Turizmde yaşanan nakit sıkışıklığı KGF ile çözüldü

Göçtur'un sahibi Çukurova, "Teminat sorununu ortadan kaldıran, kredi vadesinin uygunluğu, kolaylıkla alınabilir olması ile KGF kredilerinin KOBİ ve diğer şirketlere sağladığı destek büyüktür" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

"1987 yılında kurulan ve 1988 yılında Kuşadası Çamlimanı Mevkii'nde Tatil Köyü inşaatı ile turizm alanındaki ilk yatırımını gerçekleştiren Göçtur Tur. Yat. Tic. A.Ş, 5 sene içerisinde, 6 otele sahip bir otel zinciri haline gelmeyi hedefliyor. Hem yurtdışında, hem de yurtiçinde, sürdürülebilir turizm temelinde yatırımlarına devam edeceklerini belirten firma sahibi Naile Göçen Çukurova, "Avrupa, Asya, Uzakdoğu, Latin Amerika ülkelerinde yatırım fırsatlarını aktif bir şekilde araştırmaktayız. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde olmayı hedeflediğimiz oteller zinciri için yurt dışı yatırımları, markamızın önemli bir bacağı olacaktır" dedi.

"Denizbank-KGF desteğinin sermayemize katkısı büyük"

Denizbank aracılığı ile kullandıkları KGF teminatlı kredinin, işletme sermayesi olarak firmaya büyük katkı sağladığını belirten Çukurova, 2015 yılı itibari ile turizm sektöründe yaşanan kriz ile başlayan gelir düzeyindeki düşüş ve nakit sıkışıklığının KGF teminatlı krediler ile çözüme ulaştığını ifade etti. Turizm şirketlerinin gerek yarattıkları katma değer, gerekse istihdam bakımından önemine vurgu yapan Çukurova, "Ekonomimizin en önemli ayağını oluşturan turizm şirketlerinin içinde bulunduğu sorunlar ve bunların aşılmasındaki engellerden bir tanesi olan mali sistemdeki finansmana erişim problemidir. Turizm sektörü ülkemizde son 2 yıl içinde daralma eğilimine girmiş, sektörümüz ciddi bir kriz ile karşı karşıya gelmiştir. Bu sürecin 2019-2020 yılına kadar etkilerinin devam edeceği öngörülmekte" dedi.

Bu krizin etkisinin daha fazla büyümemesi ve kronikleşmemesi için KGF teminatlı kredilerin çok önemli olduğunu aktaran Çukurova, "KGF destekleri sektöre cansuyu niteliğinde çok önemli katkı sağladı" diye konuştu.

"Sektörde yaşanan nakit sıkışıklığı KGF ile çözüldü"

Finans kuruluşlarının, turizm firmalarını yüksek riskli olarak görmesi dolayısıyla kredi tahsisinde tereddüt ettiklerini veya yüksek teminatlar talep ettiklerini ifade eden Çukurova, "İşte bu noktada KGF, turizm firmalarının finans kuruluşlarına karşı teminat eksikliğini tamamlayarak, finansmana erişimlerine imkân sağlamaktadır. Özellikle de küresel ekonomi krizinin etkisiyle, bankaların kredi işlemlerinde daha çekingen davranması, KGF'nin önemini artırmıştır" ifadelerini kullandı. Çukurova, Hazine destekli KGF kredileri ile şirketlerin teminat yapısındaki sıkışmaları dolayısı ile oluşan kısa/orta vadede nakit sıkışıklığının KGF teminatlı krediler ile çözüldüğünü söyledi.

İşletme sermayesi sorunu yaşayan tüm işletmelerin, Hazine destekli KGF kredilerinden yararlanması gerektiğini belirten Çukurova, "Teminat sorununu ortadan kaldıran, kredi vadesinin uygunluğu, kolaylıkla alınabilir olması ile KGF kredilerinin KOBİ ve diğer şirketlere sağladığı destek büyüktür" diye konuştu.

Çevreye duyarlı tesis

Göçtur Turizmin 1997'de kategorisinde Türkiye 6. Altın Anahtar ödülü, 2000 yılında da sektörde en başarılı girişimci ödülü aldığını ifade eden Çukurova, "Kuşadası'nın yıllardır fark yaratan, misafir memnuniyeti odaklı, çevre bilincine sahip, lider oteli olma özelliğimizi devam ettirmekteyiz. 1993 yılından bu yana özellikle Belçikalı misafirlerin gözbebeği olan tesisimize 50. kez gelen repeat guest'lerimiz bulunmaktadır" dedi.

Çevreye Duyarlı Tesis olarak da gerekli hassasiyeti gösterdiklerini ve Turizm Bakanlığı'nın 2000 yılında ilk olarak başlattığı "Yeşil Çam Belgesi" uygulamasında 2 yeşil çam belgesini alan ilk otellerden biri olduklarını aktaran Çukurova, "Ayrıca her yıl denizlerin temizlik göstergesi olarak verilen uluslararası belge niteliği taşıyan Mavi Bayrak kriterlerini sağlayarak her yıl alıyoruz" diye konuştu.

Eğitim önceliği

Firma olarak eğitime çok önem verdiklerini ve geçmişten bugüne bu önemi koruduklarını ifade eden Çukurova, "Turizme ve eğitime verdiği destekler ile anılan merhum İşadamı ve Turizmci, şirketimiz kurucusu Mehmet Nuri Göçen'in öğrencilere sağladığı eğitim, sanat ve maddi destekleri sürdürebilmek için Mehmet Nuri Göçen Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nı kurarak "Gençler Geleceğimizdir" Projesi ile çeşitli etkinlikler düzenleyip elde edilen gelir ile üniversite öğrencilerine burs sağlamaktayız" dedi. Ayrıca her yıl uluslararası Seramik ve Resim Çalıştayları düzenlediklerini belirten Çukurova, bu organizasyon dahilinde liseler, üniversiteler arası Resim yarışmaları gerçekleştirdiklerini söyledi.

Sosyal sorumluluk projeleri yürütüyor

2002 yılında sosyal sorumluluk projesi olarak gerçekleştirdikleri ve başkanlığını yürüttükleri KUTAV Kuşadası Turizm ve Tanıtma Vakfı bünyesinde Kuşadası'nda ilki gerçekleştirilen Pygale Plajı Restorasyonu projesi ile "Skalite ödülü" aldıklarını da sözlerine ekleyen Çukurova, sosyal projelere her zaman devam edeceklerini ifade etti. Gerçekleştirdikleri sosyal projeler hakkında bilgi veren Çukurova, "2008 yılında İzmir Rotary Derneği ile birlikte başlattığımız "SEGEM" projesi hibe programı kapsamında desteklenmeye layık bulunmuştur. Bu projemiz Selçuk İlçesinde hayata geçirilmiş, yaklaşık 2000 kadına psikolojik ve hukuksal danışmanlık hizmeti ve 50 kadına da mesleki eğitim kursları ile sertifika verilmiştir. 2009 yılında da Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa ve civarı illerin kız öğrencilerine kariyer hayatlarının başlangıcında İzmir'de ki şirketlerde staj yapma olanağı sunarak istihdam edilebilirlik kapasitelerini geliştirmek ve ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarına destek sağlamak hedef olarak belirlenmiş ve hayata geçirilmiştir" diye konuştu.

Hilton Double Tree ile ilk marka oteli

Kuşadası'nda bulunan eski tabakhane yapılarını farklı bir proje ile turizme kazandırdıklarını aktaran Çukurova, "Tarihi dokuyu onararak ve yenileyerek eski değerleri tekrar hayata geçirmek ve bugünün Türkiye'sinin geniş perspektifli vizyonuna katkıda bulunmak istedik" dedi. Proje kapsamında uluslararası oteller zincirine sahip Hilton Double Tree ile Kuşadası'ndaki ilk marka otelini de açtıklarını belirten Çukurova, "1'inci derece tarihi eser olan Eski Tabakhane binalarını restore ederek içinde müzenin, sanat galerisinin, Sanat Atölyesinin ve restoranların da bulunduğu halka açık özel bir proje olan Old Town Tanneries'i hizmete açtık ve dünya misafirlerini konuk eden Hilton markası ile de projemizi dünyaya tanıtma fırsatı bulduk" ifadelerini kullandı. Çukurova, bu proje ile 2013 Skalite Özel Ödülü kazandıklarını belirtti.