Festivalin ilk konukları Polonya’dan geldi

5 Haziran'a kadar sürecek olan Tiyatro Festivali'nin “Onur Ödülü”, “Ne Yaptıysak Nafile” ve “Nosferatu” adlı rejilerini izleyeceğimiz Grzegorz Jarzyna’ya verildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

nermin_sayin-005.jpg

Bu sene Osmanlı-Polonya diplomatik ilişkilerinin 600. yılı bildiğiniz gibi. Yüzyıllara yayılan dostluk, sene başından bu yana çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Sanat da bu dostluğun altını çizme amacında elbette. Bu nedenle de, 19. İstanbul Tiyatro Festivali’nin ilk konukları da Polonya’dandı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen ve 2004’ten beri Koç Holding Enerji Grubu şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda gerçekleştirilen festivalin ilk oyunu olan “Ne Yaptıysak Nafile”, “bu dost ülkenin sahne sanatlarında neler oluyor” sorumuz için doyurucu bir yanıttı doğrusu. 

Festivalin “Onur Ödülü”ne de değer bulunan yenilikçi yönetmen Grzegorz Jarzyna’nın sahneye koyduğu “Ne Yaptıysak Nafile”, kaleminin hicivdeki keskinliğine hayran olduğum genç bir yazarın; Dorota Maslowska’nın imzasını taşıyordu. 1983 doğumlu yazar, “Varşova’da eski, çok katlı bir insani bina” olarak tanımlıyordu belki oyun sahnesini ama, oyunun “ne yaptıysa nafile” olan karakterlerini, dünyanın pek çok ülkesine -ve tabii kısmen Türkiye’ye de- ait olarak görmek hiç zor değildi. Tüketim çılgınlıkları, marka kaosları, iletişim- iletişimsizlik becerileri, popüler kültür dayatmaları, gittikçe daha yüzeysel hâle gelen insanoğlu, savaş, savaş sonrası, travması olan nesiller ve bir travması bile olmayan nesiller nasıl evrenselse “Ne Yaptıysak Nafile” de öyleydi işte. Dili eğip büken, kendisi için aslında hiç de iyi olmayanı deli gibi arzulayan insanoğluyla inceden inceye dalga geçen bu metin, Tr Warszawa – Schaubühne am Lehnier Platz ortak yapımı olarak enerjik bir başlangıç vaat etti festival seyircisine. “Ne Yaptıysak Nafile”nin festival temsilleri bitti, ama bu oyunla sahne üstü çözümlerine ve enerjisine ilgi duyduğumuz Grzegorz Jarzyna’nın festivalde bir oyunu daha var: “Nostferatu.” Bram Stoker’in bu pek sevilen metnini bakalım nasıl yorumlamış yönetmen. Yarın ve 14 Mayıs’ta Harbiye’de. İlginizi esirgemeyin.

BUGÜN 

Hamlet Makinesi: İDT'nin festival için hazırladığı oyun, Üsküdar Tekel Sahnesi’de saat 20.30’dan itibaren yorumlanıyor. Ayşe Emel Mesci’nin rejisiyle sahneye taşınan Heiner Müller oyununun başrolünde Hakan Meriçliler var. X 
İmparatorluk Kuranlar yahut Şümürz: Hayal Perdesi oyuncuları, Boris Vian’ın sevilen metnini 20.30’dan itibaren Şişli Blackout Sahnesi’nde seyircilere sunuyor. Aleksandr Popovski’nin yönettiği oyunun kadrosu iddialı: Reha Özcan, Şebnem Köstem, Selin İşcan, Tuba Karabey, Sevil Akı, Nihat Alpteki. 
Özgürlüğün Bedeli: Festivalin bugün Eskişehir’den de bir konuğu var. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Emmanuel Robles oyununu Barış Erdenk rejisiyle, Haldun Taner Sahnesi’nde 20.30’dan itibaren seyircilere sunuyor. Oyun, yarın 18.30'da da tekrarlanacak. 

YARIN 

Nosferatu: Oyunu, 20.30’dan itibaren Harbiye'de izleyebilirsiniz. 
The Last Unicorn: Üsküdar Stüdyo Sahne’de saat 20.30’dan başlayacak olan 
“The Last Unicorn”; Aslı Bostancı’nın sahneye çıktığı 40 dakikalık bir performans.