Eduardo Galeano yaşamını yitirdi

“Latin Amerika'nın Kesik Damarları,” “Gölgede ve Güneşte Futbol” kitaplarının yazarı Uruguaylı yazar ve gazeteci Eduardo Galeano 74 yaşında hayatını kaybetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Edebiyat dünyası aynı gün içinde Günter Grass'tan sonra ikinci kötü haberi Eduardo Galeano'dan aldı. Uruguaylı sosyalist yazar ve gazeteci Galeano akciğer kanseri nedeniyle tedavi gördüğü Montevideo'daki bir hastanede yaşamını yitirdi.

14 yaşında yazmaya başladı

1971 yılında yayımlanan “Latin Amerika'nın Kesik Damarları” ve 1995'te yayımlanan “Gölgede ve Güneşte Futbol” gibi kitaplarıyla ünlenen Galeano, gazetecilik ve yazarlıktan önce fabrika işçiliği de yapmıştı. Galeano'nun ilk ürünü 14 yaşındayken Sosyalist Parti'nin haftalık yayın organı El Sol'da yayınlanan bir politik çizgi romandı.

Darbeler peşini bırakmadı

Uruguay'daki 1973 askeri darbesinden sonra hapse atılan Galeano daha sonra sürgüne yollanmış ve Arjantin'de Crisis adlı dergiyi çıkarmıştı. Ne var ki, askeri darbeler ünlü yazarın peşini Arjantin'de bırakmadı. 1976'daki darbeden sonra Galeano, bu ülkeyi de terk ederek İspanya'ya yerleşmek zorunda kaldı. Burada ünlü triyolojisi, Memoria del fuego "Ateş Anıları"nı kaleme alan Galeano, 1985'te ülkesine geri dönmüştü.

Chavez kitabını Obama'ya hediye etmişti

Galeona'nun 1971'de kaleme aldığı “Latin Amerika'nın Kesik Damarları” başlıklı anlatısı, Latin Amerika'daki bağımsızlık mücadelelerinin esin kaynakları arasında yer aldı. Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinde Obama'ya, Latin Amerika'daki ABD emperyalizminin köklerini irdeleyen bu kitabı hediye etmişti. Ülkemizde de sevilen bir yazar olan Galeano bir süredir akciğer kanseri tedavisi görüyordu