İyot kokulu filmler

Sahilde olmanın hayalini kuranlar için, aynı zamanda serinlemenin de en keyifli yolu olan deniz sinemanın da vazgeçilmezlerinden.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Şu günlerde çoğumuz ya deniz kıyısındayız ya da orada olmanın hayalini kuruyoruz. Serinlemenin en keyifli yolu olan deniz, sinemanın da vazgeçilmezlerinden... İşte bu hafta bir korku filminde 'başrolde', geçmişte 'oynadıkları' arasındaysa komediden maceraya hemen her tür var... Hadi biraz serinleyelim!

Açık Deniz 3 - Kafes Dalışı:

Önce en yenisiyle başlayalım. Sinemalarımızda bugün vizyona giren filmler arasında ekstrem bir yarışmaya katılmak isteyen üç gencin öyküsünü anlatan 'Açık Deniz-Kafes Dalışı' (Open Water 3: Cage Dive) adlı film de yer alıyor. Gerald Rascionato’nun yönettiği Avustralya yapımı filmin başrollerinde Joel Hogan, Josh Potthoff ve Megan Peta Hill var, ha bir de büyük beyaz köpek balıkları...

Jaws:

Köpek balığı deyip de Steven Spielberg’ü ve 'Jaws'ı hatırlamamak mümkün mü... 1975’te çekilen 'Jaws', o gün bugündür deniz temalı korku filmlerinin kültleşmiş leri arasında. Hatta Roy Schneider, Richard Dreyfuss ve Robert Shaw'ı buluşturan ilk filmin pek çok devam bölümü de var.

Titanik:

Deniz, o engin güzellik, korku filmlerinin yanı sıra pek çok felaket filminin de odağında oldu yıllar boyu sinemada. İlk akla gelenlerinden biri elbette 1912 yılında yaşanan Titanic faciasının işlendiği James Cameron filmi. 1997 yılının en çok izlenen yapıtlarından biri olmasının yanı sıra 14 dalda aday olduğu Oscar’ı 11 dalda kazanan filmi, Leonardo DiCaprio ve Kate Winslet’i üne kavuşturan yapıt olarak anmak da yanlış olmaz.

Sona Doğru:

Deneyimli aktör Robert Redford’un Hint Okyanusu’nun ortasında arızalanan teknesinde yaşam mücadelesi veren bir adamı canlandırdığı 2013 tarihli 'Sona Doğru' da deniz filmi denince sayılabilecek yapıtlar arasında yerini çoktan aldı.

Mamma Mia:

Peki, "denizli" bir müzikal yok mu? Evet var: Broadway’den Hollywood’a taşınan 'Mamma Mia.' Yunan adalarında geçen filmde masmavi Ege denizi, Meryl Streep’ten bile rol çalıyor hatta... Müzikalin bir dönemin ünlü grubu Abba'nın şarkılarından hazırlandığını da hatırlatalım.

Derinliklere Yolculuk:

Ve Kaptan Cousteau’yla bitirelim. 'Derinliklere Yolculuk', ünlü denizcinin yaşamından yola çıktığı için, neredeyse oyuncular karaya ayak basmadan bitiyordu. Tabii daha onlarca deniz filmi var, bu liste sadece tadımlık...

Komedilere bile fon oldu deniz

Karayip Korsanları:

Peki hiç deniz temalı komedi filmi yok mu yahu, dediğinizi duyar gibiyiz. Olmaz olur mu! Korsan filmlerini maceradan aksiyon komediye dönüştüren 'Karayip Korsanları' serisi ne güne duruyor? Son bölümünü 'Salazar’ın İntikamı'nın kısa bir süre önce vizyonda olduğu film, Johnny Depp’in oynadığı Jack Sparrow’un neşeli deniz maceralı olarak da özetlenebilir.