İstanbul'da opera perdeleri barış dilekleriyle açılacak

İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin “Dokuzuncu Senfoni”yle başlayacağı 2015-2016 sezonunda; “Başka Dünya”, “Cavalleria Rusticana” ve “Çingene Baron” operalarının prömiyeri yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), 2015-2016 sezonuna, Ludwig van Beethoven’ın barış, sevgi ve insanlığın kardeşliği duygularıyla özdeşleşen eseri “Dokuzuncu Senfoni” yle başlayacak. İDOB’un Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde gerçekleştireceği açılış konseri, 2 Ekim Cuma akşamı saat 20:00’den itibaren dinlenebilecek. 

İDOB'un “Dokuzuncu Senfoni”yle başlayacağı 2015-2016 sanat sezonunun ilk prömiyeri, yerli bir bestecimizin eseri olacak: “Başka Dünya.” Selman Ada’nın bestelediği opera, aynı zamanda dünya prömiyerini de bu sezon İDOB çatısı altında gerçekleştirecek. Repertuarın bir diğer yenisi ise, dünya opera repertuvarına damgasını vurmuş Alman edebiyatının en önemli isimlerinden Johann Wolfgang von Goethe’nin aynı isimli edebi eserinden sahneye taşınan “Faust.” Ruhunu şeytana satan Faust’un etkileyici öyküsü, Charles Gounod’nun bestesiyle sahneye taşınacak. Pietro Mascagni’nin “Cavalleria Rusticana” ve Johann Strauss’un (II) “Çingene Baron” operası da sanatseverlerin yeni sezonda izleyebileceği yeni eserler arasında yer alacak. 

Yeni sezonda, tüm dünyada bale literatürünün en sevilen eserlerinden olan Pyotr İlyiç Çaykovski’nin “Fındıkkıran” balesi ve Adolphe Adam’ın “Korsan” (Le Corsaire) adlı eseri de, ilk defa üç perde olarak İstanbullu sanatseverlerle buluşacak. İDOB, Dünya Dans Günü’nü ise, yitirdiğimiz Türk koreografl arı anarak, onların eserlerinden oluşan bir repertuvarı seyirciye sunacak. Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat’ta yerleşik olarak çalışan Modern Dans Topluluğu İstanbul proje grubuysa bu sezon 5.yılını kutlayacak. İlk defa 2011 yılında sergilenen ve bir sosyal sorumluluk projesi olan “Şehir-Orman” bu sezon yine hem halka açık gösteriler, hem de okul matineleri olarak sahnelenirken, sezon boyu yabancı koreografl arın yapıtlarından oluşan “Akdeniz” ve 2011’den beri İstanbul izleyicisi ile buluşmakta olan “Seyahatname 2” ve geçen sezon perde açan “Ezel Bahar” perde açmaya devam edecek. Sezon sonuna doğruysa İspanyol koreografl arın eserlerinden oluşan “Ritm İspanyol” adlı programın sergilenmesi de gündemde. 

İDOB'un 2015-2016 sanat sezonu geçen sezonlarda izleyicinin yoğun ilgi gösterdiği “Külkedisi” (La Cenerentola), “Aşk İksiri” (L’Elisir d’Amore) ve “Uyurgezer Kız” (La Sonnambula) operalarıyla “Slyvia” ve “Afife” balelerini, modern dans eserlerini, Atatürk Oratoryosu ve Yahya Kemal Beyatlı Oratoryosu'nu içerecek. “Leyla Gencer Konseri”, “Barok Müzik Konseri”, “Fransız Besteciler Konseri”, “Sevgililer Günü Konseri” ve “Yeni Yıl Özel Programı” gibi pek çok temalı konser de İDOB’un bu sezonki repertuarında yer alacak. İstanbul Devlet Opera ve Balesi, yerleşik sahnelerinde yapacağı temsillerin yanı sıra İstanbul içinde ve dışında gerçekleştireceği turnelerle de seyirciyle buluşacak

ÇOCUKLAR OPERA BALEYLE TANIŞSIN!

İDOB'un 2015-2016 sanat sezonu repertuarında da çocuklara yönelik eserler yer alacak. Geçen sezon kapalı gişe oynayan “Kuklacı”, “Kitapkurdu ile Can Haylazlara Karşı” adlı çocuk müzikalleri bu sezon da devam ederken, “Dedektif Köpek Dodo” adlı yepyeni bir çocuk müzikali de küçük izleyicilere sunulacak. Kaan Elbingil’in kaleme aldığı “Dedektif Köpek Dodo”nun müzikleri Öner Özcan’a, rejisi Doğan Çelik’e ait. Dekorları Zeki Sarayoğlu’na, kostümleri Gazal Erten’e, ışıklarıysa Taner Aydın’a ait olan çocuk müzikalinin koreografı ise Lale Olcar. Çocukların opera-baleyle tanışmasında önemli bir işlevi olan çocuk müzikallerinin yenisinde; dostluğun yanında hayvan sevgisi de işleniyor.