Bin yıllık tapuların envanteri çıkarıldı

Tokat'ın müzede bulunan bin yıllık mezar taşları okunarak, envanterleri hazırlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Anadolu'da ilk Türk-İslam mezarlığı olarak bilinen Tokat'ın Niksar ilçesindeki Melikgazi Kabristanlığı ile Tarihi Niksar Kalesi'nde ve Melikgazi Türk İslam Medeniyeti Taş Eserler Müzesi'nde bulunan bin yıllık mezar taşları okunarak, envanterleri çıkarıldı. 

Niksar Belediyesi Plan ve Proje Müdürü Hüseyin Şahin, yaptığı açıklamada, ilçenin kimliğini oluşturan temel unsurlardan birisinin de mezar taşları olduğunu vurguladı. 

Danişmendliler'in Anadolu'da kurulan ilk Türk devleti olması bakımından da Niksar'ın önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Şahin, Danişmendliler Beyliği'nin kurucusu Danişmend Melik Ahmet Gazi'nin o dönemlerde Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşması için çok ciddi gayret sarf ettiğini dile getirdi. 

Danişmend Melik Ahmet Gazi'nin türbesinin de ilçedeki Melikgazi Kabristanlığı'nda bulunduğunu aktaran Hüseyin Şahin, o dönemden kalan mezar taşlarının, kalede bulunan Melikgazi Türk İslam Medeniyeti Taş Eserler Müzesi'nde sergilendiğini anlattı. 

Mezarlıkta ve müzede 950 tarihi taşın bulunduğunu kaydeden Şahin, "Bu mezar taşlarının bir özelliği var. Anadolu'daki Türk mezar kültürünün bin yıllık kesintisiz şekilde her türlü detayını görebiliriz. Danişmendliler'den başlamak üzere günümüze kadar gelişen mezar kültürünün en güzel örneklerini bu mezarlıkta görebilirsiniz" dedi. 

34534534.jpg

'Anadolu'nun bin yıllık tapusu görülebilir'

Mezar taşlarına bakıldığında "Anadolu'nun bin yıllık tapusunun görülebileceğini" savunan Hüseyin Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Danişmendliler'den başlayan ve günümüze kadar gelen o dönemin idari, siyasi, ilmi hayatını da burada görebiliyorsunuz. Özellikle bu mezar taşları içerisinde değişik figürler, o dönemlere ait kitabeler burada mevcut. Bu mezarlık, Anadolu Türk tarihi açısından çok büyük öneme sahip. Burada 'mührü Süleyman'ı görebilirsiniz. Ok ve yay figürlerini, eyer şeklindeki mezarları, iki günlük çocuğunu dünyada bırakıp ölen annenin bir şiirle feryadını, Kırım'dan gelmiş ve sadece Danişmend Melik Ahmet Gazi'ye misafir olma umuduyla, onun yanına yatma umuduyla gelmiş insanların kabirlerini görebilirsiniz. Buraya dokunduğunuzda, bin yıllık tarihe dokunmuş oluyorsunuz." 

'Tek tek temizlenerek kayda geçirildi'

Cumhuriyet Üniversitesinden akademisyenlerle birlikte yaptıkları çalışmayla Melikgazi Kabristanlığı'ndaki ve müzedeki 950 mezar taşını tek tek temizleyerek, okuyarak kayda geçirdiklerini söyleyen Şahin, şöyle devam etti: 

"Belediye olarak ilçemizdeki tarihi geleceğe aktarmak istiyoruz. Bu sorumluluktan hareketle, buradaki tüm mezar taşlarının tamamının tarihlenmesini ve belgelenmesini yapmış olduk. Bizden sonraki nesillere bu mirasın taşınmasına da katkı sağlamış olduk. Bu çalışmalar yıl içerisinde bir kitap haline getirilerek, Türk kültür tarihine hizmet olarak sunulacak" diye konuştu. 

Hüseyin Şahin, envanter çalışmasının bilimsel çalışmalara ve turizme katkı sağlayacağını da sözlerine ekledi.