Antalya’da sinema resmi geçidi

Antalya Film Festivali, 29 Kasım-6 Aralık tarihleri arasında dünya sinemasından önemli isimleri ağırlıyor. Bu yıl “Uluslararası Yarışma” kategorisinde 10 film var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ülkemizin en uzun soluklu sinema etkinliği olan Uluslararası Antalya Film Festivali, 29 Kasım’da başlıyor. Festivalin açılış töreni dünya yıldızları Catherine Deneuve, Kathleen Turner ve Jeremy Irons’ın katılımıyla, 29 Kasım gecesi Cam Piramit’te gerçekleştiriliyor. Antalyalı sanatseverleri, 6 Aralık’a kadar ülkemizden ve dünyadan sinemacılar ve yapıtlarıyla buluşturacak olan festival, bu yıl 52. kez düzenleniyor. 

Festivalde bu yıl “Uluslararası Yarışma” kategorisinde 10, “Ulusal Yarışma” bölümündeyse 12 film yarışıyor. “Ulusal Yarışma” ya; Atalay Taşdiken’in “Arama Moturu”, Nefin Dinç’in “Artık Hayallerim Var”, Emre Konuk’un “Çırak”, Mustafa Kara’nın “Kalandar Soğuğu”, Ufuk Bayraktar’ın “Kümes”, Mehmet Eryılmaz’ın “Misafir”, Serdar Gözelekli’nin “Muna”, Erdal Rahmi Hanay’ın “Pia”, Özcan Alper’in “Rüzgârın Hatıraları”, Selim Evci’nin “Saklı”, Tolga Karaçelik’in “Sarmaşık” ve Emre Şahin’in “Takım: Mahalle Aşkına” adlı filmleri katılıyor. "Ulusal Yarışma”da Altın Portakal’ı kazanan isimleri Ömer Vargı’nın başkanlık edeceği; Şerif Sezer, Mirsad Herovic, Naz Erayda, Tarık Tufan, Şebnem Bozoklu ve eleştirmen Elvis Mitchell'dan oluşan jüri belirliyor. 

Yarışmanın dünya sinemasının öncü isimlerinden oluşan yedi kişilik jürisinde İzlanda, Amerika, Romanya, Belçika ve Türkiye sinemasının önemli isimleri bir arada yer alıyor. Jüri, Türkiye’den iki filmin de yer aldığı 10 filmlik yarışma seçkisini izledikten sonra sonuçları, 6 Aralık akşamı Cam Piramit’te gerçekleştirilecek kapanış töreninde açıklamaya hazırlanıyor. Uluslararası Yarışma’da bu yıldan itibaren “En İyi Film” ödülünün yanı sıra “En İyi Yönetmen”, “En İyi Senaryo”, “En İyi Müzik”, “En İyi Kadın Oyuncu” ve “En İyi Erkek Oyuncu” kategorilerinde de ödül veriliyor. Bu yıl yarışmanın “En İyi Film”i 50 bin euro para ödülü de kazanıyor. “Uluslararası Yarışma”da ülkemizi, “Rüzgârın Hatıraları” ve “Kalandar Soğuğu” temsil ediyor. Yarışan diğer filmlerse şunlar: Danimarka’dan “Bridgend”, Sırbistan- Almanya ortak yapımı “Kuşatılmış”, İsveç’ten “Kayıp Kızlar”, Hindistan-Fransa ortak yapımı “Masaan”, Almanya-Irak ortak yapımı “Taşa Yazılmış Hatıralar”, Rusya’dan “Devrimciler”, İtalya; İsviçre; Almanya; Arnavutluk; Kosova ve Fransa ortak yapımı “Yeminli Bakire” ve Filistin’den “Popstar.” 

Film Festivali’nin “Yaşam Boyu Onur Ödülü” sahipleriyse Erden Kıral, Ayşen Gruda ve Kayhan Yıldızoğlu. Yıldırım Önal Anı Ödülü ise Tijen Par’ın.

Dünya yıldızları geliyor

Antalya Film Festivali’nin bu yıl dünya sinemasının yıldızları arasından da konukları var. Festivalin bu yılki “Yaşamboşu Başarı” ödülleri; Fransız sinemasının divası Catherine Deneuve’e ve “Fransız Teğmenin Kadını”yla dünya yıldızı olan İngiliz aktör Jeremy Irons’a veriliyor. Ünlü sinema ve tiyatro oyuncusu Kathleen Turner da, Antalya’da 6 gün kalarak hem “Güllerin Savaşı” filminin özel gösterimine katılıyor, hem de söyleşiler ve atölye çalışmaları gerçekleştiriyor. Etkinlik kapsamında Catherine Deneuve, oynadığı “Yeni Ahit”, “Cherburg Şemsiyeleri” ve “Hindiçin” filmlerinden oluşan bir toplugösterimle seyircilerle buluşuyor. Jeremy Irons ise “Ölü İkizler” filminin gösterimine katılarak izleyicilerden gelen soruları da yanıtlıyor.