Dostluğu başlatan fotoğrafı Dünya Kitap yayınlamıştı

Boğaziçi Üniversitesi’nin Ara Güler’e fahri doktora verdiği törende konuşan Orhan Pamuk, Güler'le gerçekleştirdiği ilk çekimi anlattı. 20 yıl önce çekilen fotoğraf, her ayın ilk Cuma'sı gazetenizle ücretsiz verilen Dünya Kitap’ta kapak olmuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı, ülkemizin uluslararası üne sahip “foto muhabiri” Ara Güler’e, “fahri doktora” unvanı takdim etti. Ara Güler’in “teknik ve sanatsal niteliği yüksek başarılı fotoğraf çalışmaları ile Türkiye’nin tarihini ve gündelik yaşamını tüm dünyaya tanıtmış olması” sebebiyle lâyık görüldüğü “Fahri Doktora” unvanı, kendisine dün öğleden sonra gerçekleştirilen törenle sunuldu. 

Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’de gerçekleştirilen törende; toplumun, bireyin ve şehirleşmenin geçirdiği hızlı dönüşüm ve değişimleri duyarlılık ile belgeleyerek ülkemizi dünyanın fotoğraf ve foto muhabirliği haritasına özgün bir isim olarak yerleştirmiş olan Ara Güler’e dostları da eşlik etti. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Erktin’in açılış konuşmalarıyla başlayan törende, Ara Güler’e fahri doktora ödülünün takdiminin hemen sonrasında, Nobel ödüllü edebiyatçımız Orhan Pamuk bir konuşma yaptı. Orhan Pamuk konuşmasında, ünlü “foto muhabiri”yle tanıştığı güne dönerek, yıllarca Ara Güler’in kendi fotoğrafl arını çekmesini istediğini ve bu isteğinin 1994'te Dünya Kitap Dergisi’nin kapak çekimi siparişi dolayısıyla gerçekleştiğini söyledi. 1994 yılının 8 Temmuz günü yayınlanan Dünya Kitap’ın kapağında Ara Güler’in bakış açısıyla yer alan Orhan Pamuk, derginin içerisinde de kısa bir süre sonra çıkacak olan “Yeni Hayat” romanının ilk tüyolarını veriyor ve o dönemde çok konuşulan İletişim Yayınları’na rekor ücretle transferini anlatıyordu. Bir fahri doktora ödül töreninde çıkıp gelen bu 20 yıl öncesinin hatıralarına dair detayları, Ara Güler’in Orhan Pamuk’u fotoğrafl amasına vesile olan söyleşiden bir bölümü 4 Temmuz Cuma günü gazetenizle birlikte ücretsiz verilecek Dünya Kitap Dergisi’nde okuyabilirsiniz. Ara Güler’in fahri doktora töreni, Orhan Pamuk’un duygusal konuşmasının ardından Aydın Karlıbel’in piyano dinletisi ve düzenlenen kokteylle sona erdi.