“Mozaik Yolu” Avrupa ve ABD’ye uzanacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyeleri’nin destekledikleri ONE Derneği projesi “Mozaik Yolu,” İsviçre, İngiltere, İtalya ve Amerika’daki lansmanlarla Anadolu’nun mozaiklerini dünyaya tanıtacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Faruk ŞÜYÜN

Yıllardır konuştuğumuz, ortak dileğimizdi Demet Sabancı Çetindoğan’ın şu sözcükleri: 

“Çoğulluğumuzu, ortak zenginliğimizi yeteri kadar anlattığımızı, tanıttığımızı; uluslararası platformlarda Türkiye’nin hak ettiği kadar bilinir olduğunu söylemekte zorlanıyor; fakat ülkemizi bir marka olarak en üst sıralarda görmek istiyoruz.” 

İki sene kadar önce bu konuda girişimlerde bulunmak üzere bir dernek kurdular. Felsefelerini şöyle anlatmıştı Demet Hanım: “

Türkiye kültürleri, doğal ve tarihi mirası, toplumsal ve iktisadi yaşamın ulusal ve küresel düzeyde korunması, geliştirilmesi ve tanıtılması amacıyla ‘Ortak Nesiller Entegrasyonu Derneği’ açılımında, kısaca ONE Derneği olarak anılacak bir yapıyla yola çıkalım istedik. Derneğimizin kuruluş felsefesi, Türkiye kültürleri, doğal ve tarihi mirası ve toplumsal ve iktisadi yaşamı bağlamlarında küresel bir köprü oluşturarak, geleneksel ve çağdaş değerimizin sürekliliği ve etkileşimini sağlamak ve ülkemizin geleceğine olumlu bir katkıda bulunmaktır. ”

Derneğin ilk etkinliği, 6 Haziran 2014’te Şanlıurfa’daydı. İlk proje olarak dünyanın en eski tapınağı olarak adlandırılan Göbekli Tepe’yi seçmişlerdi. Bugüne kadar da dünyada Göbekli Tepe için farkındalık yaratmak amacıyla birçok etkinlik düzenlediler, stratejik ortaklıklar kurdular. 

İki yıldır faaliyetlerini yakından izlemeye, tanık olmaya çalıştığım ONE Derneği bugün, Türkiye’nin kültürel mirasını korumak için gerçekleştirdikleri projelere bir yenisini ekledi: 

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyeleri’nin desteğiyle, Anadolu’nun mozaiklerini tüm dünyaya tanıtacak olan “Mozaik Yolu Projesi”. 

Projenin detayları Elgiz Müzesi’nde gerçekleştirilen bir lansmanla tanıtıldı. Sevda Elgiz de Demet Sabancı Çetindoğan, Çiğdem Simavi, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ahmet Kocabıyık, Dr. Serpil Ayaslı, Sedef Korkmaz, Tilda Tezman, Alinur Velidedeoğlu ve Prof. Dr. Savaş Arslan’la birlikte derneğin kurucuları arasındaydı. 

ONE Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan ve projenin lansman sponsorluğunu üstlenen Şölen İcra Kurulu Başkanı Elif Çoban’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen gecede açılış konuşmasını Çetindoğan yaptı. Projeyle iki yıllık bir planlama dahilinde İsviçre, İtalya, İngiltere ve ABD’de etkin tanıtım çalışmaları yürütüleceğini açıkladı. 

Bir toplumun ancak kendi geçmişine gerçekten sahip çıkabilirse gelecek nesillerle kuvvetli bağlar kurabileceğine dikkat çeken Çetindoğan, bundan daha önemli olanın ise bu bağın evrensel bir boyut kazanması olduğunu vurgulayarak “Sahip olduğumuz çok kuvvetli kültürel mirasın, doğru anlatım ve tanıtımıyla uluslararası alanda bir değeri, bir karşılığı olduğunu, çok iyi biliyoruz. Türkiye'yi kültürel değerlerini ortaya çıkararak, dünya insanları ile buluşturmak için çalışıyoruz.” dedi. Şölen İcra Kurulu Başkanı Elif Çoban, Şölen’in temellerinin 27 yıl önce Gaziantep’te atıldığını hatırlatarak “Geçmişimizden güç alarak, geleceğe emin adımlarla yürüyoruz. Başarımızı da buna borçluyuz. Kökenimizi unutmadan yeni olana, geleceğe odaklanarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

İlk yurtdışı etkinliği 11 Şubat'ta İsviçre'de

M. Ö. 4000’li yıllardan günümüze kadar sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa illerinin yer aldığı bölgede yapılan arkeolojik kazılar sonucunda günyüzüne çıkan mozaik eserlerin yurtdışında tanıtımını kapsayan Mozaik Yolu Projesi ile İsviçre, İngiltere, İtalya ve Amerika’da lansmanlar gerçekleştirilecek. Yurtdışı tanıtım etkinliklerinin ilki 11 Şubat’ta İsviçre’nin Gstaad kentinde yapılacak.

, Ardından Venedik Guggenheim Müzesi’ndeki lansman gerçekleşecek. 2017 yılı içinde ise tanıtım etkinlikleri Victoria and Albert Museum ve Smithsonian Institute’a taşınacak. Dünyanın dört bir yanında Anadolu mozaiklerinin tanıtılacağı lansmanlarda hedef kitle olarak diplomatik çevreler, uluslararası yatırımcı ve işinsanları, kültür ve sanata yatırım yapan kuruluşların temsilcileri, sanatçılar ve akademisyenler belirlendi. Mozaik Yolu Projesi’nin tanıtım toplantıları kapsamındaki etkinliklerde Vodafone desteğiyle hazırlanan mapping gösterisi de yer alacak.

234234234-b-001.jpgONE Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan (sağda) İlber Ortaylı, Şölen İcra Kurulu Başkanı Elif Çoban.