Çağdaş sanatın İstanbul çıkarması

Bu yıl 9. kez düzenlenen Contemporary İstanbul, 13-16 Kasım tarihleri arasında 23 ülkeden 108 galeri ve 520 sanatçıyı ağırlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul (CI), sanatseverlere kapılarını yarın açıyor. 9. yılında 23 ülkeden 108 çağdaş sanat galerisi ve 520 sanatçının işlerini ağırlayan fuar, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı ile İstanbul Kongre Merkezi’nde 16 Kasım akşamına kadar görülebiliyor. Akbank Private Banking ana sponsorluğunda, Yıldız Holding ve 42 Maslak’ın ortak sponsorluğunda düzenlenen fuarın basın toplantısı dün sabah gerçekleştirildi. CI Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, fuarla yeni bir üretim alanı ve sanat kuruluşu oluşturdukları için gururlu olduklarını belirterek “CI, yeni ve çağdaş Türk sanatının arkasında duruyor. Geçmişe ya da bugüne doğru değil, geleceğe doğru ilerliyoruz. Biz ilham verenin, yeninin takipçisiyiz. Bu potansiyel tabii ki sadece Türkiye ile sınırlı değil. Bu nedenle de bölgedeki bütün diğer ülkelere kapımızı sonuna kadar açtık. Bölge derken geniş bir bölgeden bahsediyorum: Ortadoğu, Balkanlar, Kafkasya, Doğu Akdeniz ve tabii ki Avrupa” dedi. 

Akbank Private Banking desteğiyle 

Etkinliğin ana sponsorluğunu bu yıl 8. kez üstlenen Akbank Private Banking'in Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı ise fuara destekleri hakkında şu bilgileri verdi: “Türk çağdaş sanatının dünyaya tanıtılması ve İstanbul’un dünyanın başlıca uluslararası sanat merkezleri arasında yerini alabilmesi için çalışmalarında Contemporary İstanbul’un yanında duruyoruz. Türkiye’de sürdürülebilir büyüme ve istikrar ortamı var olduğu sürece, çağdaş sanatın ülkemizde daha çok gelişeceğine, daha geniş kitlelerce takip edileceğine inanıyorum. Fuara destek olurken bir diğer taraftan da fuarda yer alan galeriler için POS hizmeti veriyoruz. Böylece yalnızca üst gelir grubu değil, çağdaş sanata merakı olan ve koleksiyonerliğe ilk adımını atmayı amaçlayan sanatseverlerimiz de Akbank kredi kartları ile taksitle sanat eseri alabilecekler.” 

CI, bu yıl; yurtdışından önemli galerileri de İstanbul’da ağırlıyor. Katılımcı galeriler arasında; Galerie Lelong (Paris), Marlborough Galleries (New York), Emmanuel Fremin (New York), Galerie Javier Lopez (Madrid), Kashya Hildebrand Gallery (Londra), Galerie Kornfeld (Berlin), Heis Gallery (Fukuoka-Japonya), Galeria Pilar Serra, Barbara Paci Art Gallery (Roma), Andipa Gallery (New York) ve yakında Istanbul’a da açacağı mekân ile Galleria Russo (Roma) yer alıyor. 

90 dakikada bir yeni sergi 

Contemporary İstanbul'da küratöryel sergiler de var. Bunlardan biri CI Program Direktörü Dr. Marcus Graf tarafından gerçekleştirilen “CI 90 Minute Shows” (Doksan Dakikalık Gösteri.) Etkinlik, her 90 dakikada bir, bir sanatçının solo şovunun kurulup, sunulup, tartışılıp, kaydedilip başka bir sanatçının kurulumu için tekrar boş bir alan bırakılarak oluşturulan bir mekân-sergisi. "Doksan Dakikalık Gösteri"de sanatçılar, fuarın dört günü boyunca zaman ve yer temalı kurulumlarını sergiliyor. CI 90 Minute Shows, değişimleri takip eden, sanatın çoğulculuğunu ve çeşitliliğini destekleyen dinamik bir platform oluşturuyor.

“CI Editions” yeni koleksiyonerler yaratacak

Fuarın bu yılki en önemli yeniliklerinden biri CI Editions bölümü. CI Editions; sanat edisyonlarının, çoklu sanatların farklı formatlarının, kavramsal boyutlarının sunulduğu, tartışıldığı ve paylaşıldığı yeni bir girişim. Sınırlı sayıda üretilen özel edisyonların yaygın dağıtımını sağlayacak olan CI Editions, sanatın daha geniş bir izleyici kitlesiyle ve yeni sanatseverler ile buluşmasında alternatif bir kanal yaratıyor. Fuar yarattığı bu yeni ortam ile yeni koleksiyoner gruplarının da oluşturulmasını sağlamayı hedefl iyor. CI İcra Kurulu üyesi Paul McMillen’ın önderliğinde yürütülen CI Editions, geleneksel baskı edisyonları fikrinden öteye geçiyor. Baskı (litografi , ipek baskı, dijital baskı), sanatçı kitabı, fotoğraf, video, heykel/obje, neon, ses ve diğer çeşitli alanlarda üretilen sınırlı edisyonların bir sanat eseri olduğunu vurgusu üzerinde duruyor.

Küratöryel sergilerde Nuri Bilge Ceylan da var

Fuarın bu yılki küratöryel sergileri arasında, sinemamızın 100. yılına saygı duruşunda bulunan bir etkinlik de var: “Türkiye ve O: 100. Yıl ve Nuri Bilge Ceylan.” Hasan Bülent Kahraman küratörlüğünde hazırlanan sergide, Altın Palmiye ödüllü yönetmenimizin fotoğrafl arı fuar ziyaretçileriyle buluşuyor. Kahraman’ın sergiyle ilgili yorumu şöyle: “Tıpkı işlediği insanın diplere inen kökleri gibi, Ceylan görselliğinin kökleri de en diplere iniyor. Lascaux Mağarası da, Rönesans estetiği de, Flaman resmi de, 20. yüzyılın huzursuz estetiği de mevcut o görsellikte. Bu görselliğin çağımız sinemasına büyük katkılarından bir başkası bu büyük birikimi bize yeniden hatırlatılmasıdır. Nuri Bilge Ceylan’ın fi lmlerindeki sonsuz değerdeki görsellik fotoğrafl arına da yansıyor. Eşsiz fotoğrafl ar bunlar. Görkemli peyzajlarında doğa başlı başına bir ‘oyuncu’dur. Güzelliğin ölümcül olduğunu anımsatırken, bununla yetinmeyip izleyenin kendi öyküsünü de kuşatır ve içerir. Anadolu’dur bu fotoğrafların öyküsü. Onun büyük, derin, muhteşem ve hüzünlü dünyası, bu fotoğrafların vurucu estetiğiyle yeni bir derinlik kazanır.”

Contemporary İstanbul'da başka neler olacak?

2 yaşına giren Plugin İstanbul Yeni Medya Bölümü; sadece video sanatının değil, ses ve ışık enstalasyonlarının, etkileşimli ve jeneratif sanat işlerinin, iç mekân mapping projelerinin, robotik tasarımların kendine yer bulmasını sağlıyor. X 2010’dan beri Çin video sanatı koleksiyonerliği yapan Dr. Michael I. Jacobs’ın gözünden Çin video sanatını görüleceği “Now You See” sergisi izlenebiliyor. 
CI Magazine dergisinin ilk sayısı, Yayınlar Alanı’nda görülebiliyor. 
CI Dialogues konferans programı 2014 yılında da güncel sanatın uluslararası fi kir liderlerini tartışma ve konuşmalar ile bir araya getiriyor. Konuşmacılar arasında Sotheby’s Yönetim Kurulu Başkanı Robin Woodhead da var. 
Bu seneki bir diğer yenilik ise pazar günü gerçekleşecek genç sanatseverlere yönelik “Pazar Seminerleri.” 
Contemporary İstanbul, bu sene akıllı telefonlara da taşınıyor. CI 2014 app’iyle ziyaretçiler, bir kullanıcı adı oluşturup Contemporary Istanbul fuar haritası üzerinde hem kendi izlerini, hem de arkadaşlarının izlerini takip edebiliyorlar.