“Nisan’da Adana’da” artık bir marka

Adana Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, sadece 4 yılda tüm ülkeden sanatseverlerin baharı karşılamak üzere bereketli topraklara akın ettiği bir etkinliğe dönüştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

nermin_sayin-019.jpg

İş adamı Ali Haydar Bozkurt'un doğup büyüdüğü kente vefa olarak hemşehrilerini harekete geçirerek başlattığı Nisan'da Adana'da-Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, sadece 4 yılda tüm ülkeden sanatseverlerin baharı karşılamak üzere bereketli topraklara akın ettiği bir etkinliğe dönüştü. Adanalının da 7’den 70’e sahip çıktığı ülkemizin ilk ve tek sokak karnavalı, artık kentin adıyla özdeşleşen kebap gibi, sıcak gibi, şalgam, Taş Köprü ya da Orhan Kemal gibi bir “şehir markası.” Hem de en coşkulusu... İşte 8 maddede bu yıl karnavalda olup bitenler...

► Ünlüler karnaval sokaklarında: 

Nisan’da Adana’da karnavalı için bu yıl da pek çok misafiri vardı Adana’nın... İş, sanat, spor ve cemiyet hayatından -çoğu Adanalı- ünlü konuklarından bazılarını hemen sayalım: Altan Gördüm, Arif Keskiner, Atıl Kutoğlu, Ayşegül Dinçkök, Coşkun Aral, Ceyhun Yılmaz, Çetin Akdeniz, Çiğdem Kayalı, Doğan Duru, Erdal Cindoruk, Ertuğrul Ateş, Fatih Terim, Feridun Düzağaç, Galip Erdal, Günseli Kato, Güven Kıraç, İmren Aykut, İpek Tuzcuoğlu, Işık Öğütçü, Keremcem, Levent Özdilek, Levent Veziroğlu, Mehmet Turgut, Melike Güner, Menderes Samancılar, Murat Hasarı, Mustafa Alabora, Nebil Özgentürk, Nur Fettahoğlu (Veziroğlu), Nükhet Duru, Rıza Akın, Timur Savcı, Turgut Kazan ve Yetkin Dikinciler... 

► “Portakal kızlar” yarış- tı: 

Karnaval kapsamında düzenlenen bir dizi yarışma da vardı bu yıl ve en renklisi kuşkusuz “Kostüm Tasarım Yarışması”ydı. Ünlü tasarımcılarımızdan Atıl Kutoğlu’nun da seçici kurulunda yer aldığı yarışmada, üniversiteli gencecik tasarımcı adaylarının “portakal kız” kıyafetleri yarıştı. Yarışmada Büşra Çeltikçi birinci oldu. “Adana’yı Benden Dinle” temalı kısa film yarışmasında “Bir Nisan Bir İnsan”la Ahmet Turan’ın filmi, Adana’yı film platosu gibi görerek çekilen fotoğrafl ar arasındaysa Sezgin Güvel’in karesi birinci oldu. 

► Festival belgeseli Özgentürk'ten:

Bu yıl Nebil Özgentürk festival için bir belgesel de hazırlamıştı. “Kendi insanı için bir hikâye anlatmak en zorudur” diyen Özgentürk’ün, önce Adana’yı, arkasından karnavalın ilk üç yılını anlattığı belgeseli dakikalarca alkışlandı. Belgeselin gösterimine, metnini seslendiren Yetkin Dikinciler ve “Uçak” şarkısı filmde kullanılan Feridun Düzağaç da katıldı. 

►  Adana'da turizm: 

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Özgentürk'ün belgeselinin gösteriminin ardından “Adana’ya karnaval çok yakıştı” diyerek etkinliğin turizm yönü üzerinde durdu: “Turizmin bir ekonomik sektör olmanın ötesinde, şehri popülerleştiren, şehri dünyaya mâl eden bir gurur vesilesi tarafı da var. Adana’da turizm olur mu, olmaz mı, genelde deniz ve beş yıldızlı otel turizmine alıştı Türkiye. Ama bu farklı bir cenahtan Adana’nın kazanımı olacak.” 

► Selfie şampiyonu Fatih Terim ve Keremcem: 

Adanalılar karnaval dolayısıyla kentlerine konuk olan ünlüleri görünce, fotoğraf çektirme fırsatını elbette kaçırmadı. Fotoğraf çektirme rekorunu ise Fatih Terim ve Keremcem paylaştı. Futbola Ceyhanspor’da başlayan “İmparator”, büyük potansiyeline rağmen Adana’nın bulunduğu yerin kendisini tatmin etmediğini söylerek “Karnaval ile kentimizin tanıtımına büyük katkı yapılıyor. Adanalı iş adamı, sporcu, sanatçı yani herkes şehrimize sahip çıkmalı” diye konuştu. 

►  Müzayede renkliydi: 

Gala gecesinde Uğur Antik’in düzenlediği, Uğur Batur’un yönettiği mini bir müzayede de gerçekleştirildi. Orhan Kemal’in imzalı kitaplarından Ertuğrul Ateş’in karnaval için yaptığı tabloya, Ayşegül Dinçkök’ün fotoğrafl arından Anadolu halılarına pek çok objenin satıldığı müzayedede, en fazla Hüseyin Sözlü ve “Muhteşem Yüzyıl” serisinin yapımcısı Timur Savcı eser aldı.

 ►  Ve Nükhet sahnede: 

Galanın finalinde Nükhet Duru sahnedeydi. Duru her zamanki enerjisiyle sevilen baladlarından “Mahmure”- ye uzanan bir repertuar seslendirdi. Bir ara Keremcem’i sahneye çağırıp onunla düet yaptı. Gecenin kapanışında ise 90’lar potpori vardı... 

► 7’den 70’e: 

Festival için Adana’daki pekçok mekân özel indirimler ve mini ödüller içeren düzenlemeler yapmışlardı. Rengarenk ve biçim biçim çiçekten taçlar, portakal çiçekli şapkalar ve maskeler, 7’den 70’e herkesi, hatta sevimli golden retriever’ları bile karnaval havasına sokmuştu.

Kokular şehri

Bu yıl güvenlik dolayısıyla karnavalın kortej dahil bazı etkinlikleri iptal edilmişti, fakat Nisan’da Adana’da buluşanlar yine de coşkularından ödün vermediler. Portakal Çiçeği Karnavalı’nın fi kir önderi Ali Haydar Bozkurt, bu durumu “Halkımız karnaval günlerinde yine sokakları doldurarak karnavalına bir kez daha sahip çıktı” sözleriyle değerlendirdi. Bozkurt, gala gecesinde yaptığı konuşmadaysa portakal çiçeği kokusunu salona, karnaval fi krinin doğuşunu anımsatarak taşıdı. Portakal Çiçeği Karnavalı'nda önceki yıllarda korteje katılan VosVos sahipleri, motorcular ve karavancılar, bu yıl geçit olmasa da Adana'ydılar ve özel süslenmiş araçlarıyla yine çok ilgi çektiler.

Bu konularda ilginizi çekebilir