'Nâzım Hikmet yollardayken'

“Alnımın Çizgilerindesin Memleketim” başlıklı Nâzım Hikmet’in yolculuk fotoğrafları sergisi, 25 Nisan'a kadar görülebilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ve Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi işbirliğiyle hazırlanan “Alnımın Çizgilerindesin Memleketim” başlıklı Nâzım Hikmet’in yolculuk fotoğrafları sergisi, 25 Nisan'a kadar görülebiliyor. Sergi, Nâzım Hikmet’in Moskova’ya üçüncü gidişinden sonraki 1951-1963 yılları arasındaki fotoğraflarını kapsıyor. 

“Alnımın Çizgilerindesin Memleketim” sergisindeki fotoğraflar ve diğer materyaller, Nâzım Hikmet üzerine çalışmalarıyla tanınan M. Melih Güneş tarafından, Vera Tulyakova Hikmet Arşivi, Rusya Devlet Edebiyat ve Sanat Arşivi ile başka ülkelerdeki arşivlerden bir araya getirilerek oluşturuldu. 

Nâzım Hikmet’in yurtdışı ağırlıklı bazıları imzalı fotoğraflarıyla birlikte, 1928 tarihli ilk kitabı ile 1932 yılında SSCB’de ilk basılan kitabı dahil olmak üzere Türkiye dışında basılan bazı kitapları, plakları, ses bantları, bazı gazete küpürleri ve M. Melih Güneş’in hazırladığı “Bir Yitik Miras Nâzım Hikmet” başlıklı bir video çalışması da sergide görülebiliyor. Halet Çambel Arşivi’nde korunan ve Nâzım’ın henüz 53 günlük bir bebekken çekildiği bir fotoğrafının bulunduğu, Nâzım Hikmet’in doğum tarihini kesinleştiren Memduh Ezine’nin hatıratı da ilk kez bu sergide sergilenmiş oluyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir