeyrekte bir baz etkisi söz konusu olacak. Gerek Kredi Garanti Fonu kapsamında attığımız adımlar, gerekse diğer seferberlik anlayışıyla yatırım, istihdam, ihracat noktasındaki tedbirler ve dış talebin bir miktar toparlanması etkili oldu. Bütün bunları bir arada düşündüğümüzde bu sene büyüme güçlü olacak" ifadelerini kullandı.

Yılın 4'üncü çeyreğinde büyümenin diğer çeyreklerdeki kadar güçlü olmayabileceğine değinen Mehmet Şimşek, buna karşılık KGF mekanizması dahil alınan önlemlerle OVP'de öngörülen hedefl erin üzerinde bir büyüme oranına ulaşma ihtimalinin yüksek olduğunu anlattı. Büyüme konusundaki olumlu gelişmelere karşın rehavete kapılmayacaklarını kaydeden Şimşek, "Bu büyüme kısmen tedbirlerimizi yansıtıyor. Bizim bunu kalıcı hale getirecek, önümüzdeki 12 ay içinde güven ortamını daha da pekiştirecek, yatırımları tetikleyecek adımlar atmamız lazım çünkü yatırım olmadan bir ülke kalıcı, yüksek, sürdürülebilir büyüme yakalayamaz" şeklinde konuştu.