Filmekimi'nin biletleri yarın satışa çıkıyor

İKSV tarafından 13. kez düzenlenen Filmekimi'nin biletleri yarın satışta. İstanbul ayağı 11-17 Ekim tarihlerinde yapılacak olan, sonrasında ise 6 şehre daha uğraması planlanan etkinliğin programında tam 43 film var. Peki, hangileri sizin zevkinize uygun?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

nermin_sayin-021.jpg

1- “KÜLT YÖNETMEN” PEŞİNDEYSENİZ... 
Filmekimi’nde her yıl dünya sinemasının ustalarının en yeni işlerini izlemek mümkün, bildiğiniz gibi. Dolayısıyla en zengin seçenek bu kategorimizde: Efsane Jean-Luc Godard’ın Cannes’dan “Jüri Ödülü”yle dönen “Dile Veda”sı, David Cronenberg’in “fazla renkli, yüksek ateşli Hollywood rüyası” olarak tanımlanan yeni fi lmi “Yıldız Haritası”, Dardenne kardeşlerin başrolde Marion Cotillard’a yer verdikleri “İki Gün, Bir Gece”, Clint Eastwood’un ünlü müzikali uyarladığı “Jersey Boys”, Mike Leigh’ın ressam Turner’ın biyografi si niteliğindeki yapıtı “Bay Turner”, Ken Loach’un İrlandalı aktivist Jimmy Gralton’ın portresini çizdiği “Özgürlük Dansı” ve Zhang Yimou’nun yeni fi lmi “Yuvaya Dönüş” ilginç seçimler olabilir. 

2- YILDIZLARI SEVİYORSANIZ... 
İlle de beyaz perdede yıldız oyuncu görmekten yanaysanız size önebileceğimiz dört fi lm var: James McAvoy, William Hurt ve Isabella Huppert'i buluşturan ikili ilişkiler temalı “Aşkın Halleri”, efsane aktör Willem Dafoe'nun oynadığı “Pasolini” biyografi si, Gerard Depardieu ve Jacqueline Bisset'nin hoş bir kimya tutturduğu “New York'a Hoş Geldiniz” ve Patricia Arquette ile Ethan Hawke'ın oynadıkları “Çocukluk.” 

3- POLİSİYE TUTKUNUYSANIZ... 
Bu yılki Filmekimi polisiyeden yana da zengin: Kim Ki-duk’un bol cinayetli gerilim filmi “Bire Bir”, Norveç’te geçen bir tür kan davası öyküsü olan “Buz, Kar ve İntikam”, başrolünü Tom Hardy’nin oynadığı ve “Sopranos”un yıldızı James Gandolfi ni’nin son fi lmi olan “Kirli Para”, sert dövüş sahneleri içeren “Mezara Kadar”, beyazperdede heyecan arayanlar için ideal. 

4- MÜZİKSİZ FİLM OLMAZ, DİYORSANIZ... 
Gelelim müzikten yana zengin fi lmlere. Acımasız bir caz ustasıyla öğrencisi arasındaki gerilimli ilişkiye odaklanan “Whiplash”, kimselere benzemeyen Björk’ün konser fi lmi “Björk”, flamenko; Türk müziği ve hip hoptan beslenen “Geronimo” (yukarıda), Filmekimi’nin kulaklara şenlik yapımları. 

5- KISA FİLMCİYSENİZ... 
Paris ve New York’tan sonra kamerayı Rio’nun sokaklarına çeviren “Seni Seviyorum, Rio”, sekiz Avusturalyalı sanatçının Tim Witton’ın öykü kitabını yorumladıkları “Dönüş” ve I. Dünya Savaşı’nın yüzüncü yılına adanan “Saraybosna'nın Köprüleri”, kısa fi lmcilerin es geçmemesi gereken yapımlar. 

6- ABSÜRDE MERAKLIYSANIZ... 
Altın Aslan’ın bu yılki sahibi “İnsanları Seyreden Güvercin” ıvır zıvır satan iki satıcının absürd ve gerçeküstücülükten beslenen öyküsü. 

7- BİR SİNEMA KÂŞİFİYSENİZ... 
Sizin için festival demek, yeni yönetmenleri keşfetmek demekse; Gia Coppola’nın yazıp yönettiği “Palo Alto”yu, 25 yaşında üne kavuşan Xavier Dolan’ın yeni yapıtı “Mommy”i, İlyas Salman’a Karlovy Vary’de ödül getiren Gürcü yönetmen George Ovashvili'nin fi lmi “Mısır Adası”nı kaçırmayın. 

8- BİLİMKURGUDAN VAZGEÇEMİYORSANIZ... 
Bilim, aşk ve maneviyatı birleştiren bir hikâye anlatan “Kök”, Filmekimi’nin bilimkurgu sevenlere armağanı. 

9- EDEBİYATSEVERSENİZ... 
Jessica Chastain ve Colin Farrell’ın ünlü oyunun uyarlamasında kamera karşısına geçtiği “Miss Julie” ve Heinrich von Kleist’ın intiharından yola çıkan “Çılgın Aşk”, edebiyatseverleri salonlara çağırıyor. 

10- HAYVANSEVERSENİZ... 
İnsan zulmüne karşı ayaklanan sokak köpeklerini beyaz perdeye taşıyan Macaristan'ın Oscar adayı “Beyaz Tanrı”, bütün hayvanseverleri duygulandıracak bir film.

Bu yılki Filmekimi hakkında bilmeniz gereken 10 şey

1- İlk durak İstanbul. Tarihler 11-17 Ekim. 
2- Filmekimi bu yıl ilk kez Anadolu Yakası’na geçiyor. Kadıköy Rexx, etkinliğin yeni mekânı. 
3- Gösterimler Rexx’in yanı sıra Atlas, Beyoğlu ve Nişantaşı Citylife City’s’de. 
4- Seanslar: 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30. 
5- Festival; Ankara’da 10-12 Ekim, İzmir’de 15-19 Ekim, Bursa’da 17-19 Ekim, Diyarbakır’da 24-26 Ekim, Şanlıurfa’da 24-26 Ekim ve Trabzon’da 31 Ekim- 2 Kasım’da. 
6- Filmekimi, Gaziantep’te 2-9 Kasım tarihleri arasında yapılacak Zeugma Film Festivali’nin yabancı film programını üstlenecek. 
7- İki yan etkinlik de var. 11 Ekim’de Kadıköy Kadife Sokak’ta “Filmekimi 216” (ücretsiz) ve 17 Ekim’de Public House’ta “Filmekimi 212.” 
8- Biletler yarın 10.30’dan itibaren Biletix kanallarında ve Atlas ile Rexx’te kurulacak standlarda. 
9- İstanbul ayağının biletleri hafta içi gündüz seanslarında 6 TL, hafta sonu gündüz seansları ve tüm 19.00 seanslarında tam 16, indirimli 11 TL, tüm 21.30 seanslarında ise 16 TL. Vodafone FreeZone’lu sinemaseverler, Filmekimi’nde bir bilet aldıklarında aynı seans için bir bilet de hediye kazanıyorlar. 
10- Ayrıntılar filmekimi.iksv.org sitesinde.