23 Nisan neşesi sanatla artsın

Yurdumuzun dört bir tarafına dağılan sanat mekânları ve kültür hayatımızı destekleyen çeşitli kuruluşlar, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın keyfini artıracak özel programlarla minik sanatseverlerle buluşuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - 23 Nisan törenlerle kutlanırken, sanat kurumları ve sponsor firmalar da boş durmadı ve bugüne özel programlar hazırladı. Çocuklarımızı sanatla tanıştırmak için fırsatlar sunan 23 Nisan etkinlikleri, bayramın keyfini sanatla artırmak için ideal. 

*ATÖLYELER 

İstanbul Modern'de dün başlayan 9. Çocuk Şenliği, Garanti Bankası’nın katkılarıyla 27 Nisan’a kadar ücretsiz olarak sürecek. Ülker Smartt ve Ülker Dankek'in ikram desteğinde bulunduğu etkinlik, İstanbul Modern’in 10. yılında müze koleksiyonuna giren Sarkis’in “Gökkuşak” adlı yapıtından esinlenerek tasarlandı. Müze uzmanlarıyla gerçekleşen program, gökkuşağından yola çıkan özel sergi turu ve sanat uygulaması olmak üzere iki aşamadan oluşacak. Çocukların yaptığı resimler, 29 Nisan- 4 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Modern binasının ön cephesinde özel olarak hazırlanan büyük bir gökkuşağının üzerine bezenecek. 

Rahmi M. Koç Müzesi’nde 23 Nisan kutlamaları, bu yıl 3. kez gerçekleştirilecek “Araba Boyama Etkinliği” rengarenk bir şölene dönüşecek. Müzenin çocuklara bu seneki sürprizi Türkiye’de seri olarak üretilen ilk otomobil markası Anadol’un 1978 modelinin boyanacak olması. Faber Castell’in desteğiyle yan etkinliklerinde de gerçekleştirileceği etkinlikte renklendirilecek arabalar, 1 hafta boyunca müzede sergilenecek. 

İstanbul Oyuncak Müzesi de bugün 9. yaşını kutlayacak. Theo Hasselo’nun heykelinin açılışıyla başlayacak kutlamalar “Barış Gemisi” atölyeleriyle sürecek. 

Akbank Sanat, 23 Nisan dolayısıyla yarından itibaren bir dizi atölyeye ev sahipliği yapacak. “Sarkis Su İçinde Suluboya”, “Yaratıcı Drama”, “Oyuncak Heykel”, “Ailece Mozaik”, “Linol Baskı”, “Bu Sayfa Bilerek Boş Bırakılmıştır”, “Sanatın Yapı Taşı: Oyun”, “Çocuk Dans” başlıklı atölyeler, kültür merkezinde 26 Nisan’a kadar sürecek. 

*TİYATRO 

Devlet Tiyatroları’nın (DT) 10. Ankara Küçük Hanımlar-Küçük Beyler ve 13. Van Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları festivalleri bugün başlayacak. Şenlik Ankara’da 29 Nisan’a, Van’da ise 6 Mayıs’a kadar takip edilebilecek. Şehir Tiyatroları'nın bu yıl 30. kez düzenlediği Çocuk Şenliği bugün başlayacak. 27 Nisan'a kadar sürecek şenliğin ilk oyunu, bugün saat 14.00’te Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde izlenebilecek olan “Benimle Oynar mısın?” İBBŞT'nin tüm sahnelerinde 16 oyunun 30 gösteriminin yapılacağı şenlik kapsamındaki tüm oyunlar ücretsiz olarak izlenebilecek. 

Devlet Tiyatroları ve Migros işbirliği ile 20. kez düzenlenecek olan Migros 23 Nisan Geleneksel Tiyatro Şenliği de 30 Nisan’a kadar devam edecek. Şenlik çerçevesinde; Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Trabzon, Diyarbakır, Antalya, Erzurum, Konya, Sivas ve Van'daki Migros mağazalarını ziyaret eden herkes, alışveriş yapma şartı aranmadan kasalardan rezervasyon fişi alabilecek ve ardından DT gişelerini ziyaret ederek bu fişleri istedikleri seans için ücretsiz bilete çevirebilecek. 

Eti Çocuk Tiyatrosu ise 23 Nisan’ı Diyarbakırlı çocuklarla kutlayacak. Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde; bugün 11.00 ile 13.30’da ve yarın 11.00’de “Kral Çıplak” adlı oyun ücretsiz seyredilebilecek. 

TED Rönesans Koleji’nde de etkinlikler Oyuncak Korteji ile başlayacak ve Okay Temiz Ritim Atölyesi’nin ardından BKM’nin sevilen oyunu “Odada Dört Mevsim” ile sürecek. 26-27 Nisan arasında izlebilecek oyun, teknoloji, müzik ve sanatı bir arada sunacak. 

*MÜZİK 

Ankara Devlet Opera ve Balesi (DOB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında, ülkemizin önemli iki kurumuyla birlikte özel bir etkinliğe imza atacak. 2006 yılında Doğuş Grubu bünyesinde kurulan ve Türkiye’deki çeşitli konservatuvarların 11-18 yaş grubu öğrencilerinden oluşan Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası (DÇSO) ve TRT Ankara Çocuk Korosu, Ankara Devlet Opera ve Balesi Çocuk Balesi Bölümü’nün performanslarıyla, bugün Ankara Arena Spor Salonu’nda sahne alacak. Gösteride balet Tan Sağtürk de minik sanatçılara eşlik edecek. 

Mersin DOB misafir çocuk korolarıyla birlikte bugün 16.00’da, şef Aytuğ Ülgen yönetiminde ücretsiz bir 23 Nisan özel konseri verecek. Konser, Mersin Kültür Merkezi Opera Sahnesi’nde dinlenebilecek. Ayrıca İzmir DOB “Sihirli Dünya” çocuk müzikali, Antalya DOB’un özel konser ve Samsun DOB de “Masal Şatosu” müzikli oyunuyla kutlamalara katılacak. Çocukların en sevdiği şarkıcılardan Keremcem, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için organize edilen Çocuk Festivali kapsamında KüçükÇiftlik Park’ta genç hayranlarıyla buluşacak. Çocuk Festivali kapsamında düzenlenen organizasyona ait biletler mekânın gişesinden ve Biletix’ten temin edilebilecek. 

*SİNEMA 

Her yıl 23 Nisan haftasında düzenlenen, Türkiye’nin en yaygın çocuk etkinliği olma özelliğine sahip Ülker Çocuk Sinema Şenliği bu yıl da geleneği bozmayacak. Yarın düzenlenecek olan şenlik, 62 ilde tüm çocuklara ücretsiz olarak Disney Channel’ın sevilen çizgi filmlerinden kısa bir derleme ve “Karlar Ülkesi” filmini sunacak. Ülke genelinde tüm Cinemaximum sinemalarında da İş Bankası Maximum Kart’ın 12 yaş altı minik konukları sinema eğlencesini ücretsiz olarak yaşıyacak. Kampanya 25 ildeki sinemalarda bugün ve yarın geçerli olacak. 

*ŞÖLEN 

Doğuş Grubu’nun sponsorluğunda, Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteği ve Para Durumu’nun katkılarıyla yürütülen 3 Kumbara Finansal Okuryazarlık Eğitim Programı, Feshane Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Şöleni’nde yer alacak. Çocuklara birikim, tasarruf, paylaşım ve çevre bilincini aşılamayı hedefleyen 3 Kumbara, Feshane’de çocukları sürpriz hediyeler ve projenin maskotu “Kumbo” ile karşılayacak. Şölene katılan öğrenciler, veliler ve öğretmenlere 3 Kumbara Eğitim Programı’nın tanıtılacağı etkinliklerde, 3 Kumbara Tiyatro ekibinin oyunu da ilk kez seyirciyle buluşacak. 

23 Nisan Günü Ankara’da bulunan LÖSEV Lösemili Çocuklar İlköğretim Okulu Bayram Programı’nda çocukların hazırladığı etkinlikler güne damgasını vuracak. Ankara’nın yanı sıra şubelerin bulunduğu İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya’da lösemili çocuklarımız bayram kortejlerine katılacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir