'Steve Jobs Lives in Pakistan’ı DÜNYA’ya anlattı

Yazar Elmira Bayraslı, girişimciliğin gelişimini ele aldığı yeni kitabı ‘Steve Jobs Lives in Pakistan’da Airties, Pozitron, Yemek Sepeti ve Gitti Gidiyor’un hikayeleri anlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZÜM ÖRS

ANKARA - Tüm dünyada girişimciliği araştıran ve bu konudaki düşüncelerini Forbes dergisinde kaleme alan yazar Elmira Bayraslı’nın yeni kitabı ‘Steve Jobs Lives in Pakistan’ yakında raflardaki yerini alacak.

Kitabında Yemek Sepeti, Gitti Gidiyor gibi birçok girişimi anlatan Bayraslı, Bülent Çelebi’ye ve Airties’ın kuruluş hikayesine de geniş bir yer ayırdığını söyledi.

Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini de değerlendiren Bayraslı, ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü ve sansür konularında yaşanan olumsuz gelişmelere dikkat çekerek “Bunlar, Türkiye’nin girişimciliğinin gelişmesine engel oluyor” dedi.

Dünya Politikalar Enstitüsü Üyesi ve Forbes dergisi yazarı Elmira Bayraslı, yeni kitabı ‘Steve Jobs Lives in Pakistan’ı DÜNYA’ya anlattı.

Kitabında dünya çapında girişimciliği ele aldığını aktaran Bayraslı, “İnovasyon ve girişimcilik bir tek Silikon Vadisi’ne özel bir şey değil; dünyaya da yayıldı. ‘Steve Jobs Lives in Pakistan’ da bunun nasıl yayıldığını, dünyadaki girişimcilerin bunu nasıl başardığını ve hangi engelleri aştığını anlatıyor” dedi.

Kitabında her iki sayfada bir girişimciyi ve hikayesini anlattığını dile getiren Bayraslı, “İlk sayfası zaten Türkiye ile açılıyor. Bülent Çelebi’nin ve kurduğu Airties’in hikayesi anlatılıyor. Fatih İşbecer ve Pozitron’u aktarıyorum. Diğer kısımlarda başka girişimler de var; Markafoni, Trendyol, Gitti Gidiyor, Yemek Sepeti gibi. Ancak daha çok Bülent Çelebi ve Airties’ı anlatıyorum. Airties’in kuruluşunu ve nasıl geliştirildiğini aktarıyorum” dedi.

Girişimci olmak için öncelikle çevrenin çok önemli olduğunu kaydeden Bayraslı, gelişen ülkelerde birçok sorun ve engelin olduğunu ifade etti. Bayraslı, “Zayıf altyapı, hukuk, zayıf yönetim, yolsuzluk, büyük aile şirketleri, bunlar girişimciliğe engel oluyor. Bilhassa gelişen ülkelerde engel oluyor” dedi.

Son 10 yıldır, küreselleşmeyle beraber, başka ülkelerden gelen girişimcilerin, Silikon Vadisi’nde görev aldıktan sonra ülkelerine döndüğünü ve burada öğrendiklerini ülkelerinde paylaştığını dile getiren Elmira Bayraslı, böylece bu ülkelerde de yavaş yavaş start-up ekosisteminin kurulduğunu bildirdi.

Basın ve düşünce özgürlüğü ihlali, girişimciliği engeller

Türkiye’nin girişimcilik ekosistemini değerlendiren Elmira Bayraslı, yetenekli genç nüfusa işaret etti. “Son 10 yılda Türkiye ekonomisi çok gelişti. Bunlar Türkiye’yi pozitif etkiledi” diyen Bayraslı, ancak ülkenin birçok sorunu olduğunu ifade etti.

İfade özgürlüğü, basın özgürlüğü ve sansür konularında yaşanan olumsuzluklara dikkat çeken Bayraslı, “Bunlar, Türkiye’nin girişimciliğinin gelişmesine engel oluyor. Hukuk da engellerden biri” diye konuştu. Bayraslı, girişimciliğin gelişebilmesi için öncelikle eğitim sisteminin gelişmesi gerektiğinin altını çizerken, “Ayrıca basın ve düşünce özgürlüğü olmalı” dedi.

Ailelerin düşünce yapısının da değişmesi gerektiğini belirten Bayraslı, “Aileler, çocuğum maaşlı bir işe girsin düşüncesindeler. Çocuk girişimci olursa, evet, bir risk ama bu toplum için çok önemli ve gerekli bir şey” dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir