Marmaray tarihe ulaştı
İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Zeynep Sezin Kızıltan, Marmaray çalışması sırasında Bizans dönemine ait kalıntılar bulunduğunu ve 8 bin yıllık neolitik tabakaya ulaşıldığını belirtti.
İSTANBUL (AA) - İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Zeynep Sezin Kızıltan, Marmaray çalışması sırasında ortaya çıkarılan tarihi eserlerle ilgili olarak, "Burada 13 metrelik bir kültür dolgusuna ulaştık. Bunlar kent arşivi açısından çok önemli ve değerli bilgiler. Bu eserler, bilim dünyasının dikkatinin buraya yönelmesini sağladı" dedi.
Kızıltan, yaptığı açıklamada; Marmaray projesinin önemli 3 istasyonunun kentsel ve arkeolojik SİT alanında kaldığını, bu nedenle de ilgili bölge kurulları tarafından, bu alanlarda İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü başkanlığında kazıların yapılmasına karar verildiğini belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınan izinler çerçevesinde Üsküdar'da, Sirkeci'de 4 ayrı noktada ve en büyük istasyon olan Yenikapı'da, 2004 yılından itibaren arkeolojik kazılara başlandığını söyledi.
Üsküdar'daki çalışmayı 2008 yılında, Sirkeci'deki çalışmayı da 2012'de tamamladıklarını, Yenikapı'da ise, en büyük alan olması sebebiyle çalışmaların sürdüğünü ifade eden Kızıltan, "Burada 13 metrelik bir kültür dolgusuna uluştık. Osmanlı döneminin yanı sıra Bizans (Doğu Roma) İmparatorluğu'nun önemli bir liman kalıntısına ve onun altında da kent tarihini yaklaşık 8 bin yıl geriye götürecek olan neolotik tabakaya ulaşmış olduk. Bunlar kent arşivi açısından çok önemli ve değerli bilgiler. Bu eserler, bilim dünyasının dikkatinin buraya yönelmesini sağladı. Bu güzel ve tarihi bilimsel sonuçlarla birlikte, bu projenin önemli bir sonucu da ortak işbirliği içerisinde oluşan bir projeydi. Hem Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı'yla hem de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile uyum içerisinde, geniş katılımlı ekiplerle, zaman zaman 24 saat, 3 vardiya şeklinde sürecek çalışmalarla tamamladık" şeklinde konuştu.
Bu çalışmalarda Yenikapı kazı alanında açığa çıkartılan Theodosius Liman kalıntıları, tekneler, neolitik yerleşim, Sirkeci ve Üsküdar'da tespit edilen Osmanlı ve Bizans mimari kalıntıları ile bu kalıntılar altında bulunan arkaik klasik, Helenistik ve Roma dönemlerine ait buluntuların, kent tarihinin yanı sıra dünya kültür tarihine de çok önemli katkılarda bulunduğunu ifade eden Kızıltan, bu tarihi değerlerin, kurulacak arkeo parkta ve Marmaray müzesinde sergileneceğini kaydetti.