İTÜ'lü gitaristin büyük başarısı
İcat ettiği "mikrotonal gitar" ile ABD'de yarışmaya katılan İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Çalgı Bölümü Başkan Yardımcısı Çoğulu, 84 müzisyeni geride bırakarak birinci oldu
İSTANBUL - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Çalgı Bölümü Başkan Yardımcısı Tolgahan Çoğulu, icat ettiği "mikrotonal gitar" ile ABD'de katıldığı yarışmada birinci oldu.
Atlanta şehrinde Georgia Tech Üniversitesi'nde düzenlenen ve dünyadaki tek müzik enstrümanları yarışması olan Margaret Guthman Müzik Enstrümanları Yarışması'na 85 müzisyen katıldı.
Ön eleme sonucu 20 yarı finalist, Georgia Tech Üniversitesi'ne davet edildi. Enstrümanlarını tanıtan ve çalan yarı finalistlerden 8'i finale kaldı. Halka açık yapılan finali, 300 kişi izledi.
Birincilik ödülünü Tolgahan Çoğulu, ikincilik ödülünü İsveçli müzisyen ile üçüncülük ödülünü Çinli müzisyen kazandı. Çoğulu, 5 bin dolarlık ödülün de sahibi oldu.
Tolgahan Çoğulu ve "mikrotonal gitar"
Ankara'da 1978 yılında doğan Tolgahan Çoğulu, klasik gitar eğitimine 12 yaşında başladı. 2001 yılında İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi Klasik Gitar Yüksek Lisans programına kabul edilen Çoğulu, burada Soner Egesel ve Bekir Küçükay ile çalışmalarını sürdürdü ve 2010 yılında doktorasını bitirdi.
Tolgahan Çoğulu'nun "Atlas" ve "İki Elin Sesi" adlı iki CD'si ve "Temel Müzik Eğitimi" ve "Bağlama Tekniklerinin Klasik Gitara Uyarlanması" adlı iki kitabı bulunuyor.
Çoğulu, 2010 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nda klasik gitar bölümünü kurdu. Halen burada klasik gitar öğretmenliği yapan Çoğulu, 11. New York Gitar Festivali, 19. Iserlohn Gitar Festivali, 9. Zihuatanejo Gitar Festivali, 21. Brno Gitar Festivali, 2. Sarajevo Gitar Festivali, Mozarteum Üniversitesi, Codarts Üniversitesi, York Üniversitesi, Memphis Üniversitesi, Viyana Üniversitesi, Aveiro Üniversitesi, Singapur Üniversitesi, Estonya Müzik Akademisi, Bükreş Kültür Merkezi gibi yerlerde konserler verdi.
Türkiye'de makamsal müziklerde bulunan seslerin gitarda tam karşılığını bulmak için yola çıkan Çoğulu, Erkan Oğur gibi pek çok müzisyenle fikir alışverişinde bulunarak ''ayarlanabilir mikrotonal gitar"ı icat etti.
Çoğulu'nun geliştirdiği gitarla çaldığı halk müziği eserleri, müzik çevrelerinde büyük beğeniyle karşılandı.