Altın Portakal Film Festivali başladı

Antalya Büyükşehir Belediyesince düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'ninaçılışı, Antalya EXPO Center'da yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, gala gecesiyle başladı.

Antalya Büyükşehir Belediyesince düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin açılışı, Antalya EXPO Center'da yapıldı.

Korhan Abay'ın sunumunu yaptığı gecede konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 1908 yılında Darülbedayi'yi kuranlardan ilk sinema salonunu açanlara kadar, tüm sinemacılar ile Türk kadın oyuncularını sinemaya teşvik eden Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü sevgi ve saygıyla andığını dile getirdi.

Eski zamanlarda sanatın şiir olduğunu, Kur'an-ı Kerim'in de şiir formunda geldiğini ifade eden Türel, şöyle konuştu:

"Şehirleşmeyle roman çıktı. Bugün ise zamanın sanatı sinemadır. Kainatın, doğanın kendisi, sanat eseridir. Sanatçılar ise doğanın öğrencisi, güzelliğin kaşifleri, insan ruhunun, kalbin tercümanlarıdır. Bugün Türkiye, maalesef acı olaylar yaşıyor. Hayatını kaybedenlerin acısını, halkımızın üzüntüsünü yürekten paylaşıyorum. İnsanlığın, Türkiye'nin her zamankinden daha fazla sanatçıların sesine, sanatın güzelliğine, sevgisine, sıcaklığına ihtiyacı var. Bu sebeple biz bu olaylara rağmen (Perde kapanmamalıdır) dedik ve bugün, bu sorumlulukla birlikteyiz. Biz, Antalya ve Antalyalılar, Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak 51 yıldır Türk sinemasına sahip çıkma geleneğimizi yaşatmak için büyük fedakarlık ve gayret gösteriyoruz."

Türel, Altın Portakal'ın belediyenin değil, Antalya halkının festivali olduğunu vurgulayarak, halkın geleneğine sahip çıkmak, Türk sinemasını uluslararası arenaya çıkarmak için fedakarlık yaptıklarını kaydetti.

Türkiye'nin sınırlarında insanlık dramları yaşandığını hatırlatan Türel, şunları söyledi:

"Komşularımızdaki ateş maalesef ülkemizi de etkiliyor. Bugün, perdelerin kapanacağı, ayrışmaya meydan verileceği bir gün değildir. Bugün, küçük gerekçelerle küsme günü hiç değildir. Sanatçıların çıkıp konuşacağı, barış çağrısı yapacağı, yürekleri ısıtıp, dışarıdaki ateşe su dökeceği gündür."

Sinemanın ustalarına ödül

 Açılış töreninde, Altın Portakal için yarışacak filmler, sinema dünyasının ünlü isimlerinin sunumlarıyla festival konukları ve ekran başındakilere tanıtıldı.

Gecede çok sayıdaki filmde senarist, yönetmen ve oyuncu olarak görev alan tiyatro sanatçısı Haldun Dormen, oyuncu Nilüfer Aydan ile "Düşman Yolları Kesti" gibi Türk sinemasının çok sayıda klasiğinde imzası olan yazar Tarık Dursun Kakınç'a "Onur Ödülü", 1974 yılında "Alice Doesn't Live Here Anymore" adlı filmdeki performansıyla "En İyi Kadın Oyuncu" Oscar'ını alan Ellen Burstyn'e ise "Yaşam Boyu Onur Ödülü" verildi.

Oscarlı oyuncu Ellen Burstyn, "Yaşam Boyu Onur Ödülü"nü, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'den aldı.

Konuşmasına Türkçe "Merhaba" diyerek başlayan Burstyn, uzun kariyeri boyunca birçok ödül aldığını belirterek, ödül almak üzere bu kadar güzel bir yere daha önce gelmediğini söyledi.

Burstyn, daha önce iki kez Türkiye'ye gelme şansı yakaladığını ancak bir şekilde bu ziyaretleri gerçekleştiremediğini ifade ederek, "Sonunda rüyalarımı cevapladığınız için teşekkürler" dedi.

Haldun Dormen'e ödülünü Filiz Akın verdi

Gecenin ilk onur ödülünü vermek üzere sahneye gelen Filiz Akın, sinemanın 100 yıllık yolculuğunun bir kısmında, kendisinin de olduğunu anlattı.

Geçmişte başka eğlence olmadığı için seyirciyle aralarında tutkulu bir ilişki olduğunu belirten Akın, şöyle konuştu:

"Sinemaya sahip çıkma duygusu, beni çok heyecanlandırıyor. Şimdi bakıyorum da sinema, nerelere geldi. Hollywood'da Oscarlarda adımız anılıyor, Cannes'da en iyi film ödülüyle bu 100 yıl taçlandı. Tüketim toplumuna geçtiğimizden beri kaybettiğimiz manevi değerlerimizin simgesi olarak bizi gördünüz, bize değer verdiniz, alkışladınız. Bunun için size çok teşekkür etmek istiyorum."

"Onur Ödülü'nü Filiz Akın'dan alan Haldun Dormen ise bugüne kadar onlarca ödül aldığını ama hiç bu kadar heyecanlanmadığını dile getirdi.

Dormen, "Yıllarını tiyatroya vermiş bir adamın bu ödülü kazanması çok büyük bir şey. Sinema beni unutmadığı için çok teşekkür ediyorum" dedi.

"Yeşilçam'ın erkek Fatma'sı"

Nilüfer Aydan'a "Onur Ödülü"nü vermek üzere sahneye gelen Fatma Girik, kendisini "Yeşilçam'ın erkek Fatma'sı" diye tanımlayarak sahneye çağıran Korhan Abay'a, "Hiç erkeğe benzeyen bir tarafım var mı?" diye espri yaptı.

Girik, Türk sinemasının 100 yılının 57 senesinin kendisiyle geçtiğini dile getirerek, "Ben 57 senedir film çekiyormuşum. Ne mutlu. Keşke bir 57 senem daha olsa da onu da yine sinemaya versem" dedi.

Bugün 71 yaşında olduğunu, yaşını saklamadığını kaydeden Girik'e, Abay, "Şiiri biliyorsunuz değil mi? Yaş 71 yolun yarısı eder" diye seslendi. Fatma Girik de "Ben yaşımı saklasam, belki kibarlıktan yüzüme 'Öyle mi hı' derler ama arkamdan 'Manyak, sanki biz seni bilmiyor muyuz?' derler" diye konuştu.

Bugüne kadar 4 Altın Portakal ödülü aldığını hatırlatan Girik, "İkisini filmle aldım ama iki tanesini arakladım mı onu bilmiyorum. Vallahi hatırlamıyorum onları. 71 yaşıma binaen" dedi. Abay da "İkinci yarısında hatırlarsın onları da" diye espri yaptı.

"Onur Ödülü"nü Fatma Girik'ten alan Nilüfer Aydan, festivalde ödül heykelciğinin eski haline dönmesinden mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Dünyada ve Türkiye'de kötü şeyler olduğunu anlatan Aydan, şöyle konuştu:

"Ben buraya biraz gelmek istemedim. Olaylar beni çok rahatsız ediyor, eve kapanıyorum. Kendi içimde yaşıyorum her şeyi. Fakat o kadar emek verdiler, o kadar çaba sarfettiler ki geldim, bu ödülü aldım. Ben bu ödülü barış, sevgi, bir de sevgili liderimiz Atatürk için, O'nun söylediği 'Yurtta barış, cihanda barış' sözleri için alıyorum."

Kakınç, Ökten ve Yaşar'a ödül

Tarık Dursun Kakınç'ın "Onur Ödülü"nü Festival Direktörü Elif Dağdeviren verdi. Sahneye çıkamadığı için koltuğundan izleyicileri selamlayan Kakınç'ın ödülü, gelinine teslim edildi.

Her yıl sanatçıdan sanatçıya el değiştiren "Yıldırım Önal Anı Ödülü", yönetmen Şerif Gören tarafından Güler Ökten'e verildi.

Ökten, ödülü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, bu ödüle layık görülmekten onur duyduğunu dile getirdi. Ökten, "Umarım bu onuru hak etmişimdir. Festival komitesine, meslek birliğime ve şu anda bu sahnede bulunmamda katkısı olan herkese teşekkürler" dedi.

"Sinemada Emek Ödülü", ışık şefi Ali Salim Yaşar'a verildi. Setteki çalışması yüzünden Antalya'ya gelemeyen Yaşar'ın ödülü, "Godzilla" lakaplı set amiri Selahattin Geçgel'e teslim edildi.

Geçgel, Yaşar'ın ödülünü aldıktan sonra, "Bu ekip buraya kadar gelmişse ben de önlerinde yatarım" diyerek yüz üstü yere yattı. Geçgel, Korhan Abay'ın yardımıyla yerden kalktı.

Bu konularda ilginizi çekebilir