Edebiyatın ulu çınarı son yolculuğuna uğurlandı

Çukurova'nın dünya edebiyatına ve insanlığa armağanı, çağdaş destancımız, barışın çocuk gülüşlü dev destekçisi Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk edebiyatının ulu çınarı Yaşar Kemal bugün Teşvikiye Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilmek üzere son yolculuğuna uğurlandı. Usta için 15.30’da da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde bir tören düzenlenecek.

Teşvikiye Camii’nde öğle vakti kılınan namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilen Yaşar Kemal, bütün büyük sanatçılar gibi eserleriyle yeni kuşakların yolunu aydınlatmaya devam edecek. 

ssl.jpg

Camiye ilk gelenler arasında eski Gaziantep Belediye Başkanı Celal Doğan, CHP Parti Meclis Üyesi Tuncay Özkan, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ile eski AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, teknik direktör Mustafa Denizli, HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, eski ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, gazeteciler Muhsin Kızılkaya, Cengiz Çandar ve sanatçılar Rutkay Aziz ile Tarık Akan yer aldı.

Yaşar Kemal'in tabutunun üzerine üzerinde "Ayşe" yazan bir çelenk yerleştirilirken törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek,  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İsveç Büyükelçiliği ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çelenk gönderdi.

yasar_kemal_cenaze.jpg

Caminin avlusuna girişte cenaze için gelenlerin yakasına Yaşar Kemal'in fotoğrafı takılırken, dileyenler oluşturulan anı defterine de düşüncelerini yazdı.

Türkçe ve Kürtçe dua edildi

Yazarın tabutunun başında bazı vatandaşlar Türkçe ve Kürtçe dua ederken bazıları ise Kur'an-ı Kerim okudu.

Yaşar Kemal'in manevi oğlu Ahmet Güneştekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugün en zor günümüz, namuslu bir ömür yaşadı. Bize güzel insanlar olmamızı öğretti. Bütün hayatını barışa adadı ve ölümü de barışın en yakın olduğu güne denk geldi, 28 Şubat anlamlı bir gündür, tesadüf değildir. Her zaman barışı göreceğim diyordu bence gördü ve hissetti. Ve bence böyle bir günü seçmiş olması bütün insanlığa bir mesaj verdi. O dev adam bütün ağırlığıyla bugünü seçti" diye konuştu.

Sanatçı Tarık Akan da Yaşar Kemal'in dahi bir insan olduğunu ifade ederek, "Acımız büyük, olağanüstü bir insandı. Yaşar ağabeyi ölümsüzlüğe uğurluyoruz" dedi.

Lütfi Kırdar'da anma töreni düzenlenecek

Sevenleri, bugün Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda saat 15.30'da da onu anmak için buluşacak. Açılış ve saygı duruşuyla başlayacak törende "Yaşar Kemal Belgeseli" gösterilecek ve ustanın yapıtlarından bölümler okunacak. Biz de Kültür-Sanat sayfamızda usta yazarı, yakın dostu sanatçıların hayatlarına dokunduğu ve onu, yaşama bakışını, “insan Yaşar Kemal’i” daha iyi anlamamızı sağlayacak hatıralarla sonsuzluğa uğurluyoruz...

Gülriz Sururi'nin 50 yıllık arkadaşı

Gülriz Sururi, Yaşar Kemal’in en eski dostlarından biri. Yaşar Kemal’in “Cadılar Padişahı” diye seslendiği kadim dostu, yazarın kaybının ardından sosyal medyada “Yaşar Kemal artık yok. Büyük romancımız, eşsiz insan, en değerli, en güvendiğim, 50 yıllık dostumuz Yaşar Kemal yok artık” notunu paylaştı.

wtrjkymhj.jpg

Sururi’nin “Teneke”sinde sahneye de çıktığı ünlü yazarla tanışma hikayesi hayli ilginç: Sururi, Taksim’den Nişantaşı dolmuşuna biniyor yıllar yıllar önce. Yanına iriyarı bir adam oturuyor ve “üstüne düşecek neredeyse.” Bir de dolmuşta iki kişi kalmasınlar mı... Gülriz Sururi panikle iniyor dolmuştan, iriyarı çapkın da peşinden. “Hişt hişt küçükhanım, tanışabilir miyiz?” diye sesleniyor. “Sen peşimi bırakacak mısın, yoksa polis mi çağırayım?” diye tersliyor Sururi... Sonra bir öğle vakti dönemin sanatçılarının uğrak yerlerinden Kulis’te yemek yerken kapıdan aynı “iriyarı Anadolu çapkını” giriyor. Doğruca masalarına gelip “Bu küçükhanımla beni tanıştırır mısınız?” diyor. Sururi’nin şaşkınlığına katıla katıla gülüp “Ne korkak şeymişsin sen be!”yi yapıştırıyor ve yıllarca bu öyküyü herkese anlatıyor...

Türkan Şoray'ın omzunda dev sorumluluk

set5hr.jpg

Şoray anlatıyor: "Yaşar Kemal’in ‘Yılanı Öldürseler’ romanının uyarlamasında oynayacaktım. Anadolu’nun binlerce yıllık mitolojilerinden, efsanelerinden kaynaklanan bir destan. Çukurova’da Anavarza’da yaşanan bir olaydan esinlenerek yazılan çağdaş bir trajedi (...) Heyecanla yönetmenliğe evet derken nasıl ağır bir sorumluluk üstlendiğimin de farkında değildim. Yaşar Kemal’in eserini filme çekmek çok zordu. Romanlarındaki gerçekle iç içe geçmiş gerçeküstü dünyayı ve doğanın inanılmaz tasvirlerini görsel olarak anlatmak kolay değildi (...) Yaşar Kemal filmi beğenecek miydi? Boğaziçi Üniversitesinde adına düzenlenen törende, ikimizi yanyana gören basın mensupları Yaşar Kemal’e benimle ilgili sorular soruyorlardı. Yaşar Kemal, ‘Benim bir eserimin aktrisliğini, yönetimini yaptı. Benim sinema yapılan eserlerimden en iyisi bu’ deyince “Bana en büyük ödülü verdiniz” dedim. Yaşar Kemal üsteledi; ‘Bin defa söyledim, ya yapma. Yazdım da bunu...’ Ben de bunu kendisinden duymanın inanılmaz olduğunu, büyük mutluluk duyduğumu söyledim. İyi ki Yılanı Öldürseler filmini çektim; Yaşar Kemal gibi değerli bir insanı tanımış oldum. Onun o babacan, sevimli halini çok seviyorum. Yılanı Öldürseler‘in senaryo çalışmaları sırasında evinde bize kendi elleriyle pişirdiği balıkların lezzetini unutamam."

Ferhan Şensoy'a bir çift kanat

Ferhan Şensoy ilk kitabını yazarken, Şile’de ustayla karşılaşıyor. Yazdıklarını veriyor hemen, Yaşar Kemal de onu meşhur yürüyüşlerinden birine de davet ediyor. Şensoy şöyle anlatıyor gerisini: “Birkaç kilometre süren yürüyüş, dönüşüyle birlikte şehirlerarası bir yolculuğa dönüşüyor. Yürüyecek halim kalmamış, ayaklarıma kara sular inmiş. O hem anlatıyor hem de hiç yorulmadan tamamlıyor maratonu. ‘Çehov okuyacaksın! Ben her şeyi Çehov’dan öğrendim. Dönüp dönüp okuyacaksın Çehov’u!’ diyor. İki gün sonra kahvaltıda kitabımı okuduğunu ve beğendiğini söylüyor. Dünyalar benim oluyor. Yaşar Kemal beğenmiş, kim beğenmese ne yazar? Kanatlarım var. Birden kahvaltı masasından bir martı olarak uçup tur atmaya başlıyorum Karadeniz dalgası üstünde...”

Onu daha yakından tanımak için...

► Al Gözüm Seyreyle: Güneş Karabuda’nın Yaşar Kemal Fotoğrafları, YKY 
► Binbir Renk Binbir Çiçek-Yaşar Kemal’li Anılar, Arif Keskiner, Doğan Kitap 
► Bir Anadolu Ozanı: Yaşar Kemal, Aziz Şeker, Eğiten Kitap 
► Bir Destan Rüzgârı: Fotoğraflarla Yaşar Kemal, Alpay Kabacalı, Sel Yayıncılık 
► Geçmişten Geleceğe Yaşar Kemal, Derleme, Adam Yayınları 
► John Steinbeck ve Yaşar Kemal, Emine Sonal, Gece Kitaplığı 
► Yaşar Kemal, Feridun Andaç, Kavis Kitap 
► Yaşar Kemal, Osman Şahin, Kaynak Yayınları 
► Yaşar Kemal-Bir Geçiş Dönemi Romancısı, Nedim Gürsel, Doğan Kitap 
► Yaşar Kemal’in Romancılığı, Fethi Naci, Adam Yayınları 
► Yaşar Kemal Kendini Anlatıyor-Alain Bosquet ile Görüşmeler, YKY 
► Yaşar Kemal Nasıl Büyük Bir İnsan Oldu?, Salim Koçak-Sevinç Koçak, Kaynak Çocuk 
► Yaşar Kemal Sözlüğü, Ali Püsküllüoğlu, Arkadaş Yayınları 
► Yüzler, Abidin Dino - Yaşar Kemal, Sel Yayıncılık

Bu konularda ilginizi çekebilir