Fulya Özlem'den yeni albüm 'Alba'
Fulya Özlem, müzikseverlerin karşısına bu kez İspanyolca'da 'şafak' anlamına gelen 'Alba' albümü ile çıktı.
Dünyanın farklı müzikal geleneklerini harmanlayan İstanbullu şarkıcı Fulya Özlem, müzikseverlerin karşısına bu kez İspanyolca’da ‘şafak’ anlamına gelen 'Alba' albümü ile çıktı.
Türk müziği ve Güney Amerika müziğini kendine özgü bir biçimde bir araya getiriyor; her iki dünyanın seslerinin bir çift dilli şarkılar evreninde buluşması Alba… Dolayısıyla Türk makamları, Sabalar, Hicazlar, Nihaventler, Türk ritimleri, Dokuz-sekizlikler, Curcunalar, Arjantin’in Chacarera’sı, Şili’nin Bailecito’su, Nueva Cancion (Yeni Türkü) geleneği, Peru’nun Festejo’su , Afro-Peru ritimleri, Brezilya’nın Bossa Nova’sı, Forró’su ve Berlin’in ayazı, yaşanmışlıkları bu albümde ‘seviyeli bir çok kültürlü beraberlik’ içerisindeler.
Fulya Özlem’ in “Alba” isimli albümü Yavuz Burç Plakçılık markasıyla tüm müzik marketlerde yerini aldı.
Biyografi
Fulya Özlem, İstanbullu bir şarkıcı-şarkı yazarı. Lisans ve Yüksek Lisansını Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde tamamladı. Müziğe 8 yaşında Türk Sanat Müziği tarzında keman çalarak başladı. Sonra rocker oldu. Sonra da folk, yani dünyadan kent folk müziği ve ozan şarkıcılar dinlemeye başladı.
Pentangle, Sandy Denny, Steeleye Span, Fairport Convention, Joni Mitchell, Bothy Band, Planxty derken kendini önce İngiltere ve İskoçya’da sonra da İrlanda’da buldu, sokakta, Pub’da ve Folk Club’larda şarkı söylüyordu. İrlanda, İngiliz ve İskoç folk şarkıları içeren ilk albümü Folkfish'i Dublin’de 2002 yılında bağımsız olarak yayınladı.
2002-2004 yılları arasında Asya, Avrupa ve Avustralya’da gezip, sokak müziği yaptı. Kendi bestelerinden oluşan ilk albümü Fulya-Buz Kraliçesi, 2007 yılında İrem Records etiketiyle yayınlandı. Aynı yıl, Buenos Aires’e giderek Sonia Ursini’den tango şarkıcılığı dersleri aldı. 2008 yılında Berlin’de yaşamaya başlayan Fulya, burada Amanda Simmons ile Rönesans ve Erken dönem müziği şarkıcılığı üzerine çalıştı ve Patricio Zeoli ile İspanyol Rönesans Müziği repertuvarı icra etmeye başladı. İkili birlikte aralarında Estonya, Tartu Erken Dönem festivali (2011), Berlin Crosskultur Festivali de (2014) olmak üzere pek çok festivalde sahne aldı.
2009 yılında İ.T.Ü Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda Müzik alanında doktora yapmaya başlayan Fulya, halen bu bölümde ‘Gazel ve Türk Müziğinde Vokal İmprovizasyon’ konulu doktorasına devam etmekte.
Girit’teki Labyrinth Müzik Okulu’nda ve Agios Lavrentios’taki Music Village’da Ahmet Erdoğdular, Sokratis Sinopoulos, Efren Lopez ile çeşitli atölye çalışmaları ve Masterclass’lara katıldı.
2012 yılında İstanbul’a dönen Fulya, o yıl kurduğu, taş plak repertuvarı icra eden ‘Taş Plak Kumpanyası’ adlı grubu ile sahne almaya devam ediyor. Kendi bestelerinin yanı sıra, Folk, Güney Amerika Müziği, Bossa Nova, İrlanda Müziği, Tango, Rönesans Müziği, Şehir Türküleri, Türk Sanat Müziği, Rembetiko ve Sefarad şarkıları icra ediyor.
2011 yılından beri ut çalmayı öğrenen Fulya, bu alanda Necati Çelik ve Bekir Şahin Baloğlu’nun öğrencisi oldu.
2013 yılında kendi İspanyolca-Türkçe şarkılarından oluşan son albümü Alba’yı Şilili besteci Rodrigo Santa Maria aranjörlüğünde, Şilili ve Türk Müzisyenlerle kaydetti.
Albümleri:
Folkfish-Dublin Tower Records 2002
Fulya-Buz Kraliçesi –İrem Records 2007
Fulya Özlem-Alba- 2015 Yavuz Burç Plakçılık
Gülbahar Kültür-United Colors of Words-Lola’s World Records-2011(Compilation)-Almanya
Made in Turkey Vol.7. Lola’s World Records-2012 (Compilation)-Almanya
Dorothea Mader-IYOUWEBE-(Compilation)-2014-Almanya
IstanbulDogs Compilation I and II, Seraglio Point Records, İngiltere.
Taş Plak Kumpanyası-Kalan Müzik Stüdyoları’nda ilk albümün kaydı sürüyor.
Yakın zamanda öne çıkan konserleri
Sayısız festival, konser performansı arasından bazıları:
La Jornada de la Semana Sefardi- Madrid/Casa Sefarad 14 Eylül 2014 (Grupo Kelebek ile)
La Jornada de la Semana Sefardi- Toledo/La Synagoga del Transito 12 Eylül 2014 (Grupo Kelebek ile)
Crosskulturale Festival-Berlin/Rathaus Schöneberg 28 Kasım 2014 (Patricio Zeoli ile)
Hayal Kahvesi- 10 Temmuz 2014 (Fulya Özlem Band ile)
Selanik Kitap Fuarı- 7-14 Mayıs 2014 (Taş Plak Kumpanyası ile İstos Yayınevi konuğu olarak)
Espacio Ronda-Madrid- Ocak 2014
Synagoga del Agua-Ubeda/Jaen –Ocak 2014
Yaptığı film müzikleri
2006-Günebakan(yön: Fulya Özlem)
2008-İsyan-ı Nisvan (yön: Melek Özman)
2009-Üç Etek(yön: Melek Özman)
2011-Till Death Do Us Part (yön: Fulya Özlem)
2012-Hani Meral? (yön: Melek Özman)
Şarkı söyleyerek yer aldığı dizi müzikleri:
Kurt, Seyit ve Şura (Ay Yapım, 2014)
Kara Para, Aşk (Ay Yapım, 2015).