Nuri İyem 100 yaşında

Ressamın 68 yıllık sanat yaşamında ürettiği portrelerinin yanı sıra daha önce sanatseverlerle buluşmamış eserleri ve atölyesinden tamamlanmamış resimlerini de içeren sergi, 16 Eylül’de Evin Sanat Galerisi’nde açılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Figüratif resmimizin mihenk taşlarından Nuri İyem’in 100. yaşı, düzenlenen kapsamlı bir sergiyle kutlanıyor. Aramızdan 2005 yılında ayrılan İyem için hazırlanan “Nuri İyem 100 Yaşında / Portre (1015-2015)” sergisi, Evin Sanat Galerisi’nde 16 Eylül Çarşamba günü açılıyor. 

“Nuri İyem 100 Yaşında / Portre” sergisi, büyük usta için bugüne kadar düzenlenen sergiler arasında; Nuri İyem’in 68 yıllık sanat yaşamında ürettiği, farklı dönemlerini yansıtan ikonlaşmış portrelerinin yanı sıra daha önce sanatseverlerle buluşmamış eserleri ve atölyesinden tamamlanmamış resimlerini de içeren en kapsamlı etkinlik. 

Serginin direktörü Feyyaz Yaman, Nuri İyem için “Onun sanatı, izleyiciyi hipnotize ederken, içindeki seyirciyi özgürleştirme yöntemidir” diyor. Sergi, böylesi bir ressamı portreleri kadar, bir sanatçı olarak öznel portresini de tanıtmak amacıyla hazırlandı. Sergide yer alan Nuri İyem’in kişisel atölyesinin canlandırması, ustanın kişisel eşyaları, kendi arşivinden belgeler, mektuplar, şahsi notlar ile sanatçının iç dünyasını görünür kılınıyor. Sergi, Türkiye resim sanatında portre konusunun gelişim süreçlerini, Nuri İyem’in portre geleneğindeki yerini, sanatçı özne ile toplumsal benliği de yüzleştirerek değerlendiriyor. Bu anlamda Nuri İyem’in, bir sanatçı olarak portresi, Türkiye sanatının modernleşme sorunlarının yansıması olarak da kabul edilebiliyor. 

“Nuri İyem 100 Yaşında / Portre” sergisi, Cemil Cahit Yavuz’un grafik yorumuyla, Prof. Dr. Erhan Karaesmen, Selçuk Altun, Ali Şimşek, Özcan Türkmen ve Feyyaz Yaman’ın yazılarının yer aldığı geniş içerikli bir kitapla tamamlanıyor. Yazarlar, Nuri İyem’in portrelerini ve sanatçı öznesini, Türkiye resim sanatı tarihi çerçevesinde değerlendiyor. “Nuri İyem 100 Yaşında / Portre” sergisine ve kitaba eş zamanlı yayınlanacak, Nuri İyem’in hayatını fotoğraflarla detaylı olarak anlatan, bugüne kadar kendisi için düzenlenen sergilere, yayımlanan kitaplara ve 68 yıllık sanat yaşamında ürettiği, kayıt altına alınmış, 2 bin 468 esere de yer veren Nuri İyem internet sitesinin de hazırlıkları devam ediyor. (www.nuriiyem.com) Paralel olarak bir sempozyum düzenlenmesi de planlanan sergi, 31 Ekim'e kadar sürecek.