François Ozon’dan alışılmadık bir öykü

Kariyerinde 26 ödül ve 45 adet ödül adaylığı bulunan Fransız sinemasının genç ustası François Ozon’un yeni filmi “Yeni Kız Arkadaşım” (Une Nouvelle Amie) sinemalarımızda bugün vizyona giriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kariyerinde 26 ödül ve 45 adet ödül adaylığı bulunan Fransız sinemasının genç ustası François Ozon’un yeni filmi “Yeni Kız Arkadaşım” (Une Nouvelle Amie) sinemalarımızda bugün vizyona giriyor. “Kumun Altında”, “Havuz”, “Genç ve Güzel”, “5x2” ve “Sekiz Kadın” gibi filmleriyle günümüz Fransız sinemasının en gözde yönetmeni olmayı başaran 1967 doğumlu Ozon, “Yeni Kız Arkadaşım” da ilginç bir aşk hikâyesi anlatıyor. 

Ülkemizde ilk kez, geçen bahar düzenlenen Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde gösterilen “Yeni Kız Arkadaşım”ın senaristi de François Ozon. Pascal Marti'nin görüntüleri ve Philippe Rombi'nin müzikleriyle örülü filmde; sinemanın son “Arsene Lupin”i Romain Duris, Anais Demoustier ve Raphael Personnaz oynuyor. 

Filmin iki ana kahramanı var: Etle tırnak gibi büyümüş, çocukluk arkadaşı olan iki kadın: Claire ve Laura. Laura ağır bir hastalığa tutulunca, en yakın arkadaşı Claire’den bebeğine ve kocası David’e göz kulak olacağına dair söz alıyor. Laura’nın ölümü üzerine Claire, bunalıma da girse, David ve bebeği ziyaret etmeye karar veriyor, ancak evde muazzam bir sürpriz onu beklemekte. 

İngiliz polisiye edebiyatının en ünlü isimlerinden Ruth Rendell’in aynı adlı öyküsünden serbestçe uyarlanan “Yeni Kız Arkadaşım”, toplumun kadın ve erkeklere çizdiği roller, dönüşüm ve cinsellik gibi konularda sorular soran bir yapıt. Filmin bir diğer meselesi de burjuva karakterlerinin iç yüzleri. 

“Yeni Kız Arkadaşım” için Screen International, “François Ozon, olağan özgüveniyle her şeyin üstesinden geliyor, ellerinde bütün karakterler neredeyse normal gözüküyor, eğer bakış açısına iğleneme dokundurursa kimse şikayet edemez” diye yazdı. Filmin başrol oyuncusu Anais Demoustrier, “Yeni Kız Arkadaşım”daki rolüyle Karlovy Vary Uluslarası Film Festivali’nde “En İyi Kadın Oyuncu” seçilirken, Romain Duris de “En İyi Erkek Oyuncu” dalında Cezar ödülüne aday oldu.