İstanbul Kukla Festivali 16 Ekim'de başlıyor

Dünyanın dört bir yanından birçok kuklayı ve kukla tiyatrosunu İstanbullularla buluşturan festivalde, 15 ülkeden 30 kumpanya ile 70 gösteri sahnelenecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Her yıl dünyanın dört bir yanından birçok kuklayı ve kukla tiyatrosunu İstanbullularla buluşturan "17. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali", 16 Ekim'de perdelerini açıyor.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, dünya çapında ünlü kukla ustalarının performanslarını sergileyeceği festivalde, 15 ülkeden 30 kumpanya ile 70 gösteri sahnelenecek.

Bu yıl, karagöz ve kukla sanatçısı Tacettin Diker anısına düzenlenen festival, Cengiz Özek'in sanat yönetmenliğinde, birbirinden yaratıcı oyunlar ve eserleri kukla meraklılarıyla buluşturacak.

Kore, Kazakistan ve Belarus'un bu yıl ilk defa dahil olduğu festivale, ABD, İspanya, İtalya, Fransa, Hollanda, Romanya, Kolombiya, Endonezya, İsveç, Rusya, Polonya ve Türkiye'den kukla ustaları katılıyor.

Oyunların yanı sıra sergiler, workshoplar, film gösterimlerinin gerçekleşeceği festivalin mekanları arasında Fransız Kültür Merkezi, Aksanat, Hollanda Konsolosluğu, Maya Cüneyt Türel Sahnesi, Caddebostan Kültür Merkezi, St. Pulcherie Lisesi ile Oyuncak Müzesi de yer alıyor.

"Güvercinname"nin prömiyeri festivalde yapılacak

Düzen ve temizlik saplantısı olan Frank'in güvercinlerle olan imtihanını konu alan Robin Frohardt'ın oyunu "Güvercinname", Avrupa prömiyerini festivalde gerçekleştirecek.

Dünya prömiyerini festivalde gerçekleştirecek olan, İstanbul Karagöz Kukla Vakfı ve Polonya'dan Puppet and Actor Theatre Kubus'un ortak projesi "Tarçın Dükkanları", Polonya ile Türkiye arasındaki 600 yıllık dostluk şerefine seyircisi ile buluşacak. Bruno Schulz'un hikayeleriyle hazırlanan oyun altı kez ücretsiz sergilenecek.

Endonezya'nın 10 yaşındaki kukla ustası Racka Albary Sunarya, festival kapsamında geleneksel Batı Java kuklası, Wayang Golek ile ilk kez yurt dışında performans sergileyecek.

Günümüze uyarlanmış eski Batı Java öykülerini konu edinen oyunda, Sunarya'nın tekniği, ritmi ve aktardığı duygu seyircilerini şaşırtmayı amaçlıyor.

"Fokus: İspanya'dan Beden ve Kukla" adlı özel programda da beden, dans ve kukla teknikleri üzerine çalışmalarını sürdüren üç farklı İspanyol grup, dört ayrı oyun sahneleyecek. 

Bu yıl festivalin gerçekleşmesine katkıda bulunan kurumlar arasında Fransız Kültür Merkezi, Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosluğu, Cervantes Kültür Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi, Forum İstanbul, Marmara Forum, Aksanat, Caddebostan Kültür Merkezi, Oyuncak Müzesi ile Küçük Sahne yer aldı.