Anadolu’nun inançları fotoğraf sergisiyle dünyaya açıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

İSTANBUL - GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD) işbirliğinde düzenlenen “Güneydoğu Anadolu’da İnançlar ve İnanışlar (Amin /Amen)” sergisi, Ankara’dan sonra İstanbul’da açıldı. DÜNYA’ya konuşan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, bir sonraki durağı İzmir olan sergiyi yurtdışında da düzenlemeyi planladıklarını açıkladı. 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde var olan farklı inançları fotoğraflarla anlatan “Amin” sergisinin açılışı 3 Aralık’ta İBB Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde yapıldı. Açılış öncesi The Marmara Otel’de sergiyle aynı ismi taşıyan 45 dakikalık multimedya gösteriminin galası gerçekleştirildi. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, projenin amacını şu şözlerle özetledi: “Burada amaç çok yıpranmış ‘hoşgörü’ kelimesinin gerçek yüzünü göstermek. Çünkü bu inançlar Güneydoğu Anadolu’da binlerce yıldır beraber yaşıyor. Bin yılın üzerinde bir zamandır da Türk hakimiyeti üzerinde yaşanıyor. Çevresi artık tamamen ateşle çevrili olsa da bölgenin buna rağmen o huzurunu ve dinginliğini hâlâ sürdürdüğünü vurgulamak istedik. Bölgedeki imajının iyileştirilmesi için çalıştık.” 

‘Yatırım için huzurlu ortam var’ 

Projenin bölgeye ve bölge turizmine büyük katkıları olacağına inandıklarını belirten Karahocagil, “GAP olarak barajlar, havalimanları, otoyollar gibi ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Bunların oluşturduğu potansiyeli iyi değerlendirmek gerekiyor. Bunun için de yatırım lâzım. Yatırımları çekmek için de gerçekten iyi bir ortam... Yatırım ve sermayenin dini yok, rengi yok ama huzura ve güven ortamına ihtiyacı var. Biz de bunu vermeye çalıştık. Buranın huzurlu ve güvenli olduğunu anlatmaya çalıştık. Bölgeye rahatlıkla yatırım yapabilir insanlar. O hoşgörü burada hâlâ yaşıyor” diye konuştu. Ankara’da serginin ilgi gördüğünü belirten Karahocagil, İstanbul’da ise daha yoğun bir ilgi beklediklerini söyledi.

758 fotoğraf sergileniyor

GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD) işbirliğiyle hayata geçen sergide, on üç yıllık bir zamana yayılan projenin onbinlerce fotoğrafı arasından seçilen 758 eser yer alıyor. Sergi, AFSAD üyelerinden A. Kadir Ekinci, Asuman Ergüney, Aynur Ülker, Dilek Bal, Doğanay Sevindik, Erol Büyükyazıcı, Gülser Günaydın, İbrahim Göğer, Mehtap Yıldız, Mustafa Ertekin, Nureddin Özdener, Orhan Köse, Özcan Yurdalan, Selim Aytaç ve Serpil Yıldız’ın fotoğrafl arından oluşuyor. Fotoğraf sergisi, 16 Aralık’a kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi’nde, pazar günleri dışında, 10.00-19.00 saatlerinde sanatseverlere açık. Proje yöneticiliğini Serpil Yıldız’ın, sergi küratörlüğünü İbrahim Göğer’in yaptığı belgesel fotoğraf projesinin ilk sergisi, 25 Ocak - 9 Şubat 2014 tarihleri arasında Ankara CerModern Sergi Salonu’nda açılmıştı.