'Türk sinemasını festival sayesinde keşfettim'

Oscarlı oyuncu Redgrave, Türk sinemasını daha önceden tanımadığını ve Antalya Film Festivali sayesinde keşfettiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

52. Uluslararası Antalya Film Festivali'ne onur konuğu olarak katılan Oscarlı oyuncu Vanessa Redgrave,Türk sinemasıyla ilgili yeteri kadar film izleyemediğini belirterek, Türk sinemasını festival sayesinde keşfettiğini söyledi. 

Festival etkinliklerinin yapıldığı otelde basın toplantısı düzenleyen Oscar, Altın Küre ve Emmy ödülü sahibi İngiliz oyuncu Vanessa Redgrave, festivalde olmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.  

Dünyaca ünlü sinema oyuncusu eşi Franco Nero'nun da yer aldığı toplantıda Redgrave, yeterince film izleyemediğini, festivalde bulunmanın bu anlamda büyük bir şans olduğunu dile getirdi. 

Redgrave, festivalde "farklı bir tat" yakalamak istediğini kaydetti.  

Bir gazetecinin "İnsan hakları savunuculuğu yapıyorsunuz. Dünyada işler iyi görünmüyor. Bu durumda sizin direnme noktanız ne? Ben çok umutsuzum da" şeklindeki sorusu üzerine Redgrave, şöyle konuştu:  

"Umutsuz olmamak gerek. Pek çok yerde pek çok nedenle savaşın ortasında bulundum. Eminim buradakilerden çok daha kötü durumda yerlerdi. Hayatı geri getirmeye çalışan doktor ve hemşireleri görürsünüz. Umutsuzluğa kapılmış insanlar görürsünüz. Saraybosna bu konuda iyi bir ders verdi bana. Orada müzisyenlerin, oyuncuların, yönetmenlerin ve ressamların çocuklara müzik, oyunculuk, tiyatro ve resim dersi verdiğini gördüm. Müthiş bir çalışmaydı bu. Savaş ortasında insanlar yemek ve suyla hayatta kalır. İnsanları hayatta tutan diğer şey de umuttur. Sanat bu işe yarar. Doktorlar, hemşireler bedeninizi iyileştirir, sanat da insana umut verir."  

'Bir tohumu saklarsanız 1 yıl sonra bile yeşerebilir'

Komedi olduğu sürece insan ruhunun olumsuzluğa kapılamayacağını dile getiren Redgrave, "Komedi kutsaldır. Farklı türlerdeki filmler de birer tohum gibidir. Doğada her yerde tohumu yetiştiremezsiniz. Belirli koşullar gerekir. Bir tohumu saklarsanız 1 yıl sonra bile yeşerebilir. İnsaniyet dolu fimler de bu yeşermeye katkıda bulunur. Benim için hakikat budur. O yüzden benim inancım sarsılmaz. 'Dünyada başka feci acılar da var' diye bakarım" dedi.  

'Festival sayesinde keşfettim'

Bir gazetecinin, "Türk sinemasının takip ediyor musunuz?" sorusuna Redgrave, "Türk sinemasını tanımıyorum. Festival sayesinde keşfetmeye başladım. Buraya gelince görmem gereken filmler olduğunu farkettim. Eşim Franco Nero Fatih Akın'ın 'Kesik' filmini anlatmış ve '10 yıldır izlediğim en iyi film' olduğunu söylemişti. Keşke ben de bu kadar film izleyebilseydim. Bu konuda cahilim. Önereceğiniz, sizden alacağım bir film listesiyle Türk filmlerini izlemek isterim" diye konuştu.  

Toplantı süresince kendisine ikram edilen Türk kahvesini içen Redgrave, kahveyi çok sevdiğini ifade etti.