Göbeklitepe'yi dünyaya tanıtan profesör öldü

Neolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe'nin dünyanın en eski tapınak kalıntıları olduğunu kanıtlayan Prof. Dr. Schmidt Almanya'da geçirdiği kalp krizi sonrası yaşama veda etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞANLIURFA - "Tarihin sıfır noktası" olarak nitelendiren ve dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Göbeklitepe kazılarını yürüten Prof. Dr. Klaus Schmidt, hayatını kaybetti. 

Alman Arkeoloji Enstitüsü'nde görevli 61 yaşındaki Prof. Dr. Schmidt, tatil için bulunduğu Almanya'da geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. 

Göbeklitepe'deki kazıların başkanlığını yürüten Schmidt, bölgedeki çalışmalara ise 20 yıl önce başladı. Neolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe'nin dünyanın en eski tapınak kalıntıları olduğunu kanıtlayan Prof. Dr. Schmidt'in, bölgedeki kazılara ilişkin Türkçe, Almanca, İtalyanca ve Rusça kitapları bulunuyor.  

Göbeklitepe'ye ilişkin birçok bilimsel makale kaleme alan Schmidt, dünyanın farklı ülkelerinde sergi açıp, konferans verdi.  

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Aydın Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Schmidt'in ölüm haberinin kendilerini üzdüğünü belirtti.  

Göbeklitepe'nin tanıtımında Schimdt'in çok önemli bir görev üstlendiğini vurgulayan Aslan, ''Profesörümüzün hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrendik ve büyük bir şok yaşıyoruz" dedi. 

Göbeklitepe  

Neolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe, Şanlıurfa'ya 18 kilometre mesafede Örencik köyü yakınlarında bulunuyor. 

İlk kez 1963 yılında İstanbul ve Chicago üniversitelerinden görevlilerinin yüzey araştırmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe'deki kazı çalışmalarını, 1995 yılından bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ortaklaşa yürütüyor. Kazı çalışmalarında şimdiye kadar Neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü ''T'' biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü, insan heykeli, dikili taşlar ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi tarihi eserler bulunmuştu. 

Dünyanın en eski ''tapınak merkezi'' olduğu belirtilen Göbeklitepe, bir süre önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştı.