“Cülus Armağanları” sergisi, 1901 yılını bugüne taşıyacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yıldız Sarayı Vakfı ve Yıldız Sarayı Müzesi tarafından hazırlanan “Cülus Armağanları Sergisi”, sanatseverlere kapılarını 17 Eylül’de açıyor. Sultan II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. senesinin kutlandığı 1901 yılına ışık tutan sergide, sultana yurtiçi ve yurtdışından gönderilen 18 parça değerli hediye, ilk kez bir arada tarih severlerin ilgisine sunuluyor. 

19. yüzyılın son çeyreğinde Avrupa başkentlerinde yayılan Art Nouveau akımının uygulandığı en güzel mekânlardan biri olan Kaskat Köşkü’nün tarihi atmosferinde gezilebilecek olan sergi; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Doğuş Holding, Halk Bank ve Fatih Belediyesi desteğiyle gerçekleştiriliyor. “Cülus Armağanları Sergisi”nde yer alan 18 tarihi eseri, bir ay boyunca her gün 9.00 – 19.00 saatleri arasında görmek mümkün. 

“Cülus Armağanları Sergisi,” tarihin özel bir dönemine tanıklık etmesi açısından da ilginç. Cülus armağanlarının hikâyesini masalsı bir dil ile anlatan sergi, gezenleri Sultan II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. senesinin kutlandığı 1901 yılına götürüyor. 1901 yılında padişaha dünyanın çeşitli imparatorluklarından gönderilen hediyeler, ilk kez bir arada tarih severlerin ilgisine sunuluyor. 

Daha önce çeşitli saraylarda bulunan eserlerin dönemine uygun olarak tek bir alanda sergilendiği Kastat Köşkü’nde dönemin izlerini hem genel atmosferde, hem de detaylar da hissetmek mümkün. Her bir ülkeden gelen eserlerin özel olarak sergilendiği alanlarda aynı zamanda eserlerin hikâyeleri de yer alıyor. Geçtiğimiz yıllarda restorasyonu biten ve ilk kez bu sergi vesilesiyle kapılarını açacak olan Kaskat Köşkü, Osmanlı sarayları içinde en son örneğini oluşturan Yıldız Sarayı içinde yer alıyor. 

Yıldız Sarayı’nda gerçekleştirilen kültür sanat etkinliklerine dair ayrıntılı bilgi www.yildizsarayi. com.tr internet adresinden alınabilir.