BİFO’nun yeni sezonu rengarenk

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, 9 Ekim’de Perulu tenor Juan Diego Flórez’le başlayacağı sezonda günümüz klasik müzik sahnesinin ünlü sanatçılarıyla bir araya gelecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO), 2014–2015 sezonunu 9 Ekim’de açacak. Açılış akşamında ünlü tenor Juan Diego Flórez’e eşlik edecek olan orkestranın bu sezondaki konukları arasında; Grammy ödüllü piyanist Michel Camilo, İsveçli soprano Miah Persson, efsaneleşen tenor Ian Bostridge, yaşayan en iyi baritonlardan biri kabul edilen Bryn Terfel ve Julian Rachlin de var. 

BİFO, yeni sezon konserlerinin ilkinde Luciano Pavarotti’nin varisi olarak anılan Perulu tenor Juan Diego Flórez’i müzikseverlerle buluşturacak. Albümleriyle iki kez “Cannes Klasik Ödülü”ne lâyık görülen Flórez, Sascha Goetzel şefl iğinde gerçekleşecek olan “Açılış Konseri”nde Bizet, Adam, Delibes, Massenet, Donizetti, Berlioz, Gounod ve Off enbach’ın operalarından aryalar seslendirecek. Konser, sezonun tüm etkinlikleri gibi Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda dinlenebilecek.Sezon, açılışın ardından “Richard Strauss Akşamı”yla devam edecek. Strauss'un “Don Juan”, “Son Dört Şarkı” ve Bir “Alp Senfonisi” adlı sevilen yapıtlarının seslendireceği konsere, solist olarak Gürcü soprano Iano Tamar katılacak. BİFO’nun bu sezon düzenleyeceği “Özel Konser”in konuk şefiyse Ali Poyrazoğlu olacak. Gecede; Saint-Exupéry’nin “Küçük Prens”inden yola çıkılarak oluşturulan operadan bölümler seslendirilecek. Konserden elde edilen gelirse Borusan Kocabıyık Vakfı Müzik Bursu fonuna aktarılacak. 

BİFO’nun gelenekselleşen “Yeni Yıl Konseri”ndeyse bu yıl Johann Strauss II, Çaykovski ve Richard Strauss’un sevilen yapıtlarından bölümler seslendirilecek. 2015 yılı, şubatta piyanist kardeşler Ufuk & Bahar Dördüncü konseri ile devam edecek. “BİFO ve Ufuk & Bahar Dördüncü” başlıklı konserde Britten’ın “İskoç Baladı” ve Rimsky-Korsakov’un “Şehrazat”ı seslendirilecek, Takemitsu’nun “Quotation of Dream” adlı eserinin de Türkiye prömiyeri gerçekleştirilecek. 

Yılın kaçırılmayacak konserlerinden biri de “BİFO & Michel Camilo” olacak. Caz, Latin ve klasik piyano yapıtları ile tanınan Grammy ödüllü piyanist Michel Camilo BİFO ile sahneyi paylaşacak. “BİFO & Arcadi Volodos”, bir “klavye dehası” olarak nitelendirilen Arcadi Volodos’u dinleyiciyle buluştururken, İngiliz bariton Bryn Terfel de bu sezon İstanbul’a gelecek. Julian Rachlin “Çaykovski Keman Konçertosu”yla sahneyi şenlendirirken, BİFO’nun yeni sezonunda Leyla Gencer anısına da bir etkinlik yer alacak. Gecede “Aida”nın konser versiyonu İtalyanca olarak seslendirilecek. “Aida” yı ise Latonia Moore seslendirecek.

İşte bu sezonun konukları

9 Ekim: Tenor Juan Diego Flórez’le “Açılış Konseri” 
6 Kasım: “Richard Strauss Akşamı” 
20 Kasım: Ali Poyrazoğlu’nun konuk şefliğinde “Küçük Prens” 
8 Ocak: “Yeni Yıl Konseri” 
19 Şubat: “BİFO ve Ufuk & Bahar Dördüncü” 
26 Şubat: “BİFO ile Barok Zamanı” 
12 Mart: Salzburg Bach Korosu'yla “Haydn’ın Mevsimleri” 
19 Mart: “BİFO & Michel Camilo” 
9 Nisan: “BİFO & Arcadi Volodos” 
16 Nisan: “BİFO & Bryn Terfel” 30 Nisan: “BİFO & Julian Rachlin” 
14 Mayıs: Leyla Gencer anısına “Aida”

Ve barok müzik keyfi...

Orkestranın bu sezondaki yeniliği ise bir barok yorumu. Vivaldi, Gabrieli, Telemann, Bach, Lully, Pergolesi ve Händel gibi dönemin en büyük bestecilerinin yapıtlarının seslendirileceği Sascha Goetzel yönetimindeki “BİFO ile Barok Zamanı” adlı konserin solisti, BİFO’nun başkemancısı ve solo performansları ve kayıtları ile kariyerini zirveye taşıyan kemancı Pelin Halkacı Akın (üstte). Konser 26 Şubat Perşembe akşamı saat 20.00’de Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda dinlebiliyor.