İstanbul sessiz sinemayla buluşacak

Kino İstanbul tarafından İstanbul Şehir Üniversitesi ve İstanbul Modern işbirliğiyle ilk kez düzenlenen etkinlik, 9-12 Ekim'de gerçekleşecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kino İstanbul tarafından İstanbul Şehir Üniversitesi ve İstanbul Modern işbirliğiyle "Sessiz Sedasız Geldiler" başlığında düzenlenen İstanbul Sessiz Sinema Günleri, 9-12 Ekim'de gerçekleşecek.

Kino İstanbul'dan yapılan açıklamaya göre, sinema tarihine öncülük eden ve halen birçok sinema yapımcısına, sinemasevere, oyuncuya ilham kaynağı olan sessiz filmler, ilk kez bu yıl "İstanbul Sessiz Sinema Günleri"nde izleyiciyle buluşacak.

İstanbul Modern Sinema'nın ev sahipliğinde ve İtalya'nın Bologna kentindeki film restorasyonu alanında dünyanın prestijli kurumlarından Cineteca di Bologna'nın ve Amsterdam'daki EYE Filmmuseum'un resmi desteğiyle gerçekleşen etkinlik, Türkiye'de sinemanın 100. yılının kutlandığı bu yıl, sinemanın erken döneminden çeşitli örnekler sunacak. 

Osmanlı döneminden gösterilecek kareler, Şehir Üniversitesi bünyesinde gerçekleşecek bir söyleşiyle zenginleşerek, akademik camiaya taşınacak. Bunun yanı sıra Orson Welles'in uzun süre kayıp olduğu sanılan ve seyirciyle ilk defa 2013'te buluşan "Too Much Johnson" adlı 1938 tarihli filmi dikkatleri üzerine çekecek.

"Osmanlı'dan Görüntüler"

Yüz yıl öncesinin kültürel, toplumsal, siyasi ve sanatsal gündemine ışık tutan etkinlik, izleyicisine tarihe tanıklık etme şansı verecek.

Programda yer alan bölümler arasında, dünyanın çeşitli arşivlerinden Osmanlı dönemi görüntülerinin bir araya getirildiği "Osmanlı'dan Görüntüler" kapsamında bir seçki sunulacak.

Türkiye sinemasının 100. yıl kutlamalarının yapıldığı bu yılda, bir taraftan 1914'de, 1. Dünya Savaşı'nın başlamasına ramak kala çekilen pasifist Belçika filmi "Maudite Soit la Guerre" ve diğer ülkelerden yüz senelik örneklere yer verilirken, diğer taraftan sinema tarihinde çığır açan ve günümüzde halen değerinden önem kaybetmemiş kilometre taşlarına kadar birçok şaheser yeni restore edilmiş versiyonlarıyla izleyiciyle buluşacak. 

Charlie Chaplin'in sinemaya ilk adım attığı döneme denk gelen Keystone Stüdyoları'ndaki yılları da yüz yıl öncesinden bugüne ulaşacak. Ayrıca sinemanın başyapıtlarından "Caligari" bu yıl dünya prömiyeri gerçekleştirilen renklendirilmiş restorasyonuyla izleyicilere gösterilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir